реклама

реклама

«Сьогодні, коли зміниться губернатор, то невідомо, як це зіграє на рейтингу опозиції. Бо Сергій Тулуб своїми комуністичними замашками «красного камандіра» ще нам додає рейтингу в політиці. То бетеери виставить на Соборній площі, то ще щось. А як прийде якийсь розумний губернатор, то бетеери не виставить. Розумієте?» – емоційно заявляє під час інтерв’ю голова Черкаської обласної організації «Батьківщина» Анатолій Бондаренко.


Навколо Анатолія Бондаренка постійно витають чуток щодо його співпраці з владою. То йому закидали під час парламентських виборів, що він здав округ (№199 з центром у Жашкові, де виграв самовисуванець Валентин Ничипоренко). То дивуються його членству в новому черкаському виконкомі, сформованому Партією регіонів та комуністами, а керівництво місцевою «Батьківщиною» пов’язують лише з дружніми стосунками з нардепом Миколою Томенком. Проте не пійманий – не злодій. Анатолій Васильович має аргументи на всі закиди. Згадуючи виборчі баталії в окрузі, розповідає про кинуту в нього гранату, а членство в новому виконкомі пояснює бажанням контролювати владу.

Інтерв’ю Анатолій Бондаренко одразу розпочинає з дискусії.

– Що ще? Я не чув гострих запитань! – вигукує Анатолій Бондаренко під час інтерв’ю, на яке погоджується одразу ж після дзвінка.

Дивуємося рішучості політика.

– Налаштований агресивно? Ні! Я знаю багато речей, які не знає ніхто! – заявляє Анатолій Васильович.

– Я припускаю, – зауважую.

– Я вам скажу, що партія «Батьківщина» в рамках Об’єднаної опозиції робить у десять разів більше, ніж інші партії. Бо, на жаль, в опозиції часто трапляються люди, яких ми колись виключили, а вони зараз спливають. Послужили попередній владі, а це дивляться, що півтора роки до президентських виборів і треба ставати в опозицію. Це я, зокрема про Любов Володимирівну Майбороду (позафракційний депутат обласної ради, колишній заступник Сергія Одарича, – ред.)… Щодо іншого. От ви скажіть, який нинішній секретар міськради Віктор Білоусов комуніст? Ти вважаєш його комуністом?

– Формально він представник КПУ.

– Формально. І що? Що, він буде відновлювати пам’ятник Леніну? Навіщо ці казки? Цей брєд сивої кобили я вже чув від Люби (позафракційний депутат обласної ради, колишній заступник Сергія Одарича Любов Майборода, – ред.). Вона казала, що їй комуніст на посаді мера Черкас, як червона ганчірка. Так підожди, а чого ж ти не виступала, коли Одарич з Партією регіонів при владі був і дерибанив усе, коли секретарем міськради був Віктор Горкун? Та мені теж, може, комуніст на чолі міськради, як червона ганчірка! Але сьогодні ситуація така політична! Ми знаємо, що ні регіони, ні опозиція не зможуть сьогодні поставити свого секретаря міськради, бо не вистачає голосів. Тож Білоусов – компромісна фігура. Що тут далеко ходити… А в цілому, ми що, антисоціальні рішення якісь ухвалювали у виконкомі? Ось поглянь на рішення виконкому. У тебе були колись на руках такі рішення? Я можу віддати їх. Саме для того, щоб ці рішення мати на руках, я пішов у виконком, щоб мати ці рішення і володіти ситуацією! От ми не дали зняти кошти з будівництва вулиці Менделєєва і Ярослава Галана. Уявіть, що було в міськраді! Балансоутримувач доріг – підприємство «ЧЕЛУАШ» – має сьогодні три мільйони боргів перед постачальниками, техніка в оренді. І це підприємство, яке утримує дороги в Черкасах! А якщо виникне аварійна ситуація, то не буде кому рятувати ситуацію. Виходить, що в місті немає комунального підприємства, яке може ремонтувати дороги. Його доводили до банкрутства. І ми запрошуємо як не харків’ян, то киян тощо. Ми вимиваємо гроші з підприємства! Жодного бюджетоутворювального підприємства не залишили. «Водоканал» і «Черкаситеплокомуненерго» з’єднувати хотіли...

– Якщо така справа, то може вам взагалі треба було йти в заступники мера, а не просто бути членом виконкому?

– Заступник – це вже політичне питання. Коли буде воля партії, то я не лише в заступники, а й на мера піду!

