Черкаська обласна організація Комітету Виборців України визначила найпотужніших гравців на черкаських округах та проаналізувала, які порушення політики вже почали застосовувати у передвиборній боротьбі. Про це представники КВУ розповіли на прес-конференції у вівторок.


Зокрема, як зауважив голова ЧОО КВУ Максим Михлик, найпотужнішими гравцями на Черкащині є Партія регіонів, Об’єднана опозиція і Компартія.

«Агітаційна гречка» – дозволена

– Насправді виборча кампанія розпочалася задовго до офіційного старту… Цілий ряд потенційних кандидатів працюють на окрузі вже більше року, – коментує експерт Дослідницько-аналітичного центру «Енігма» Юрій Сас. – Уже в червні-липні не просто розпочалися певні організаційні заходи, а фактично пряма агітація – прямі заклики підтримати ту чи іншу політичну силу. Це стосується як партій, так і кандидатів.

Так, за його словами, трійку лідерів по зовнішній політичній рекламі, агітації в ЗМІ становлять нині Партія регіонів, Компартія, третє місце поділили «Україна – Вперед» та «Удар».

– Щодо об’єднаної опозиції, то зміст її роботи можна також класифікувати як агітаційну. Це, зокрема, акції протесту проти так званого мовного закону. Щоправда тут опозиція зіткнулася з тим, що їй перешкоджають у здійсненні такого роду агітаційної діяльності. Воно полягає, наприклад, у забороні проведення акцій на Соборній площі Черкас… На Соборній площі не діє Конституція в частині свободи зібрань. Крім того, мали місце обшуки в приміщеннях, де працює штаб Об’єднаної опозиції, силова ліквідація наметового містечка. Все це ілюструє початок виборчої кампанії.

За словами заступника голови ЧОО КВУ Сергія Пасічника, нині більшість партій відмовилися від прямої реклами. Так, на біг-бордах Компартії та партії Наталії Королевської «Україна – Вперед» нема прямої вказівки, але реклама все одно залишається впізнаваною.

–  Основні ж гравці «забили» на закон, залишили свої біг-борди. Ті, що орендують Партія регіонів і «Батьківщина», чітко вказують на те, за кого треба голосувати, – зазначає Сергій Пасічник.

Ще однією неприємною тенденцією виборчого процесу представники КВУ називають масовий непрямий підкуп виборців.

– Саме це і адмінресурс будуть головними чинниками, які, можливо, вплинуть на те, чи можна вважати вибори чесними, справедливими і рівними, – каже Юрій Сас.

Сергій Пасічник нагадує: послуги чи товари, вартість яких не перевищує 3% від мінімальної зарплати (нині це 38 гривень з копійками) і має відповідне маркування тієї чи іншої політсили, не вважається підкупом, а вважається звичайним агітпродуктом.

– Агітаційна гречка дозволена, – каже Юрій Сас. – Якщо там буде фізіономія кандидата, то це вже не гречка, це агітаційний продукт. Якщо поширюється щоденник для школярів і там є офіційна символіка партії або кандидата, він коштує менше 38 гривень, отже це агітаційна продукція, а не підкуп виборців.

Невідомо лише, як розглядати грошові купюри, якщо б на них були проставлені політичні маркування… Такі приклади, були зафіксовані під час виборів у Росії.

КВУ фіксував підкуп виборців з боку потенційних кандидатів, які ще тільки називалися імовірними кандидатами.

– Критичними зонами, де найбільше таких фактів, є 199-й виборчий округ з центром у Жашкові, 197-й з центром у Каневі. Своєрідні, але все ж таки були прояви і на 194-му окрузі в Черкасах. Тут форми непрямого підкупу більш цивілізовані, але все ж були, – коментує Юрій Сас.

Представники КВУ зауважують: важко провести межу між підкупом і соціальною діяльністю, яку здійснюють органи державної влади, але яка в той же час супроводжується прихованою агітацією певної політичної сили. Це, зокрема, так звані соціальні ініціативи президента.

– Наприклад, принцип роздачі сертифікатів на нетелів. Це своєрідне черкаське ноу-хау, яке може трактуватися як передвиборна агітація, – зауважує Юрій Сас.

Вручення сертифікатів на нетелів, яке так висвітлює влада фахівці теж вважають одним зі способів непрямого підкупу

Вручення сертифікатів на нетелів, яке так висвітлює влада фахівці теж вважають одним зі способів непрямого підкупу


Опозиція підігрує владі?

Порівнюючи цьогорічні вибори та місцеві вибори 2010 року, представники КВУ відзначають: технології застосовуються ті ж самі. Але кандидатам нічого сказати виборцям. Немає жодних «проривних» речей.

