На Черкащині виплата орендної плати за земельні паї торік у порівнянні з 2010 роком зросла на 163 млн. 120 тис. грн. Такий результат начальник Головного управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Вадим Рудишин пов'язує з розпорядженням голови ОДА Сергія Тулуба підняти ставки орендної плати за земельні паї з 3 до 4,5 відсотка від вартості паю.

Як повідомив «Прочерку» Вадим Рудишин, у 2010 році орендарі виплатили за орендну плату з розрахунку 3% від грошової оцінки земельної ділянки – 365 млн. 080 тис. грн. За минулий рік з розрахунку 4,52% орендарі виплатили 528 млн. 200 тис. грн.

– Вже у році, що минув, деякі райони виплачували орендну плату за земельні паї з розрахунку і 4,59%, і 4,65%, і 5,17% від грошової оцінки земельної ділянки. Величина відсотку залежить від урожаю, – говорить Вадим Рудишин. – Хоч протягом минулого року не всі орендарі встигли переукласти договори оренди з 3% до 4,5%, проте практично всі орендарі області виплатили за паї більший відсоток. Адже вони давали гарантійні листи, розпорядження по господарствах. Зараз залишилася лише технічна робота по переоформленню договорів. Є багато нюансів: і завантаженість ДЗК, і земельних відділів. Та зараз активно йде процес переукладання договорів. Нині всього по області переуклали договори 57,39% орендарів.

За словами Вадима Рудишина, до кінця року всі договори вже повинні бути переоформлені. Якщо ж хтось з орендарів не захоче переоформлювати договір, то на таких є свої методи впливу.

– Ось є село, де землю орендує фермер, що не хоче переукладати договір. А навколо села, де фермери дають згоду, тож люди можуть отримувати більше. Як ви думаєте, селяни можуть вплинути на орендаря? Вони навіть піти від нього можуть. Тож зазначу, що підвищення орендної плати – це не проти когось, це за когось. У даному випадку більше коштів отримуватимуть селяни, більше відрахувань йтиме в бюджет. Це нормальна практика. Так, Указ Президента вимагає сплачувати за паї не менше 3%. Он для земель Полісся це може й забагато, бо там неродючі землі. Але на Черкащині землі родючі, – зазначив Вадим Рудишин.

У свою чергу деякі фермери у розмові з журналістом «Прочерку» зазначили, що хоч вони й не встигли переукласти договори з 3% на 4,5%, однак платили більшу орендну плату за гарантійними листами. «Інакше б нас закатали в асфальт», – кажуть фермери, однак навідріз відмовляються називати себе.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100