– Ви показували рішення виконкому. Нова черкаська влада, я так розумію, починає переглядати ситуацію, насамперед,стосовно доріг у місті?

– Я не влада! Я лише підказую новій владі, що треба займатися дорогами. Бо сьогодні є така проблема і є кошти на рахунках. Тільки нова влада каже, що не в змозі їх освоїти, бо не проведені тендерні процедури. Але ж сьогодні 52 мільйони на рахунках міськради. Тепер треба залучити фахівців, як освоїти кошти. Бо як це так, що кошти є, а освоїти їх не можна.


– Новий виконком розпочав свою роботу, але ж в цей час суд може визнати, що Сергія Одарича зняли з посади незаконно…

– Ми свою позицію не змінюватимемо. Ми були, є і будемо проти Одарича. Бо його діяння не влаштовують більшість черкащан. Зокрема, це тупе пиляння дерев у місті.

– Але ж багатьох і діяння Сергія Тулуба не влаштовують…

– Давайте так. Розглянемо це в політичній площині. Ми в змозі зняти Сергія Тулуба?

– Об’єднайтеся, як це було при голосуванні за відставку Сергія Одарича.

– З ким? З Одаричем, який служив йому, як козачок? Хай прислужує і далі! Ми будемо боротися і проти Одарича, і проти Тулуба. Ось наша чітка позиція. І вона не буде змінюватися. А щодо ситуативного голосування в міськраді за відставку Одарича, то вважаю, що це правильно.

– Які враження від початку роботи у виконкомі?

– На мою думку, як професійного управлінця, Одарич привів роботу міськради до колапсу. Спеціалістів немає зовсім. Коли доповідали представники архітектури, освіти чи фінансового управління, то склалося враження, що вони не володіють ситуацією. Тому треба це виправляти. Бо демократ Одарич з олігархами накерує, поїде звідси, а ми і наші діти залишимося з боргами. Ви ж знаєте, скільки на сьогодні боргів має місто? До 300 мільйонів! Зокрема, «Черкаситеплокомуненерго», «Водоканал»… Може, ці борги Одарич віддаватиме? Вважаю, що Одарич – пройдений етап у житті міста.

– Але чи вирішить всі озвучені вами проблеми нова команда?

– Коли в новій команді буде 50+1 «батьківщинівців», тоді я даватиму відповідь. І ми у виконкомі для контролю. Але ми не в цій команді! Проте, якщо нинішній виконком ухвалюватиме рішення на користь громади, ми їх лише вітатимемо.

Читайте також: Не пускають у Київ на акцію? Не жуйте соплі! Треба битися! – голова черкаської «Батьківщини»

– Нещодавно куратор Черкащини від «Батьківщини» Микола Томенко назвав голосування опозиції за новий виконком разом з регіонами та комуністами «політичною помилкою». Адже одна справа – бути в опозиції до влади, а інша – входити у виконком, тобто у владу… Нині серед членів нового черкаського виконкому двоє представників «Батьківщини»: ви і Станіслав Овчаренко.

– «Батьківщина» прийшла у виконком, щоб контролювати. Ми ще вимагатимемо, щоб нам дали зайняти контролюючі пости: бюджетну і регламентну комісію тощо! Ніхто ж не вірив, що ми знімемо секретаря – регіонала Віктора Горкуна. Але це сталося.

– Але ви в партії якось обговорювали кандидатури тих, кого запропонувати в члени виконкому?

– Було купа кандидатур! Обговорювали це питання з міською і обласною організаціями. Всі ось тут сиділи – Наталія Старікова, Микола Овчаренко, Станіслав Овчаренко, Валентина Коваленко інші. До речі, за Валентину Михайлівну особисто просив Микола Булатецький. Казав, що вже домовився за все. А потім він поговорив з Одаричем і думка в нього змінилася.

– А за Станіслава Овчаренка, який у підсумку увійшов до виконкому, хто просив?

– Ніхто не просив. Обговорювалися кандидатури тих людей, хто могли б гідно розбиратися в тих речах, що відбуваються у виконкомі.

– За чутками – він друг нардепа від ПР, екс-мера Черкас Володимира Олійника.

