реклама

реклама

Одне з найцікавіших місць Черкащини, Трахтемирівський кут, – це крайня північна точка області. Тут Дніпро робить зигзаг у своїй течії, оминаючи височину, яка, таким чином, перетворюється на півострів. Так склалося, що ця, нині майже безлюдна, територія, по-суті, сконцентрувала в собі всю історію України – від скіфської доби аж до трагічних сторінок Другої світової війни й сучасної боротьби за землю і паї.

62549b0eeb2887c303830343b1e4a5fd

Про сучасність і можливе майбутнє півострова – наша розмова з директором державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» Тарасом Теліженком.

– Наш заповідник сповнений принад і для науковців, і для туристів, – переконаний Тарас Миколайович. – Тутешні знахідки важливі для будь-яких дослідників минувшини – палеонтологів, археологів, істориків. Тут зустрічаються рештки белемнітів – викопних кальмарів, поширених у мезозойську еру, це 200-65 мільйонів років тому, коли територію Черкащини вкривали води Світового океану. Історики і археологи цікавляться знахідками скіфської доби – це, зокрема, одне з найбільших в Україні та Європі городище. На території Трахтемирівського півострова, поблизу колишнього села Зарубинці (сьогодні більша його частина затоплена водосховищем) в ХІХ столітті Вікентій Хвойка відкрив ранньослов’янську археологічну культуру, яку назвав зарубинецькою. До речі, село Зарубинці отримало назву від давньоруського міста Заруб, відомого своїм монастирем і бродом через Дніпро. Кажуть, тут річка була настільки мілкою, що вершник міг перебратися через неї, не замочивши одягу. У козацьку епоху в Трахтемирові, який козакам подарував польський король Стефан Баторій, діяли монастир і шпиталь...

4b496740fcb6859159eb90a34e6ccb9aї

Директор заповідника Тарас Теліженко

У роки Другої світової війни радянські війська створили тут, на правому березі Дніпра, Букринський плацдарм, де в кривавих боях загинуло близько 250 тисяч радянських і 55 тисяч німецьких вояків. На початку 1970-х років низинна частина півострова опинилася під водами Канівського водосховища... Після відселення звідси місцевих жителів територія півострова стала майже пусткою, і лише згодом сюди почали повертатися люди. Невелика кількість населення створює гарні можливості для роботи історико-культурного заповідника.

Наразі намагаємося всебічно дослідити Трахтемирівський півострів. Збираємо всі історичні відомості про Трахтемирів, досліджуємо легенди й перекази, складаємо карту місцевих топнімів.

 fe017fcbfed343ff5d5cff7f20719b2e

Залишки оборонних споруд скіфських часів

– У липні ви повідомили про початок створення 3D-моделі ландшафту Трахтемирівського півострова із залученням технології лазерного сканування (технологія LIDAR) із дронів та інших літальних апаратів. Чи вже є якісь результати?

– Так, ми своєю невеличкою, але потужною командою написали проєкт і виграли грант Українського культурного фонду щодо створення 3D-моделі ландшафту півострова. Роботу розпочато, і вже на перших знімках ми бачимо цікаві результати: старовинні фортифікаційні укріплення, сліди археологічних розкопок Вікентія Хвойки... Коли ми вибудуємо 3D-модель півострова, я впевнений, нас чекає чимало історичних, археологічних, та й геологічних відкриттів. Як колись співали, «гладко было на бумаге, да забыли про овраги». Одна справа – бачити карту, а інша – справжній ландшафт, рельєф. Для історичних і археологічних досліджень це неоціненна річ – стає зрозуміло, де у старовину могли проходити дороги, як переміщалися війська, в тому числі й козацькі, де вони могли збиратися перед походом тощо.

5ba3b6ec66eac76aeae4e47c02b3f123

– Усе це дуже цікаво, але такі принади – переважно для науковців. А ви ж казали і про цікавинки для туристів.