– Різниця тільки в масштабах. Всі технології, які були випробувані на місцевих виборах, використовуються, починаючи від тієї ж нарізки округів. Ця технологія була відпрацьована і використана зараз, коли під умовного кандидата нарізаються округи. Головною ідеєю виборів залишаться гроші: «Ми вас купимо в тому чи іншому вигляді». Цікавих технологій ніхто не пропонує, – каже Сергій Пасічник.

Максим Михлик у цьому контексті згадує лише кандидата по Жашківському округу Валентина Нечипоренка, який застосував таку технологію, як екскурсії на свій конезавод:

– Не кандидат іде до виборця, а виборець до кандидата. Цікаво буде подивитися, як це спрацює.

Однак експерти не чекають і простого голосування, яке було на місцевих виборах, коли людям, за великим рахунком, було все одно.

– Уже в Верховній Раді людям захочеться бачити когось «свого», тому не вдасться протягнути так багато провладних кандидатів. Але є великий пас з боку опозиції, бо якість тих кандидатів, які виставлені по мажоритарці, чесно кажучи викликає цілий ряд запитань. Не зрозуміло, чому ряд потужних діючих політиків опинився за бортом. По деяких округах опозиція ніби підігрує владі, ставлячи «молодих перспективних», але завідомо непрохідних, – коментують експерти.

«Чорному піару» досі вірять

Активно застосовують у цій кампанії і так званий «чорний піар». Експерти кажуть, що люди йому таки вірять.

– Це одна з найнебезпечніших технологій, бо свідомість людини влаштована так, що будь-яка інформація, навіть абсолютно неправдива, накладає свій відбиток. Політик вимушений виправдовуватися, щось протиставляти. У нього грають емоції. І замість того, щоб щось робити, бореться з піаром. Звичайно, це переводить виборчу кампанію в непередбачуване русло. І може привести до дуже цікавих наслідків, якщо підійти з фантазією і бити по больових точках, можна знищити рейтинг кандидата. У нас навіть у Черкасах є відомі фахівці з «чорного піару». Є явні больові точки. У того судимість, у того корупційний слід, той проголосував не так, і не приховаєш. Чи можна знищити рейтинг Губського? Так, певним чином можна. Чи рейтинг Терещука? Так, чорний піар працює, – зазначає Юрій Сас.

Найбільше проявів «чорного піару» зафіксували на окрузі № 199. Активно його використовують проти кандидата від опозиції Анатолія Бондаренка та нардепа-народника Сергія Терещука. Були випадки застосування його проти Валентина Нечипоренка і Богдана Губського.

Це і агітаційні листівки, і газети, і навіть біг-борди.

– Впізнаваний силует кандидата і лозунг: «Пайками не нагодуєш, дайте людям роботу», - розповідають представники КВУ.

Кажуть: у розвинених країнах ця інформація про ті чи інші «темні плями» в біографії кандидата оприлюднювалася б відкрито. У нас робити це офіційно – бояться. Тому інформацію продають і використовують як «чорний піар».

Інтерактивна мапа порушень

Інтерактивна мапа порушень


Усі прояви порушень під час виборчої кампанії КВУ має намір висвітлювати на сайті cvu.ck.ua. Тут же з’явиться нововведення – інтерактивна карта порушень. Кожен може залишити інформацію, яку перевірять і в разі підтвердження оприлюднять.

реклама

Коментарі  

 
0 #18 Автора 09.08.2012 20:08
Цитую цікавий:
Да, дійсно проти потужних кандидатів типа Губського опозиція виставила цілковитих слабаків. Що це означає? Опозиція здає вибори чи що? Оці - комік Булатецький, нікому не відомий український еротичний лев - Даценко, Рудик яийсь говорять Космоса дружок, Бондаренко дискжокей без освіти - тьху на вас. Є ж купа потужних людей типу Донія, Стецьківа. А тут іде відверта нікчемна дрібнота. Вибори опозиція вже здала. Це очевидно

Черкащину здає конкретна особа Томенко. Самий ЧЕСНИЙ депутат , який голосував за мовні засади, а потім відізвав свою Чесність.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #17 Оксана Колісник 09.08.2012 09:16
Цитую Гость:
Цитую Оксана Колісник:
Цитую Гость:
Посмотри по истории.
Украинцам не привыкать продаваться.
Продажная нация.
Так что нового ничего нет и не предвидится.
Тільки щось "гостей" в Україні завжди багато...