– А Микола Булатецький – кум Олійника! Чутки чутками, але чи є до нього політично якісь питання? У нас більше питань є до інших опозиціонерів, ніж до нього. Він ні разу на сесії обласної ради не голосував за рішення влади. За ним як за депутатом закріплений Черкаський район. Він працює дуже позитивно. Поїдьте в село Степанки, почуєте, як про Станіслава Овчаренка відгукуються. Але він не виступає, як дехто…

– Гаразд. Це щодо Овчаренка. А щодо вас? Опоненти, між іншим, кажуть, що ви керуєте черкаською «Батьківщиною» лише тому, що ви – друг Миколи Томенка.

– Давайте так. Я друг Юлії Володимирівни. І особисто вона мене просила очолити «Батьківщину» в той нелегкий період, коли охочих було небагато. А сьогодні, коли партія має рейтинг, то позбігалися всілякі.

– А хто претендує на ваше крісло? Між іншим, нещодавно на прес-конференції ваші дії критикував координатор ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко.

– У нас демократична партія. Якщо хтось хоче, хай виходить на конференцію. Якщо його виберуть, то я йому потисну руку і побажаю працювати хоча б так, як ми. Та на цей момент мені особисто ніхто не говорив про це. Знаєте, чим відрізняюся я від тих, хто мене критикує? Я перед тим, як озвучувати щось, вирішую на бюро партії це, спільну позицію узгоджую. А вони спочатку озвучили, а тоді думають, що сказали. Ні Даценко, ні інші не представляють на сьогодні позицію партії. Я ж он не оголошую на прес-конференції, що, наприклад, більшість керівників районних партійних організацій вже кажуть: «Ми настільки незадоволені діями Булатецького, що нас просто рве». Чи він в «Батьківщині», чи в «Свободі», чи в «УДАРі»? Не розуміють, де він.

– У такому разі чи не плануєте когось іншого підтримати на перевиборах до парламенту по двох проблемних округах?

– Це не питання Бондаренка. З’їзд ухвалює рішення. Та й я, попри їхні деякі заяви, не сумніваюся у виборі громади. Їх же вибрала громада. Заяви – це особисте. А от позиція партії повинна бути послідовною. У цілому ж, я б закликав наших опозиціонерів не коментувати все і вся, а працювати. А в нас розвелося цих коментуючих! Той виконком коментує, той ще щось. Хлопці, досить коментувати! Справу зроблено. Якщо будуть якісь питання, тоді коментуватимете, якщо будуть для початку повноваження. А якщо хочете якусь особисту думку висловлювати, робіть це на «Фейсбуці», як останнім часом робить Сергій Одарич.


– Злі язики натякають на вашу співпрацю з головою Черкаської облдержадміністрації Сергієм Тулубом.

– Тулуб – це не боєць для мене сьогодні. Можеш так і написати. Це вже пройдений етап. Сьогодні, коли зміниться губернатор, то невідомо, як це зіграє на рейтингу опозиції. Бо Тулуб своїми комуністичними замашками «красного камандіра» ще нам додає рейтингу в політиці. Чи, може, я неправильно кажу? То бетеери виставить на Соборній площі, то ще щось. А як прийде якийсь розумний губернатор, то бетеери не виставить. Розумієте?

– Як ставитеся до вічних розмов про зміну губернатора області?

– Я б хотів, щоб вічні розмови вели Президент з іншими людьми, а не ми тут. Бо пам’ятаю, як п’ять років попереднього губернатора Олександра Черевка випроваджували. Тому я не знаю, чи можливі кадрові зміни в цьому питанні на Черкащині… Ми то боремося проти нього! Я з Сергієм Тулубом останній раз спілкувався, коли працював на «Нібулоні» (сільськогосподарське підприємство, – ред.)

– У Верховній Раді створене міжфракційне об’єднання «Черкащина». З кимось з нардепів контактуєте?

– Ні з ким. Я лише з нашими контактую: з Томенком, Бондарем, Княжицьким, Кириленко, Іриною Луценко. Спілкувався з нардепами з інших опозиційних партій, закріплених за Черкащиною, зокрема, з нардепом від «Свободи» Юрієм Сиротюком. Подобається його позиція.

– Чим зараз займаєтеся, крім політики? Оскільки часто коментатори «Прочерку» під матеріалами згадують про якийсь ваш бізнес, називаючи «Толею-металістом»…

– На цей момент займаюсь на 100% політичною діяльності. Та це не хліб мій. У мене залишилися дивіденди від продажу підприємств. Слава Богу, для сім’ї вистачає. Я вільно себе почуваю. Нікому нічого не винен. Я не боюся влади, бо вона в мене вже забрала 4 квітня ліцензію на автопідприємство. Тому нема зараз чого втрачати.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100