реклама

реклама

Дніпро, дамба, Соснівка, підприємство «Азот», батьківщина і могила Шевченка, Холодний Яр, Хмельницький, погані дороги і злочинність, постійна зміна голів обласних державних адміністрацій, – з чим саме асоціюється сьогодні Черкащина?

11987184_1641865636070435_4064870153225573592_n

Карти з асоціаціями щодо того чи іншого регіону України досить часто з’являються в інтернеті напередодні сезону відпусток, або, наприклад, перед тим, як країна починає поринати у виборчий процес. На темі асоціацій люблять спекулювати політики, це використовують піар технологи і це підхоплюють ЗМІ. Наприклад, у Черкасах в час пандемії міський голова Анатолій Бондаренко міцно закріпив за собою образ борця з карантином і саме так його називали у ЗМІ. Погодьтеся, асоціації з борцем не найгірші…

204242145_1410190902675320_2023022432475800394_n

У інтернеті можна знайти багато подібних колажів

У інтернеті можна знайти багато подібних колажів


«Самі Черкаси зараз малопомітні і ні з чим не асоціюються, хіба пригадується нещодавній скандал чи конфлікт між мером Бондаренком і Президентом Зеленським», - каже журналіст ВВС, до речі, родом з Черкащини Віталій Червоненко. Зараз в політичному плані для журналіста Черкащина асоціюється з оточенням президента – нинішнім головою ОДА Олександром Скічком і нардепом Олександром Завітнєвичем. Черкаська область також згадується в контексті постійної зміни голів ОДА. Їх дійсно останнім часом змінювали так швидко, що в Черкасах стали про це складати анекдоти. Адже до Скічка, який був нардепом в окрузі №197, головою ОДА чотири місяці був Сергій Сергійчук, до нього 10 місяців областю керував Роман Бондар, чотири місяці - Ігор Шевченко. А до них 7 місяців керував областю Олександр Вельбівець. І всіх їх (лиш Вельбівець починав працювати на посаді ще за президента Петра Порошенка) змінював президент Володимир Зеленський.

IMG_69877  

З чим же зараз асоціюється місто Черкаси та область? З опитаних Українським Тижнем журналістів та представників різних творчих професій (письменники, дизайнери, видавці, ветерани російсько-української війни) з різних куточків України можна виокремити насамперед географічні, промислові та історичні асоціації. Так, Черкащина для багатьох це «Шевченко і Хмельницький», це «театр, який ставив Проскурня», це «Холодний Яр і козацтво», це «автобуси «Богдан» і хімічний гігант «Азот», це Дніпро (одна зі найстійкіших асоціацій, тож дехто говорив і про водосховище – «Черкаське море», і про «багатий на рибу край», і про дамбу), це «десь під Києвом» і погані дороги», це поет Симоненко і архітектор Городецький. Обласний центр має насамперед дві стійкі асоціації в людей – це «блакитний палац» і буддистський храм.

1625050247936

«Черкащина для мене ніби еталон справжньої селянської України» – каже видавець і адвокат Михайло Коротюк.

78

Перевідкриття: не гангстерська столиця

Днями, їдучи в дизелі зі студентами, довелося чути від них фразу: «О, під’їжджаємо до Черкаго». Так, саме «Черкаго». Саме таке схрещене з двох власних назв Черкас і Чикаго слово «Черкаго» фігурувало на місцевих форумах ще десять років тому. Виявляється і зараз його не забувають.

Про найбільш несприятливу криміногенну обстановку серед міст України, зафіксовану саме в Черкасах, у 2018 році говорив перший заступник голови Національної поліції В'ячеслав Аброськін.

Зараз за повідомленням нацполіції в Черкаській області ситуація не така. Та й загалом, не на камеру, у поліції зауважують, що Аброськін тоді помилився у статистиці. До речі, на темі безпеки часто спекулювали політики, коли на сесії йшла мова про реалізацію програми «Безпечне місто». Поліція просила гроші не один рік як у міського, так і обласного бюджету. Врешті нещодавно у Черкасах презентували новий ситуаційний центр нацполіції, куди в режимі реального часу надходитиме інформація із двохсот камер відеоспостереження. Так правоохоронці зможуть не лише оперативно реагувати на конкретне правопорушення, а й загалом контролювати безпеку в області.

