реклама

реклама

Черкаська ОДА оголосила тендер на будівництво комплексу «Географічний центр – серце України» неподалік від Шполи. Очікувана вартість – 2,13 мільйона гривень.

У 2014 році державний прапор були встановили на шпиль монументу "Географічний центр України"


Інформація про це розміщена на порталі Dozorro, інформує 18000.

Комплекс буде розташований на дорозі Н-16 Золотоноша – Сміла – Умань, на повороті на село Мар’янівка.

Згідно з технічним завданням, буде облаштовано фундамент і у нього вмонтований флагшток. До об’єкту також буде підключення електропостачання. Загальна вага конструкції – 9 тон. Її розміри – не вказані.

Очікувана вартість – 2,13 млн грн. Раніше повідомлялося, що ці кошти спрямують з обласного бюджету спрямують як субвенцію до бюджету Шполянської ОТГ.

Зазначимо, що будівництво монументу у травні цього року ініціював президент Володимир Зеленський. Тоді було повідомлено, що «в День Державного Прапора України, 23 серпня, на Черкащині піднімуть великий державний стяг над унікальним монументом». Керівник області Олександр Скічко повідомив, що «реалізують цей проєкт приватним коштом».

Видання звернулося по коментар до пресслужби Черкаської ОДА з проханням пояснити, чому оголошено закупівлю, попри інформацію про приватні кошти.

«Невдовзі ми презентуємо унікальний проєкт «Географічний центр – серце України», де ви матимете змогу ознайомитися з його концептом і візуалізацією. Цей проєкт реалізуємо, як і анонсовано раніше головою ОДА, приватним коштом. Тендер, про який ви запитуєте, стосується встановлення Державного прапора України в її географічному центрі (поблизу Шполи)», – коментують у ОДА.

На що підуть підуть кошти приватника, про якого йдеться, та яка сума приватних коштів – невідомо. Проєкт «монументу» в публічному доступі відсутній.

«Особливістю архітектурної композиції буде смужка з автентичною вишивкою всіх регіонів України», – написав у своєму фейсбуці Олександр Скічко.

Варто зазначити, що спорудженням подібних патріотичних об’єктів відбувається і у інших областях. Кілька прикладів нижче.

- У Чернівцях реконструюють парк із облаштуванням оглядового майданчика і встановленням флагштоку з прапором за 12,65 мільйона гривень.

- У Полтаві реконструюють сквер з облаштуванням флагштоку за 12 млн грн.

- У Краматорську реконструюють фонтан у парку під флагшток за 11,17 млн грн.

- У Батурині встановлюють флагшток за 4,14 млн грн.

Нагадаємо, в липні 2004 року за результатами діяльності робочої групи науковців Київського науково-дослідного інституту геодезії та картографії було встановлено, що географічний центр України як центр ваги її території міститься на території с. Мар'янівка Шполянського району Черкаської області - серед полів місцевого господарства. Проте, ще у 2002 році дослідники оприлюднили менш точний висновок про те, що географічний центр розміщений на околицях м. Шпола. Тому в 2003 році розпочалася робота над встановленням на в'їзді в місто відповідного монументу, а в 2004 році його було відкрито. Після Помаранчевої революції знак оновили. Також було заплановано встановити ще один пам'ятний знак, ближче до справжнього географічного центру, поблизу траси Н-16, на території колишнього летовища сільської авіації. Цей знак, сталевий шпиль висотою 14,5 м, на вершині якого - стилізований герб України, встановили у 2011 році. У 2013 році його було реконструйовано, обмощено тротуарною плиткою, облаштовано автостоянку. У 2014 році з ініціативи місцевих активістів на верхівці шпиля тимчасово встановили невеличкий державний прапор. Цьогоріч до 30-річчя Незалежності України заплановано знов реконструювати цей знак і встановити на ньому найбільший прапор України. На будівництво комплексу “Географічний центр — серце України” з облаштуванням найбільшого Державного Прапора в Черкаській області з обласного бюджету виділили 2,5 млн. грн.

реклама

Коментарі  

 
+2 #4 Ни стыда ни совести 23.06.2021 21:54
Материал флагштока чермет, надеюсь? Заказывайте сразу пару, не ошибётесь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 МІСЦЕВИЙ 23.06.2021 18:04
Скільки в Україні дурних і жадібних шалопаїв!!!Свог о-нічого,все на рівні Скічко.Тобто 0.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #2 Іван 23.06.2021 14:20
Дивлюсь на це і згадую Шевченка: Село неначе погоріло,Неначе люде подуріли... І далі по тексту.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #1 Установим несколько! 23.06.2021 12:37
Чтобы всем дослидныкам без обид. И все виртуальные. Никто не будет видеть флагштоки, а они будут! Мульёна по 3 на каждый можно будет выделить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100