реклама
Sucurity Police

реклама

Через карантин в Україні під загрозою опинилося цьогорічне святкування юдейського Нового року – Рош-га-Шана – в Умані на Черкащині. Якщо обмежувальні заходи не скасують, декілька тисяч вірян-хасидів готові провести релігійні обряди в літаках над містом. З такою ініціативою виступає місцева хасидська громада.

973276_w_300

Про це виданню Gazeta.ua розповів Хайм Хазін.

Щороку в Умань на святкування Рош-га-Шана приїздили до 30 тис. паломників з усього світу. Там моляться біля могили свого праведника рабі Нахмана.

«За пару годин до початку Рош-га-Шана в Умань летітимуть літаки. Зроблять кілька кіл над могилою рабі Нахмана. Люди скажуть молитву та повернуться в той же день до своїх країн в Ізраїль, США чи Європу. Рабі Нахман заповідав, що хто прийде до нього в день початку Рош-га-Шана, скаже молитву і дасть жертву, то він обіцяє що буде перед Богом його адвокатом. Тому достатньо прибути на літаку до Умані. Це не є новою ідеєю. Таке вже існує. Є люди що приїжджають до Єрусалима – моляться в літаку і повертаються назад», – сказав пан Хазін.

Так паломники в Україні зможуть уникнути двотижневої самоізоляції і виконати заповіт наставника, вважає Хазін.

«Якщо все пройде добре, то може бути таке, що люди просто не захочуть лишатися тут на Рош-га-Шана. Це буд економніше. Менше головного болю і не треба двотижневої ізоляції», – сказав Хайм Хазін

Цьогоріч святкування Рош-га-Шана припадає на 19 вересня. В Умані вирішують, чи скасовувати релігійні заходи. Мер міста Олександр Цебрій не підтримує приїзду паломників через прогнозоване на цей час зростання захворюваності на коронавірус.

За інформацією Zik, у єврейській громаді позицією мера назвали помірною провокацією та навмисним розпалюванням міжнаціонального конфлікту. Крім цього, у громаді переконані, що це робиться з метою отримання додаткових рейтингів на передвиборній гонці.

252884

Фото: Gazeta.ua

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 Петрович 08.07.2020 14:00
Уявщяю у якому захваті будуть пілоти, як хасиди почнуть Хава-Нагілу танцювати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100