Можешь себе представить, как ты говоришь приезжие, подымали индустрию Черкасс, а вы в селах уничтожили все, а сейчас продолжаете уничтожать все то, что осталось в городе.
Ну Ви, звісно, "історик і знавець". Так і бачу ніс паралельно асфальту. Високий рівень Вашої зарозумілості і хамовитості підтверджую. Тільки одне скажу - ні історії не знаєте, ні "поточний момент" не розумієте - це про села, ні можливостей щось для себе змінити не бачите. Останнє - найприкріше. Бо злитеся саме через це. Якщо є гроші (заробили Ви чи Ваші батьки на підйомі промисловості тут), то їдьте собі й далі десь щось піднімайте. Насамперед Вам буде легше. Для чого ж мучитися?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #16 Гость 09.08.2012 01:00
Цитую Оксана Колісник:
Цитую Гость:
Посмотри по истории.
Украинцам не привыкать продаваться.
Продажная нация.
Так что нового ничего нет и не предвидится.
Тільки щось "гостей" в Україні завжди багато. Поприїжджають, вмостяться, ратиці порозкладають, чвакають та лайном навколо розкидаються. Десь лайна вже накидали - їдуть в інше місце. Так? Тільки ось українці їх завжди за нендоумків вважають і намагаються об них не бруднитися. Хоча в історії бувало - дійсно - всякого. Коли вже занадто зловживуть... Не накликайте, "гостю". Бо попросять адресочок та побачення призначать, аби почути на власні вуха те, що тут Вами наклоцано.

Можешь себе представить, как ты говоришь приезжие, подымали индустрию Черкасс, а вы в селах уничтожили все, а сейчас продолжаете уничтожать все то, что осталось в городе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #15 Гость 09.08.2012 00:54
Цитую Украина:
Цитую Гость:
Посмотри по истории.
Украинцам не привыкать продаваться.
Продажная нация.
Так что нового ничего нет и не предвидится.
Зачем судить о всех по себе, если вы конечно имеете хоть какое отношение к украинцам. Проблема в том что украинцев никогда не спрашивали чего они хотят.

Хреного знать историю не запретишь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #14 цікавий 08.08.2012 18:59
Да, дійсно проти потужних кандидатів типа Губського опозиція виставила цілковитих слабаків. Що це означає? Опозиція здає вибори чи що? Оці - комік Булатецький, нікому не відомий український еротичний лев - Даценко, Рудик яийсь говорять Космоса дружок, Бондаренко дискжокей без освіти - тьху на вас. Є ж купа потужних людей типу Донія, Стецьківа. А тут іде відверта нікчемна дрібнота. Вибори опозиція вже здала. Це очевидно
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #13 в курсе 08.08.2012 17:46
Гарна справа, але чи зможе КВу та інші донести до бабусі в забитому селі, що не треба вірити піару і не треба гроші брати в кандидата. Якщо сколихнуть небайдужих виборців, тоді честь і хвала, а так, язиком ляпати кожен може...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #12 Украина 08.08.2012 17:18
Цитую Гость:
Посмотри по истории.
Украинцам не привыкать продаваться.
Продажная нация.
Так что нового ничего нет и не предвидится.
Зачем судить о всех по себе, если вы конечно имеете хоть какое отношение к украинцам. Проблема в том что украинцев никогда не спрашивали чего они хотят.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #11 patalogoanatom 08.08.2012 14:17
Хочеться запитати Михлика, а на які екскурсії він буде запрошувати, як технолог Терещука?
І ще цікаво, а чому ж кандидат на якого він працює не внесений до переліку найпотужніших?
І чому сьогодні з впевненістю ти,Максиме, говориш, що чорний піар знищить Терещука на якого ти працюєш? Запитань багато, але на жаль відповідь одна: за Терещукові кошти, ти його і зливаєш!!!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #10 Оксана Колісник 08.08.2012 13:43
Цитую Денис Колесник:
Юра Сас абсолютно прав в характеристиках чорного пиара. Выборы – это вам не игра в «Зарницу»! И бить надо жестко, нанося удары по самым болевым точкам людей. Выборы – это не место, где можно жевать сопли и думать про моральные принципы ведения борьбы! И если ты задался целью уничтожить потенциального конкурента, надо уметь идти до конца и не отступать от своей цели ни при каких обстоятельствах ! Потому что главный приз – мандат народного депутата Верховной Рады Украины на ближайшие 5 лет, со всеми вытекающими от сюда последствиями! А цель, как известно, оправдывает средства! :)))
Хай Бог милує!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #9 Оксана Колісник 08.08.2012 13:36
Цитую Гость:
Посмотри по истории.
Украинцам не привыкать продаваться.
Продажная нация.
Так что нового ничего нет и не предвидится.
Тільки щось "гостей" в Україні завжди багато. Поприїжджають, вмостяться, ратиці порозкладають, чвакають та лайном навколо розкидаються. Десь лайна вже накидали - їдуть в інше місце. Так? Тільки ось українці їх завжди за нендоумків вважають і намагаються об них не бруднитися. Хоча в історії бувало - дійсно - всякого. Коли вже занадто зловживуть... Не накликайте, "гостю". Бо попросять адресочок та побачення призначать, аби почути на власні вуха те, що тут Вами наклоцано.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100