реклама

реклама

Помилки в документах трапляються. Серед іншого, зустрічаються вони і в документах, виданих до 2000 року, а саме у прізвищах та іменах осіб‍, які сталися в результаті невірного перекладу при заміні паспортів після встановлення незалежності України. Іноді помилка в написанні особистих даних навіть у вигляді зайвої літери може принести чимало турбот, адже за таким документом неможливо ідентифікувати його законного власника.

Виправити помилки в документах можливо двома шляхами:

  • позасудовий — шляхом звернення до органу, що видав документ;
  • судовий — шляхом встановлення належності документа конкретній особі.

Як виправити пом. в доках

Звичайно, найпростіше вирішити питання, звернувшись до органу, який видав документ з помилкою. Потрібно подати заяву, в якій вказати суть помилки та докласти підтверджуючі документи. Якщо в документах, на підставі яких видавався, наприклад, правовстановлюючий документ, такої помилки немає і вона була допущена саме з вини відповідного органу, її буде виправлено.

Але буває і так, що орган, який видавав документ, ліквідовано, а орган, в якому знаходиться архівна реєстраційна справа, не наділений повноваженнями виправляти помилки. В цьому випадку єдиним способом вирішення зазначеної проблеми є звернення до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Юристи Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіли, як владнали неприємну ситуацію, що сталась з пані Наталею.

Жінка звернулась до Пенсійного фонду України для перерахунку призначеної пенсії по стажу та, обравши найбільш вигідний для себе період роботи, надала архівну довідку про підтвердження її роботи та заробітну плату на місцевій швейній фабриці на посаді швачки.

Однак, вивчивши подані клієнткою документи, їй в перерахунку пенсії відмовили, оскільки імена в архівній довідці та паспорті громадянина України не збігались. В довідці ім’я було зазначено як «Наталія», в той час, коли згідно паспорта громадянина України її ім’я «Наталя».

З’ясувавши, що помилка була допущена не з вини архівного відділу виконкому міської ради і він не має повноважень внести виправлення до архівної довідки, пані Наталі довелось за допомогою адвоката, який співпрацює з системою безоплатної правової допомоги, звертатись до суду із заявою про встановлення факту належності зазначеної довідки саме їй та надавати необхідні докази. Серед іншого, було надано копію трудової книжки заявниці, записи в якій повністю узгоджувались із зазначеною архівною довідкою в частині місця роботи, періоду роботи та посади.

Дослідивши матеріали справи, судом було встановлено правильне написання ім’я клієнтки саме «Наталя» та встановлено належність архівної довідки заявниці, оскільки іншої можливості встановити цей факт законодавством не передбачено. Порушене право пані Наталіна гідне пенсійне забезпечення було відновлено.

Для отримання роз’яснень з правових питань та консультацій звертайтесь до юристів системи безоплатної правової допомоги.

м. Черкаси:

  • за телефонами: (0472) 33 32 28, 0 800 213 103;
  • за допомогою e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ;
  • особисто: вул. Гоголя, 221;
  • у Facebook: https://www.facebook.com/cherkasy.mc

м. Чигирин:

  • за телефонами: (04730) 2 57 40, 0 800 213 103;
  • за допомогою e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ;

особисто: вул. Богдана Хмельницького, 26.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100