– Туристів до нас приїжджає дуже багато, особливо цьогоріч. Звісно, дуже турбує неорганізований туризм, коли люди ставлять намети і розпалюють вогнища де їм заманеться. Ми працюємо над тим, щоб створити на півострові спеціальні місця для кемпінгу, стоянки для автівок, організувати пішохідні маршрути, виокремити унікальні природні пам’ятки, куди туристам навідуватися не слід.

Чим притягує туристів Трахтемирів? Передусім, своєю унікальною природою, краєвидами. Здавалося б, центр України, якихось сто кілометрів від Києва. Але ми тут можемо побачити пейзажі, властиві і для Карпат, і для степу, і для лісової зони.

5895e57f594fc2eaec64d6fec3c98157

– Відомо, що деякі «туристи» приїжджають у Трахтемирів не споглядати краєвиди, а з зовсім іншими намірами. Відомо, що торік невідомі обстріляли тут пам’ятник українському гетьману Сагайдачному.

– Справді, пам’ятник гетьману українського реєстрового козацтва і кошовому отаманові Запорізької Січі Перові Конашевичу-Сагайдачному було урочисто відкрито 2018 року на Покрову. На початку ХVII століття Сагайдачний прославився успішними походами на Туреччину і Московію, а у 1620 році – підтримкою відновлення в Україні й Білорусі православної церковної ієрархії (замість тої, що перед цим прийняла Берестейську унію з католиками). Петра Сагайдачного було смертельно поранено в 1621 році в битві українсько-польського війська проти турків під Хотином... Зовсім нещодавно, 21 серпня 2020 року, Священний синод Православної церкви України ухвалив рішення про загальноцерковне вшанування благовірного гетьмана Петра як святого.

І от на пам’ятник такій людині торік піднялася чиясь рука. 1 квітня 2019 року стало відомо, що хтось обстріляв його з вогнепальної зброї і пошкодив киркою. Винних досі не знайдено... А пам’ятник став не лише історичним, а й бойовим.

e7316dc1d48baf84741923fa99b1bce8

– Чи відчуваєте ви підтримку органів місцевого самоврядування?

– Я сподіваюся на таку підтримку. Було б дуже важливо, якби місцева громада ефективно використовувала туристичний потенціал Трахтемирівського півострова. Не секрет, що багато країн світу заробляють винятково завдяки туризмові. Чому б таку модель не запровадити в нас, куди сотні людей приїжджають без жодного запрошення? Якби нам удалося створити для них нормальну інфраструктуру, нормальні цивілізовані умови, думаю, це позитивно вплинуло б і на життя місцевих жителів.

У нас вибудовується нормальний діалог із місцевою Бобрицькою громадою, її головою Оленою Василівною Штефан. Намагаємося донести жителям, що ми маємо бути з громадою партнерами, оскільки не можемо розвивати заповідник окремо від місцевих жителів.

Дехто нас звинувачує, ніби ми буцімто хочемо забрати землі в місцевих жителів. Це цілковита нісенітниця. Звісно, що ми відстоюємо збереження пам’яток археології, проте приватна власність є приватна власність, і її ніхто забрати не може. За умов виконання законів і норм усі місцеві жителі можуть займатися звичною господарською діяльністю й не відчувати ніяких незручностей. Тому хотілося б, щоб люди менше вірили пліткам.

d5bc00a88fcdbec78bec3097a8543637

Думаю, комусь вигідно зробити так, щоб заповідника не було зовсім або щоб він нічого не робив і ні в що не втручався. Наша головна проблема – відсутність чітких меж між нами і приватним регіональним ландшафтним парком, створеним на початку століття як, по суті, мисливські угіддя для державної еліти кучмівських часів. Це прямо нонсенс – об’єкт природного заповідного фонду функціонує як мисливська база. Із ним ми постійно вступаємо в господарські суперечки. На початку століття був час, коли працівники заповідника навіть не могли потрапити на його територію, бо її було огороджено мало не колючим дротом, а всередині роз’їжджала на джипах охорона з автоматами. Місцеві жителі не могли пройти на цвинтар на могили рідних, не кажучи вже про збирання в лісі грибів чи хмизу. Такого більше не буде. Заповідник і далі виконуватиме свою основну роботу – наукові дослідження, збереження, розвиток і популяризацію історико-культурних, а також природних пам’яток.

