реклама

реклама

Реформи в Україні пробуксовують тому, що в Україні відсутній «повний цикл вироблення публічної політики. Так вважає колишній перший віце-прем’єр-міністр України, який у часи президентства Віктора Ющенка відповідав за євроінтеграцію, голова громадської організації Центр UA Олег Рибачук.

Рибачук – Ми проаналізували досвід цілої низки країн, котрі пройшли через реформи, в тому числі країн колишнього соціалістичного табору, наприклад, Румунії, – розповів Олег Борисович, зустрічаючись сьогодні в Черкасах із журналістами та представниками громадськості. – Є одна річ, яка об’єднує всі ці країни: зміни там проводилися за алгоритмом повного циклу публічної політики.

Такий цикл передбачає кілька кроків. Спочатку політики мусять усвідомити необхідність проведення реформ. Потім з’ясовується, які проблеми необхідно розв’язати, і складається так звана «Зелена книга проблем»: зазначається проблема і її можливе рішення (як воно бачиться політикам). По кожній проблемі необхідно провести по всій країні консультації з експертами, громадськістю – всіма, кого ця проблема стосується. Це дозволяє врахувати всі ризики, підкоригувати реформаторські плани з урахуванням бачення ситуації зсередини, уточнити зміст проблем і шляхи їх розв’язання.

– Саме таким шляхом вирішили піти ми, – зазначив Олег Рибачук, зазначивши, що уряд Володимира Гройсмана – перший в історії України, який проводить широкі консультації на місцях. Команда Рибачука Урядові в цьому активно сприяє. – Коли ми узагальнимо напрацьовану інформацію, то десь восени вийдемо на Верховну Раду України із так званою «Білою книгою проблем», звідки депутати дізнаються, як проблеми держави бачать їхні виборці.

Наразі консультації з громадянами на місцях завершуються: Черкаси стали 63-ім містом, де експерти провели зустріч із громадянами в рамках туру «ЗміниТИ: взаємодія заради реформ». Передусім вивчаються питання, пов’язані з реформами виборчого законодавства і охорони здоров’я.

– Залучення до розробки реформ широких кіл суспільства дозволяє активніше впливати на Верховну Раду. Адже всім відомо, як там «вирішуються питання», – зазначив Олег Борисович. – Приміром, у парламентаріїв (особливо у профільного комітету) є велике бажання поховати медичну реформу, адже в ній не зацікавлені, приміром, впливові гравці на ринку ліків, та їхні посередники. Але зробити це буде важко, бо наразі реформа охорони здоров’я активно обговорюється, і є чітка позиція громадськості, лікарів.

За словами Рибачука, він та його колеги не мають ілюзії, ніби здатні водночас домогтися змін у країні. Але, на їхню думку, така діяльність принаймні ускладнить зловживання.

– Візьмемо приклад із електронним декларуванням. Зараз якщо ти друг Президента, або друг друга Президента, або належиш до числа впливових постатей на місцях, тебе не чіпають. Але Президент зміниться, а інформація про твої статки залишиться зафіксованою. Чиновники починають розуміти це, – зазначив експерт.

Олег Рибачук наголосив, що робота, яку проводить його група, здійснюється винятково з громадською метою; створювати політичний проект він та його колеги не планують.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 Реаліст 22.06.2017 10:42
Рибачук доволі непоганий менеджер був у обоймі Ющенка. У те, що не створюватиме новий політпроект - вірю, просто "допоможе" у політиці тому ж Гройсману. То в чому різниця - тільки в тому, що партквитка не матиме?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Антистец 22.06.2017 09:53
Реформы не идут потому, что остались здесь только эксперты по реформам, дожирающие в три горла последнее, что еще как-то стальось.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100