«Це дієвий інструмент прогнозування транспортних потоків та планування інфраструктури. До системи відеоспостереження та відеоаналітики інтегровано 202 камери відеоспостереження. З них 171 камера оглядова і 31 – номерна, тобто, фіксує номерні знаки», – каже заступник начальника ситуаційного відділу Дмитро Погибко.

Зі слів Дмитра Погибка, у планах – об’єднати безпекові проекти різних регіонів в єдину систему. На створення нового центру і розбудову проекту «Безпечна Черкащина» спрямували 6,5 мільйонів гривень. Це кошти міського й обласного бюджетів.

До слова, якщо проаналізувати звіти Черкаської обласної прокуратури, то статистика дійсно показує зменшення злочинів. Так, протягом січня – травня 2021 року обліковано 24993 кримінальних правопорушень. У такому ж періоді 2020 року – 29870, за період 2019 року – 29002.

Між іншим, ситуація з кримінальним минулим міста отримала несподіваний поворот. Так, у місті, наприклад, є фітнес-клуб, який називається «Чикаго».

«Місто трохи бандитське, згода. Всі знають про криміногенність. Тож чому б не назвати відповідно клуб. І ми підійшли до цього з іншого боку. У нас тренера виступають як слідчі в злочинах, коли люди набирають зайву вагу. І тренери цей злочин розслідують, тобто, набор ваги – злочин, а тренер розслідує справу, тобто складає меню і графік тренувань так, щоб клієнт скинув цю вагу відповідно до норми», – каже адміністратор фітнес клубу Оксана Мочалова.

Перевідкриття: не столиця автомобілебудування з поганими дорогами

1624717337747

Щодо поганих доріг, чим насправді славилася раніше Черкащина і про що казали нам опитані, то тут справа дещо покращилася. На ремонт доріг області у рамках програми «Велике будівництво» у 2021 році виділили 599,3 млн грн.

Звіти про ремонти доріг обласна влада справно надсилає пресі, і попри пафосність є в цьому зерно істини. Деякі водії досі пам’ятають, як на шляху з обласного центру до центру України, тобто з Черкас до Шполи був відрізок який минулими роками об’їжджали полем. А нещодавно довелося їхати дорогою з Києва до Черкас, то при в’їзді в Черкаську область якість доріг справді хороша, чи й не краща вже, ніж в Київській області. Робиться дорога і до Шполи, й у інших напрямках.

Так само ремонтують дороги і в місті Черкаси. Зокрема, за інформацією департаменту фінансової політики, у бюджеті на 2021 рік на дорожні роботи передбачено 373 млн грн, з них поточний ремонт - 166 млн, капітальний - 206 млн.

Але якщо дороги є, то автомобілі тут вже не складають.

Автомобільна компанія «Богдан Моторс» наприкінці минулого року фактично закрила завод у Черкасах, який виготовляв автомобільну техніку для Міноборони, у цехах порожньо – працівників скорочено.

У компанії зауважують, що вітчизняні виробники так і не отримали доступу до дешевих фінансів, які б могли значно посилити виробничі потужності підприємств та збільшити обігові ресурси. Отримати кредитування для забезпечення виконання державних замовлень і досі є проблемою.

Перевідкриття: Замість «краю Богдана і Тараса» - «Місце сили»

юрій кучеренко

Черкащину в нас часто називають «Краєм Богдана і Тараса» Це заяложена вже фраза й інколи її замінюють на «серце України». Це зачитують з папірця під час промов представники влади, це друкували на роздаткових матеріалах. У рамках цього пункту слід виділити ще туристичну програму «Золота підкова Черкащини», що була прив’язана до історичних місць, і реклама туристичного маршруту навіть висіла колись по Києву за часів Віктора Ющенка. Згодом програму повноцінно не завершили, але ряд об’єктів таки відкрили. І досі в області цю назву згадують, зокрема, говорячи про деяких депутатів, типу, а це люди часів «Золотої підкови».