– А як щодо влади вищого рівня, обласної?

– Тривалий час на Трахтемирів, який розміщений на межі Черкаської і Київської областей, не дуже звертали увагу й керівники цих регіонів. Дехто жартував, що наш заповідник – як валіза без ручки: і викинути шкода, нести незручно. Але ми потроху «пришиваємо ручку» до цієї «валізи». Останнім часом відчуваємо дедалі більшу підтримку в обласних органах влади і місцевого самоврядування.

Так, у нас побувала нова очільниця обласного управління культури та охорони культурної спадщини Людмила Фіть – вона жваво цікавилася нашим заповідником. Відтоді всіляко його підтримує. Вона стала, напевне, першим очільником культури області, який відвідав Трахтемирівський заповідник.

9c1e0577dcbf238a1e5652f90e1dcbff

Добре складаються стосунки з екологами, з Інститутом археології, Канівським природним заповідником, іншими установами. Щоправда, територію Канівського природного заповідника указами двох президентів України було розширено, і зараз не до кінця зрозуміло, як проходять наші межі. Я всіляко підтримую збереження унікальної природи Трахтемирівського кута, але вважаю все-таки логічним не зменшувати територію нашого історико-культурного заповідника, де розміщено близько 100 історичних пам’яток.

Крім того, природний заповідник передбачає повне закриття території для природокористування, що може негативно вплинути на життя місцевого населення. Доведеться повністю забути і про будь-яку туристичну діяльність. А натомість, Трахтемирів цікавий передусім як історичний об’єкт. Цей півострів схожий на багатошаровий пиріг: таке тут нашарування історичних епох, цивілізацій. Це, по-суті, зріз української ідентичності, її прабатьківщина.

600x400-images-news-082020-.thumbs-d325797391a941a641dfc7e5c64d1415_930_0_0

Археолог Дмитро Куштан – керівник Черкаської експедиції Інституту археології НАНУ

– Багато говорять про особливу енергетику Трахтемирова.

– Навіть називають Трахтемирів «місцем сили». Іноді нас запитують, де тут саме той «енергетичний розлом», з якого можна «підживитися енергією». Звісно, конкретного місця, де можна було б зарядитися як телефон заряджається з розетки, немає. Хтось може сказати, що місця, де колись стояли монастирі й церкви, є особливо намоленими, і в цьому сенсі віруюча людина, що приїжджає сюди з «цивілізованих місць», відчуває духовні енергії. Можу сказати, що такі енергії на Трахтемирівщині відчуває багато туристів.

e0f348d2db2291be20529d7e27979364

Максим Степанов

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-11 #12 Олександр 22.09.2020 18:38
19.09.2020р. співробітниками РЛП "Трахтемирів" та Канівського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області задукоментовано отримання неправомірної вигоди службовою особою ДІКЗ "Трахтемирів" за проведення екскурсій (без сплати податків до Бобрицької ОТГ) без дозволу РЛП "Трахтемирів", власників земельних ділянок та вторгнення до приватного домоволодіння (вул.Берегова 37 с.Трахтемирів).
ДІКЗ "Трахтемирів" на кошти приватних осіб проводять відвідування наукової зони РЛП "Трахтемирів" (наукові дослідження на ділянках відновлення степу проходять на протязі 20 років, пвд керівництвом д.б.н. В. Гелюти).

