З цього року в Україні розпочав діяти новий коефіцієнт оцінки землі. У результаті вартість землі зросте з 11,9 до 20,9 тис. грн. за 1 га. Ця цифра є базою для розрахунку орендної плати, на яку припадає 10% у собівартості агропродукції.

Уряд України постановою від 31 жовтня минулого року № 1185 затвердив коефіцієнт нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. Починаючи з 1 січня 2012 року він складе 1,756.

Подорожчання землі потягне за собою підвищення орендної плати, яка зараз в середньому по Україні складає 303 грн./га. Орендна плата в структурі собівартості сільгосппродукції становить близько 10% (у 2010 році). Щоб компенсувати зростання витрат на оренду сільгоспвиробникам потрібно буде економити на інших статтях витрат, зокрема на заробітній платі, повідомляють у консалтинговій компанії «SV Development».

– Більш як в половину зросте плата за землю. І це добре для селян. Але, як кажуть, всьому є межа, – говорить Петро Душейко, чиї сини керують сільгоспкорпорацією «Дніпро» у Чорнобаївському районі. – Можна тепер сказати, що фермери більше жируватимуть, але з іншого боку такі рішення влади вимиють з обороту обігові кошти. Фермерам доведеться ще більше йти в банки по кредит. І тут вже не йтиме мова про розширення виробництва. А може й відтворення?.. Це вплине на родючість ґрунту.

За словами Петра Душейка, підвищуючи вартість землі, влада вже переступила межу.

– Можливо наші керівники хочуть вивести ціну землі в європейські стандарти. Але ж в наших людей купівельна спроможність не така. Коли орендарі здають квартиру, то не прагнуть же за кілька років відбити її ціну, – зазначає Петро Душейко. – вважаю, що зростанням оренди за землю влада розчищає шлях іноземцям. У них ресурс більший, вони можуть більше вкладати коштів. До речі, не пам’ятаю вже коли наша влада вкладала щось у село, а місцеві фермери, які тут виросли і працюють, вкладають.

Сергій Стецюк: «Сплата за оренду землі, на мою думку, на Черкащині повинна становити 600-700 грн. за гектар» (Фото з сайту kray.ck.ua)

Сергій Стецюк: «Сплата за оренду землі, на мою думку, на Черкащині повинна становити 600-700 грн. за гектар» (Фото з сайту kray.ck.ua)

– Звичайно, збільшення оціночної вартості землі вплине на фермерів. Зараз ми сплачуємо 800-900 гривень за гектар. Це складає 15% від прибутку з одного гектару. Це велике навантаження на структуру! – каже голова асоціації фермерів Черкащини Сергій Стецюк. – От минулий рік був важким для фермерів. Ціна на деякі культури зменшилася. Разом з тим вартість матеріально-технічних ресурсів зросла. Особливо важко буде малим господарствам.

Сергій Стецюк вважає, що справедлива орендна плата має складати 10% від вартості продукції і не більше. Фермер наголошує, що називає цифри з розрахунку на те, що орендна плата за земельні паї для орендарів становитиме 3%, як передбачає указ Президента. Але слід враховувати, що розпорядженням голови Черкаської облдержадміністрації Сергієм Тулубом ставку орендної плати в області підвищено з 3 до 4,5%. Виходячи зі збільшеного показника Сергій Стецюк взагалі відмовляється коментувати, як фермерам зводити кінці з кінцями...

Разом з тим, Сергій Стецюк пояснює, яка ситуація з оплатою за користування землею за кордоном.

– Чим країна розвинутіша, тим більше коштує там оренда землі. З іншого боку, в розвинутих країнах влада дотує фермерів. Наприклад, у Франції чи Німеччині дотація становить 300-400 євро на гектар. Є країни, де оренда державних земель виражена в еквіваленті. Наприклад, у Польщі фермер повинен сплатити 3 центнери вівса з 1 гектару. В Україні є всі тенденції до зростання оренди землі, але всі ці процеси повинні носити ринковий договірний характер. Сьогодні сплата за оренду землі, на мою думку, на Черкащині повинна становити 600-700 грн. за гектар, – говорить Сергій Стецюк.