Щоб якось провести ребрендинг, торік на Черкащині презентували новий бренд і айдентику Черкаської області. Все було дуже пафосно, проходив захід на Чигиринщині, де, власне, і найсильніші асоціації з «Золотою підковою».

«Новий образ, сильний емоційний «посил», сучасні меседжі, якісна візуалізація», - роз’яснювали в прес-службі ОДА, запевняючи, що залучали «експертів та знавців» з усієї України.

Зазначається, що головною метою було оновити «ім’я» області, вирізнити її з-поміж інших. Громада Черкащини обрала слоган, який взяли за основу для розробки бренду та графічної символіки. Ним став меседж «Черкащина – місце сили». Його обрали з понад 230 запропонованих.

«Не зміг збагнути задуму розробників, які на головній  картинці зобразили вершника у дивному вбранні з переважанням рудого кольору та ще й  на чорному (!) коні. У чорному кольорі «загубилася» навіть частина ноги вершника. Якщо це символ Черкащини, то, перепрошую, навіть не смішно. Це перші такі враження від бренду, більш детальний аналіз якому, напевне, дадуть фахівці… Важко зрозуміти, чому до розробки такого відповідального для Черкащини проекту не була залучена наукова і творча інтелігенція Шевченкового краю – художники, архітектори, історики, письменники, майстри народного мистецтва, краєзнавці, дизайнери, працівники історико-культурних заповідників та музеїв. Не запрошувалися митці Черкащини і на обговорення проекту та його презентацію», – з прикрістю відзначав тоді Василь Мельниченко, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

11b5aa70ef5d02f179722437ed36c9aa

Що прилипло до Черкас останнім часом? Те, що тут живуть борці з коронавірусом, бо на останніх виборах мер Анатолій Бондаренко дуже підтримував підприємців і виступав проти запровадження локдауну.

І хоч вже після виборів міський голова Черкас Анатолій Бондаренко публічно вибачився перед Президентом України Володимиром Зеленським і зазначав, що слід «забути про протистояння між міським головою і президентом», та це протистояння інколи згадують.

Нагадаємо, Зеленський публічно називав Бондаренка «бандитом», той подавав на нього в суд. Бондаренко також скасовував у місті карантин і сварився через це з президентом та главою МВС. Пізніше мер перехворів на Covid-19.

У цілому, і влада міста Черкаси, і обласна влада розуміють, що треба якось виокремлювати Черкащину з-поміж інших областей. Голова ОДА Олександр Скічко з приходом на посаду став говорити за розвиток туризму, про формування концепції з розвитку туризму, про відновлення водного транспорту, щоб можна було не лише приїздити, а й припливати на Черкащину. Туризм Скічко називає одним з трьох стовпів поряд з медициною та інфраструктурою, на чому акцентує увагу. Міська влада в цей час зустрічається з авторами так званого Батумського, або Аджарського дива і говорить про пошук потенційного інвестора. Поки що ж в області все йде, як звичайно. Дива немає, аеропорт ще не діє. У цей час дружина голови ОДА, донька мільярдера Єлизавета Юрушева приглядається до земель, міркуючи щодо можливості побудови в області готелю. А екологи, у свою чергу, щодня очікують на підпис президента про створення національного парку «Холодний Яр». За словами екологів, це необхідно робити, поки Черкащина не втратила і цю унікальну природню пам’ятку, з якою також міцно асоціюється Черкащина і куди на вшанування отаманів Холодного Яру з’їжджається навесні багато людей.

1617788660041

Назарій Вівчарик, для видання «Український Тиждень».

реклама

Коментарі  

 
+4 #4 Марго 09.07.2021 11:08
А у мене Черкаси викликають асоціацію труби ТЕЦ і вічно чорного, нереального диму. Це чорний, незрозумілий, дим видно навіть на дамбі. От Вам і Черкаси - місто окутане чорним димом з найгіршою екологією.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 правда 29.06.2021 15:12
А мене забули....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 Хутори 29.06.2021 12:54
Що таке Черкаси?Відповідь на офіційному гербі міста: коняка і козак самі по собі і рухаються в різних напрямках на фоні совкових кольорів України
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 правда 29.06.2021 11:44
круто
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100