З, повагою директор РЛП "Трахтемирів" Олександр Сіренко
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #11 Олександр 18.09.2020 06:56
службові особи Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» внесли до документів, які відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, а саме про місце фактичної адреси ДІКЗ «Трахтемирів» (вул. Центральна 39, с. Григорівка, Григорівський старостинський округ №5, Бобрицької сільської ради Канівського району Черкаської області) замість (відповідно до документів) 19000, вул. Героїв Небесної Сотні, 66, м. Канів, Черкаська область. На роботу якщо ходять то в м. Каневі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-14 #10 Олександр 15.09.2020 06:52
12.09.2020р. посадови особи комунального підприємства ДІКЗ "Трахтемирів" відмовились прийняти участь у нородному віче с. Григорівки. Громадою старостинського Григорівського округу №5, владою Бобрицької сільської ради, спеціальною адміністрацією РЛП "Трахтемирів" було прийняте рішення про зупинення діяльності ДІКЗ "Трахтемирів" на території РЛП "Трахтемирів" та розпочато процедури позбавлення, до речі незаконно отриманної, юридичної адреси данного комунальногого субЇєкта в с. Григорівка.
З, повагою директор РЛП "Трахтемирів" Олександр Сіренко
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #9 Solid/ 10.09.2020 13:31
якщо без емоцій і без аматорського "краєзнавчого" запалу, то Трахтемирів - це Унікальна Природа.
І легендарний в історичному плані. В сенсі, історичність цього об'єкту грунтується виключно на легендах. Концентрація археологічних знахідок не є аж надто визначною.
Та розкрученість бренду вимагає все нових "відкриттів", копів де заманеться, і встановлення нових памятних знаків. Для організації "туристичних троп" і автостоянок (!). А це вже маркетинг і публіцистика. Тут і 3D (скопіпащений у Google Earth) в тему зайде. І де тут ЗАПОВІДНА справа?. Десь зліва.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #8 Solid/ 10.09.2020 02:36
"Заповідник і далі виконуватиме свою основну роботу – наукові дослідження, збереження, розвиток і популяризацію історико-культурних, а також природних пам’яток."
ну так і займайтеся СВОЄЮ СПРАВОЮ - досліджуйте, зберігайте...
А не принаджуйте туристів, з яких більша половина - тупо побухать і щось спалить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #7 Solid/ 10.09.2020 02:11
Після зняття охорони, яку був поставив "ненавистний Бакай", вдячні турісти в першу чергу спалили немаленький будинок.. Потім ще декілька.
Розстріляли памятник. Загидили яри.
...І що? а нічого - ВЕЛКАМ босоті й надалі.
Це, взагалі, ЗАПОВІДНИК, чи развлєкатєльний балаган?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-17 #6 Олександр 09.09.2020 19:27
Про це писали, 14.10.2018р., сам Тарас Телиженко та ЧОДА; вказували на Андрія Родіонцева. Власник за дії консервного завода не відповідає. Хто скільки вкрав мені не відомо (запитайте у автора -Телиженка). На приватній земельній ділянці (без згоди власника) монументальна скульптура, яка нікому не належить; ситуація - шок (наприклад для 72 особливо для тих хто був зі зброєю в руках.. ; скаржились нам РЛП) через встановлення монумента керівництвом Черкаської області на земельній ділянці без будь-якого спросу. 2020р. - таких памЇяток на розсуд Теліженка буде - 90.Тому наша принципова позиція - авантюра не пройде. Для РЛП "Трахтемирів" це не робота, а ....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #5 Іван 09.09.2020 17:41
Цитую Олександр:
В рамках кримінального провадження слідчий не знайшов власника пам'ятника (ДІКЗ "Трахтемирів" та ЧОДА від нього відмовились, а кошти дав "Верес" - через наказ ЧОДА).

Дякую за відповідь, виходить,що на пам'ятник Українському Гетьману, який воював в т.ч. і проти московитів, гроші дала структура Вадима Новинського, одного із моторів "русской весны".Ви стверджуєте,час тину грошей при цьому вкрали?
Я правильно зрозумів?
Ч
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-17 #4 Олександр 09.09.2020 15:11
В рамках кримінального провадження слідчий не знайшов власника пам'ятника (ДІКЗ "Трахтемирів" та ЧОДА від нього відмовились, а кошти дав "Верес" - через наказ ЧОДА).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #3 Іван 09.09.2020 08:46
Цитую Олександр:
"пам’ятника гетьману ... він не має навіть власника, гроші вкрали приватні.

Олександр, а що означає, що "пам'ятник не має власника і гроші вкрали приватні?"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100