реклама
Sucurity Police

реклама

Конфлікт за землю стався між працівниками Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» та жителями села Григорівка Канівського району.

93ef97e2a54a2890

Про це повідомляє «Суспільне».

Причина конфлікту – в тому, що наукові працівники почали проводити облік пам’яток, а частина з них на землі, що належить селянам. Тепер селяни бояться, що землі відберуть. Директор заповідника Тарас Теліженко пояснює, це не так.

fd411d5f77b3f106

– Територія Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» – місце сили, історичних пам’яток та живописних ландшафтів, розповів його старший науковий співробітник Дмитро Іванов. Чоловік додав – пам’яток культури на території заповідника близько сотні, але їх ще треба досліджувати.

b4e4bde57319dc2b

З вересня між працівниками «Трахтемирова» та жителями села Григорівка, що межує із заповідником та лежить у зоні пам’яток, виник конфлікт, розповів Дмитро Іванов. Все почалося, пояснив науковий співробітник, після того, як вони почали описувати об’єкти, що перебувають на балансі заповідника, інвентаризувати їх та позначати на карті точні межі. Тоді з’ясували, що частина земель, де можуть бути пам’ятки, у власності місцевих жителів.

b69b4ac1fa90ad2a

Директор «Трахтемирова» Тарас Теліженко пояснив, що інвентаризація пам’яток – частина роботи заповідника і необхідна для грантового проєкту. Люди ж бояться, що ці землі у них відберуть, розповів голова громади, до якої входить Григорівка, Олена Штефан. З її слів, людям не пояснили, що це за проект, і що саме наукові співробітники будуть робити.

b04d3f6552473531

Пояснити ситуацію людям хотіли на зустрічі 19 вересня у Григорівці, розповів старший науковий співробітник «Трахтемирова» Дмитро Іванов. Та місцеві на неї не прийшли, а оголошення в центрі села порвали. Олена Штефан додала – проігнорували зустріч, бо образилися, що попередні зібрання заповідник переносив. Жителька села пояснила кореспондентам Суспільного, що не хоче, щоб працівники заповідника інвентаризували землю. Назвати своє ім’я відмовилася.

ec6da11e3359d012

Надія Білан мешкає в Києві і приїхала в гості до брата. З її слів, він теж має пай. Втім, додала, збереження пам’яток підтримує. Євген Обертас у Григорівці має дачу. Чоловік розповів, що переймається тим, що люди не зможуть збирати на заповідних землях хмиз.

Зі слів Дмитра Іванова, землю ніхто забирати не буде. Вони, як державна установа, відповідних повноважень не мають, і займаються виключно об’єктами заповідника.

feac5f61fccc212d

Відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини", власники пам’яток зобов’язані будуть укласти з органом охоронної спадщини охоронні договори. – стаття 23.

Як йдеться у статті, власник має:

-    утримувати пам’ятку в належному стані, не зачепити культурний шар – не копати глибше метра, не проводити будівництво;

-    утримувати пам’ятку в належному стані;

-    не копати глибше метра;

-    не проводити будівництво.

Заходити на територію, тримати город, збирати дрова, розповів науковий співробітник, григорівці зможуть, і додає, у майбутньому приваблять туристів до села.

Тетяна Рева

реклама

Коментарі  

 
-6 #6 Олександр 28.09.2020 06:46
Цитую Мафіозі:
А де можливо побачити реальні результати роботи ДІКЗ "Трахтемирів". Я так розумію ця організація фінансуется за рахунок області. На що йдуть кошти, які здобутки?

Реальні результати - це платні екскурсії на людських паях та нужник на природі(за три роки на рахунок ДІКЗ -6000 грн з екскурсантів по полях дідів, а по карманам більше 1.000.000 так гроші дійсно пахнуть), самозахват пайових земель та встановлення на них культових споруд. За 26 років роботи ДІКЗ "Трахтемирів" не знайшов жодного "чорного архіолога", не встановив жодного свого інформаційного знаку (не має повноважень), а комусь за охорону культурну спадщини - пулі від "чорних археологів", армійський спецназ на прохання агробарона (порча машин)та 950 судових ухвал за Верховества права заради довкілля
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #5 Мафіозі 27.09.2020 19:32
А де можливо побачити реальні результати роботи ДІКЗ "Трахтемирів". Я так розумію ця організація фінансуется за рахунок області. На що йдуть кошти, які здобутки?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #4 Олександр 27.09.2020 16:01
Цитую Сергій:
Телиженко все робить вірно. По перше, багато років отримує зарплатню за якусь діяльність, думаю що навіть ОДА не знають чим конкретно вони там займаються. Ну і святе, коли треба "шабашку, можна запилять якийсь тендер. :-*

Не тільки Тарас Телиженко, а ще 7 чоловік та офіс в Каневі (за 60 км від Трахтемирова).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #3 Олександр 27.09.2020 14:07
Віче с. Григорівка від 12.09.2020р. заборонила проведення будь-яких робіт на території РЛП "Трахтемирів" ДІКЗ "Трахтемирів"; представники "віче" с. Григорівка провели зустріч з начальником управління культури при Чода, але остання на вимогу 9-ти представників територітальної громади та керивництва органу місцевого самоврядування відмовилась призупинити діяльність Телиженка та Іванова. Тарас Телиженко вибачився перед громадою та знов її обманув та продувжує роботи з втручанням в мирне володіння приватною власності. Таким чином чиновники Чода (управління культури) й надалі ігнорують думку громади. Невже керівництво Чода проти громади (бояться зустритись та взяти на себе відповідальніст ь).Особиста нажива "культурних діячив" (1.5 МЛ. ГРИВЕНЬ- за сором держави щодо пошуку культурної спадщини ТА ПЛАТНІ ЕКСКУРСІЇ ПО ПАЯМ) вище за збереження дикої природи та думки людей.
З, повагою директор РЛП "Трахтемирів" Олександр Сіренко
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #2 Сергій 27.09.2020 11:35
Телиженко все робить вірно. По перше, багато років отримує зарплатню за якусь діяльність, думаю що навіть ОДА не знають чим конкретно вони там займаються. Ну і святе, коли треба "шабашку, можна запилять якийсь тендер. :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #1 Олександр 27.09.2020 08:08
ДІКЗ "Трахтемирів" ігнорує власників земельних паїв Григорівського старостинського округу №5, органи місцевого самоврядування, управління екології при Чода, Мінестерство Культури України, спеціальну адміністрацію РЛП "Трахтемирів". Документи на підставі яких буде встановлено межи памїяток природи та археології ні кому з вище названих не представлено; згоди та погодженнь журналіст Дмитро Іванов - не отримав (навіть не має уявлень, що Інокентій Хвойка - не українець, інтервЇю суспільному). Те, що не зробили справжні дослідники культурної спадщини України (Хвойко, Каргер, Максимов, Петрошенко, Виногородська, Бовтрик)за 60 днів зроблять Теліженко та Іванов, а потім до кримінальної відповідальност і правоохоронні органи України будуть притягувати людей похилого віку за не збереження" памЇяток". Невже представник Чода (які платять зарплату співробітникам ДІКЗ "Трахтемирів") не зміг прийняти участь у віче 12.09.2020р. замість Телиженка та Іванова (через зайнятість зневажають державу) .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100