реклама

реклама

Завідувач алергологічного відділення Черкаської обласної лікарні Наталія Гармаш поділилася з «Вечіркою» тим, чому алергікам улітку краще їхати на Західну Україну, скільки разів полоскати білизну, щоб не чухатися, і що викреслити зі свого меню, аби дихати вільно.


– Із кінця липня і до середини вересня ми страждаємо від амброзії. Як полегшити стан?

– При алергії на амброзію у людини виникають скарги на сльозотечу, свербіж очей, носа, закладеність та рясні виділення з носа, сухий кашель, дере в горлі. Якщо люди не звертають увагу на скарги, які мають сезонний характер, із роками ці скарги можуть посилюватися і ставати більш агресивними. Вони погіршують якість життя, призводять до розвитку бронхіальної астми.

Для покращення стану пацієнта призначають симптоматичну терапію: протиалергічні краплі в ніс, очі, промивання носа морською сіллю, вживання десенсибілізуючих препаратів або навіть довенних ін'єкцій. Однак лікування повинен призначати лікар-алерголог, який знає, які медикаменти призначити, як їх між собою поєднувати для того, щоб результат був більш виражений та довготривалий.

– Але алергії на амброзію можна запобігти?

– У першу чергу, для запобігання виникнення алергії на амброзію необхідно уникати контакту з цією рослиною, якої, на жаль, дуже багато в нашому місті. Для профілактики ускладнень алергічних реакцій на амброзію людям, які влітку мають закладеність носа, чхання, свербіж очей, носа, необхідно звернутись до алерголога восени для проведення алергологічного обстеження (проведення шкірного тестування з алергенами пилку рослин, лабораторних аналізів та ін.), після чого, залежно від результату обстеження, призначають курс алергоспецифічної імунотерапії (АСІТ) причинним алергеном. При визначенні алергії на пилок амброзії пацієнтові призначають препарат з амброзії у вигляді драже або ін'єкцій. У результаті цього лікування у людини зменшується чутливість слизових на пилок рослини та відповідно зменшуються клінічні прояви хвороби. А найголовніше – лікування алергенами запобігає виникненню бронхіальної астми.

– Якщо алергію не лікувати, чим це загрожує?

– Якщо не проводити лікування алергенами, то у хворого з діагнозом «сезонний алергічний риніт» (поліноз) виникнення бронхіальної астми ймовірне в 50-60% випадках, тому важливо лікування алергенами починати якомога раніше, як тільки виставлений діагноз «алергічний риніт». За офіційними даними ВООЗ, ефективність АСІТ складає 80-90%, тобто на 80-90% ми можемо запобігти виникненню бронхіальної астми, яка погіршує якість життя та в деяких випадках навіть зменшує тривалість життя.

– Чи можна цілком вилікуватися від алергії?

– Алергію можна контролювати. Немає жодної людини, у якої хоча б один раз у житті не виникла алергія. І на тому етапі, на якому діагностовано хворобу, її можна зупинити.

– Чи можна визначити, на що у людини алергія? Які аналізи треба здати?

– Можна. За місцем проживання терапевт або сімейний лікар призначає загальноклінічні обстеження (це той мінімум, який потрібен для подальшого обстеження у алерголога) та направляє на консультацію до алерголога.

– Існує думка, що зараз більшість дітей народжується з передумовами до алергії. Чи правда це?

– Так, це правда. Алергію називають хворобою століття. Якщо ми говоримо про алергію, насамперед ми говоримо про спадковість. На сьогодні більше 30% жінок, які готуються до пологів, мають алергічні захворювання. У такому випадку ймовірність виникнення алергічних хвороб у дитини складає 50%. Якщо алергічні захворювання є у обох батьків, відсоток збільшується до 75%.


– Чи впливає на виникнення алергічних реакцій те, що ми їмо?

– На сьогодні дуже знизилась якість харчових продуктів, значну частину яких складають барвники, стабілізатори, ароматизатори та інші хімічні складники, які порушують процеси травлення та викликають алергічні або токсикоалергічні реакції з боку шкіри і слизових. Тому дітям до трьох років, особливо тим, які схильні до алергії, не можна давати шоколад, цитрусові, чипси та інші високоалергенні продукти. А людям з алергією на амброзію забороняється вживати мед, халву, соняшникове насіння, соняшникову олію, диню, кавун, персики, банани, трав'яні збори або чаї з ромашкою, нагідками, м'ятою, тому що ці продукти містять ті ж самі алергени, які є в пилку амброзії. Я завжди кажу пацієнтам: «Якщо ви з'їдаєте декілька скибочок кавуна або дині, ви з'їдаєте кущик амброзії, тобто підсилюєте прояви алергії».