– До 1 лютого подаємо всі розрахунки по господарській діяльності в податкову. Тоді будемо  в новому році. Вже чула, що нова ціна орендної плати за пай зросте у зв’язку з новим коефіцієнтом оцінки землі, – говорить голова фермерського господарства «Ранок», що у Смілянському районі, Катерина Артеменко. – Виходить мені потрібно вартість паю множити на новий коефіцієнт оцінки землі і на нову ставку орендної плати. Це я за пай більше 2 тисяч повинна заплатити, а раніше платила тисячу з копійками. А в мене всього 53 паї. Що ж це мені робити тепер?

У обласному управлінні агропромислового комплексу підтверджують, що у зв’язку з новим коефіцієнтом оцінки землі зросте і сума орендної плати.

– Я думаю, що це не вплине на процес переоформлення фермерами договорів оренди з 3 до 4,5%, - каже начальник Головного управління АПР Вадим Рудишин, не пояснюючи, як жити в нових економічних умовах фермерам. – А щодо орендодавців, тобто власників землі — селян, то вони отримуватимуть більше.

– Ми й без запроваджень нових коефіцієнтів і без Тулуба дбаємо за селян, – говорить підприємець, що орендує землю в Черкаській та Полтавській областях Микола Булатецький. – Ми самі збільшуємо орендну плату в умовах конкуренції. Але те, що запроваджує влада — це оплата за межею можливостей. Хоча в нормальних ринкових умовах (наприклад, якби здорова конкуренція по закупівлю добрив) і запроваджені владою показники були б нормальні.

Сподіваюся, що за паї отримаю більше, – каже селянин Юрій зі Звенигородщини. – Але чи піде це мені на користь? Останнього разу наш орендар оплату за паї видав частинами: в коштах, цукром і зерном. Цукор мені був непотрібен, тож продав його. Але від цього тільки втратив, бо видавали нам його за ціною більшою, ніж цей цукор коштував на базарі. Якщо цього року за пай платитимуть більше, але, наприклад, цукром, то мені з того мало користі. Мені потрібне зерно, щоб годувати господарство.

На думку деяких експертів, постійне зростання вартості землі поступово виб’є з гри мілких фермерів, і в той же час дасть можливість агрохолдингах, які мають сотні тисяч гектарів землі, збільшити статки і зосередити землю в себе. Разом з тим, за словами фермерів, які виросли на цій землі і тут працюють, вони знають кожного свого орендодавця, і надають їм допомогу поза умовами договору. А власники агрохолдингів, мовляв, сприймають і сприйматимуть селян виключно як робочу силу. Однак за нових умов орендної сплати селяни матимуть можливість отримувати більше. Може влада таки збагачує селян? Курчат по осені рахують…

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #4 Андрій 15.08.2012 13:51
Здаю в оренду понад 20га, а отримую за пай по 850грн, що це гроші.? а фермери жирують - нехай платять людям по закону досити робити кріпаків і так задушили селянина.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Фермер 08.02.2012 18:57
Індексацію треба час від часу робити, і це зрозуміло. Але ж не влупити 100% підвищення одним махом! У мене 100 га землі під паром. Це необхідна умова сівозміни і збереження родючості землі! Крім оренди в цю землю ще треба багато вкласти - оранка, добрива. Владу це не хвилює. Висмоктуйте із землі все що можна аби сплатити оренду.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Виталий 26.01.2012 10:05
Буде амба фермерским господарствам, все захоплять великі власники землі, у яких багато грошей!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #1 Крук 25.01.2012 15:29
Ну звичайно ж найбідніший Петро Григорович :lol: "влада в село не вкладала...." то ще, дивлячись, яка влада і в яке село, коли сам був владою гарно вклався, щоправда прості люди в селі на власному доьробуті цього не відчули.
А щодо основного питання - то все відрегулює ринок та конкуренція, якщо комусь невигідно працювати - то не потрібно витрачати власних зусиль, а просто йти з бізнеса та забути стару хорошу пісню "Ледве виживаємо, так складно, нема прибутків, нема прибітків...." а через 5 хв. по цьому виходить з будівлі, сідає в новеньку Тойота Платінум та іде далі рахувати збитки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100