Без жодної зміни нещодавно у Черкасах ухвалили бюджет розвитку. А отже – місцеві владці витратять 17 млн грн на реконструкцію вулиці Хрещатик, 10 млн грн на нові світлофори, ще 2 млн – на новий палац спорту… На нові ж тролейбуси цьогоріч не запланували ні копійки…


Як тепер реалізовуватимуть резонансну транспорту реформу, яку так піарив минулого року Сергій Одарич, – невідомо. Нагадаємо, для нової транспортної системи необхідні 78 тролейбусів, 74 автобуси великої місткості та 53 – малої місткості. Частину транспорту мер планував придбати спільно з ПАТ «Азот», проте витрачені цим підприємством гроші віддавати передумав, посилаючись на те, що Валентина Жуковська і Дмитро Фірташ… не відповіли йому на електронну пошту.

15 куплених «Азотом» тролейбусів поки що так і стоять на території підприємства. І позиція Одарича щодо домовленостей із «Азотом» залишається незрозумілою. З одного боку він сам оприлюднив механізм який запропонував власникам підприємства. З іншого – не зроблено жодних кроків щодо реалізації цього механізму. У коментарі сайту «Про все» він згадує про закупку нових транспортних одиниць, але не уточнює про які саме іде мова.

– Ми закупимо 110 одиниць транспорту. Це буде йти через бюджет розвитку. Будемо ухвалювати зміни , – пообіцяв Сергій Одарич.


Однак такі зміни до бюджету розвитку навряд чи можливо так легко ухвалити, адже майже усі кошти в такому випадку довелося б віддати на нові тролейбуси і автобуси. Та й на скільки затягнуться нові тендерні процедури?..

На створення транспортної системи міська влада минулого року витратила майже 100 тисяч, запевняють перевізники. А в дію її мали ввести вже у березні-квітні 2013. На нещодавній прес-конференції Сергій Одарич сказав, що «працює над цим», однак про терміни реалізації змовчав.

Екс-начальник управління вуличної інфраструктури та транспорту міськвиконкому Віталій Дядченко переконаний: транспорту систему вже давно поклали «на полицю».

– Транспортна реформа у 2013 році не буде реалізована. Для її реалізації потрібно закупити тролейбуси, пустити їх на маршрути центральними магістралями, розробити для них графік руху. А маршрутки залишилися б для так званих хордових перевезень – у віддалених районах. Ми розробили транспортну концепцію, витратили на неї купу часу і грошей, і в результаті – її поклали «на полицю», – цитує Віталія Дядченка сайт «Про все».

Він зазначає: цього року змін у транспортній системі годі чекати, а наступного року місто вже не отримає такого бюджету розвитку. Нагадаємо, цього року він становить аж 160 млн грн.

Цьогорічний бюджет розвитку колишні соратники Сергія Одарича та опозиційні депутати вважають непрозорим.

Екс-очільник «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась називає його «бюджетом гоп-стоп команди» з купою непотрібних видатків. Тут і реконструкція Хрещатика, і освітлення «освітлених» вулиць, і купівля нових сміттєвих контейнерів…

А от комуніст Віктор Білоусов вже знайшов у ньому корупційну складову.

– У цьому бюджеті є корупційна складова. Це однозначно! Про який зараз Палац спорту можна говорити? Проекту немає, і коштуватиме він не два мільйони, як планується! Це нереально! Там треба десятки мільйонів. Зрозуміло, що це збільшує маневр для того, хто розпоряджається коштами. Тобто мова йде про ручне управління, – зазначив у коментарі «Прочерку» Віктор Білоусов.

Куди пішли 30 млн, які планували віддати «Азоту» минулого року, у мерії пояснити не змогли. Мовляв, їх перерозподілили. Після виходу з фракції Вільних демократів Олександр Радуцький сказав, що гроші бюджету розвитку витратили «бездарно».

– У пріоритетах депутатів було вирішення питань стосовно капітального ремонту доріг і закупівлі нових тролейбусів. Результат очевидний, точніше його відсутність, адже не досягнуто жодної цілі, – написав у себе на сторінці в Фейсбуці тоді Олександр Романович. – Ніколи ще бюджет розвитку не отримував таку велику кількість коштів, і для того, щоб так бездарно розпорядитися ними, потрібно мати неабиякий хист.


Однак найбільше від таких рішень постраждають, як завжди, черкащани. Бо ж добиратися до реконструйованого Хрещатика їм доведеться на вже давно зношених тролейбусах або недешевих тролейбусах. Особливо таке рішення «вдарить» по найменш соціально захищених студентах та пенсіонерах.

– Ну й навіщо мені той Хрещатик? Я ледь ногами ходжу, тролейбуси постійно ламаються, а їм аби гроші витрачати… Звичайно, краще б на ці кошти хоч 2 тролейбуси нові в місті з’явилися, – каже 81-річна Ганна Сорокіна. Вона чекає тролейбуса вже 15 хвилин.

Такої ж думки притримується і 20-річна Галина Мазур. Вона щодня їздить на тролейбусах.

– Мені шкода витрачати шалені гроші на проїзд. Місту потрібні нові тролейбуси, тому що на тих, що ми їздимо вже давно закінчився «термін придатності». Вони старі, полатані, через це часто ламаються, узимку в них холодно... – бідкається Галина і додає: – От сьогодні буквально хвилин 10 стояли кілька тролейбусів, бо попередній поламався чи якісь неполадки були…

Дещо іншої думки черкащанин Володимир. На його думку, місто повинне розвиватися «синхронно».

– У місті повинно все вдосконалюватися одночасно: трошки те, трошки те. Треба й дороги, й транспорт, й вулиці хороші, й тротуари… Але не так, щоб всі кошти – на одну якусь річ. Синхронно треба щоб розвивалося, – вважає чоловік.

Проте думки черкащан вкотре вирішили не враховувати… Їхні часті коментарі у соціальних мережах, на форумах, на телебаченні та на Інтернет-ресурсах щодо того, що реконструкція Хрещатика – не найбільш болючий для міста пріоритет, не впливають на рішення чиновників.

– Від цієї ідеї я не відмовлюся. Вулиця повинна бути реконструйована, красива, охайна. Все! – безапеляційно на нещодавній прес-конференції заявив Сергій Одарич.

Чималі витрати на транспортну систему, довгі процеси тендерних процедур, врешті домовленості з «Азотом» про спільну покупку – усе це зведено нанівець, бо ж в останній момент влада вирішила, що черкащани задовольняться старим транспортом.

Охайна вулиця, нові світлофори і обшарпані тролейбуси – дивне поєднання, правда?

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100