– Люди зараз масово готуються до відпустки на моря. Чи може морське повітря допомогти з алергією?

– Відпустка на морі – це чудово. Морське повітря корисне для верхніх дихальних шляхів. Але на морі небажано засмагати, адже надлишок сонця – це фактор, який знижує функцію імунної системи – і шкіри, і слизових оболонок. Непрямі сонячні промені – зранку до 10.00 та після обіду з 17.00 – прекрасно. Та, якщо у вас багато родимок і світла шкіра, засмагати взагалі не варто, тому що є висока ймовірність виникнення онкопатології шкіри. Якщо ми говоримо про лікувальний момент відпочинку на морі, то це тривале перебування – не 5-7 днів, а мінімум 18-21 день. Дуже корисно для алергіків їхати на Західну Україну, де на сьогодні немає амброзії в тій кількості, яка є у нас на Черкащині. Я закликаю не лінуватися, а побачивши кущ амброзії, виривати його з корінням.

– Чи впливає на виникнення алергії наше надмірне прагнення до чистоти із застосуванням неймовірної кількості чистячих мийних засобів?

– Нині з багатьох реклам звучить інформація про користь використання хімічних мийних засобів у побуті, починаючи від миття підлоги і до миття посуду. Якщо говорити, що шкідливіше – мікроби чи хімія, то хімія значно шкідливіша. Мікроби в невеликій кількості безпечніші для людини, ніж хімія у великій кількості. Організм людини знайомий із мікробами з дитинства, і це є фізіологічним стимулом для імунної системи – бактерії підтримують імунну систему в тонусі. А хімія її тільки руйнує. Тому на сьогодні у сім'ях, де є діти, повинні входити в моду екологічні, біологічні засоби для миття посуду. Багато сімей з алергії вертається до використання в митті посуду соди й гірчиці і двовідсоткового розчину хлору для миття підлоги. Для прання зараз використовують мийні каштани – плоди дерева сапіндуса, які містять сапоніни – натуральні піноутворювачі. Треба знати, що, окрім виключення фторовмісних порошків, білизну треба полоскати три-чотири рази, тому машинку-автомат бажано вмикати на повторні полоскання.

– Скільки сьогодні в області людей страждає від алергії?

– Якщо ми говоримо про розповсюдженість алергічного риніту і бронхіальної астми, то, на жаль, на сьогодні статистика не відображає реальну захворюваність. За даними спеціаліста МОЗ із алергології, захворюваність на алергічний риніт виявляють у кожного 15-60 хворого, а бронхіальна астма діагностується у кожного 10-20 хворого. Тобто на одного хворого на бронхіальну астму – дев'ять невиявлених хворих на бронхіальну астму. У Черкаській області на початок цього року від бронхіальної астми страждає близько 2 тисяч хворих (доросле населення), алергічного риніту – близько 700 осіб. Часто пацієнти не звертаються до лікаря вчасно, тому хочу порадити: за наявності скарг алергічного характеру, особливо з сезонними загостреннями, не варто займатися самодіагностикою й самолікуванням.


– Виходить, що кожен десятий черкащанин має різні прояви алергії?

– Кожна людина хоч раз у житті мала якісь алергічні реакції на їжу, медикаменти та ін. За даними багаторічних спостережень, можна вважати, що кожен 20 житель міста Черкас має алергічні захворювання шкіри та слизових.

– А реально цифри по захворюваності можна сміливо множити на…

– … 10. Страждає діагностика.

– Найбільші вороги алергіків – це…

– На першому місці – пилок рослин, далі – домашній пил, цвільові грибки, продукти харчування, ліки, побутова хімія, засоби догляду за шкірою, тварини.

– Чи більшає алергенів?

– Так, збільшились прояви алергії на харчові продукти – молочні продукти, рибу, горіхи. Але на сьогодні ми говоримо не про істинну алергію, а про токсикоалергічні реакції на такі продукти, як морозиво, у якому часто не буває натуральних компонентів. Як і в більшості інших продуктів.

Досьє

Освіта: Івано-Франківський медичний інститут.

Хобі: відпочинок на морі.

Улюблена страва: різноманітні страви з овочів.

Улюблений співак: мій чоловік.

Улюблена книга: «Чайка Джонатан Лівінгстон» Річарда Баха.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100