реклама

реклама

На сьогодні у Черкаській області склалась критична ситуація із лікуванням хворих на хронічну хворобу нирок. Діалізну допомогу (по народному, «штучна нирка») черкащанам надає обласна лікарня та ТОВ «Фрезеніус». Керівництво останнього, через заборгованість з боку обласної влади може з 1 квітня припинити надавати послугу.


Вирішення цього питання шукали на круглому столі в прес-центрі «Нової Доби» активісти громадської організації «Відроджене життя», працівники медико-соціального проекту «Фрезеніус» та представники обласної влади.

Проблеми пацієнтів з хронічною хворобою нирок були і залишаються пов’язані з механізмом фінансування державою такого лікування. Майже щороку вони відстоюють своє право на лікування під кабінетами влади.

– Я захворів більше півтора роки тому. Приблизно рік ходив по кабінетах чиновників, щоб потрапити у «Фрезеніус». І вже півроку лікуюся там. Мене якість лікування задовольняє і я тепер лише думаю, чому ж центр, який надає нормальну послугу, не має підтримки з боку влади, – дивується юний пацієнт «Фрезеніусу» Дмитро Попов.

Головний лікар діалізного центру «Фрезеніус» Володимир Новаківський коротко переказує історію роботи закладу у Черкасах. Мовляв, колись Черкащина мала найнижчу забезпеченість діалізними місцями та найвищу смертність, а з приходом німецького інвестора отримала у 2009 році сучасний діалізний центр. Та вже згодом обласна влада відмовилася від послуг клініки, мотивуючи тим, що в обласній лікарні створені всі умови для лікування хворих. Хоч домовленість на початку створення «Фрезеніусу» була така: інвестор будує діалізний центр, оснащує його апаратурою, а Черкаська облдержадміністрація бере на себе зобов’язання направляти туди хворих і оплачувати їхнє лікування. Соціальний проект, що передбачав лікування за ціною не вищою, ніж в обласній лікарні, став повністю збитковим. Нині досі точаться дискусії навколо схеми оплати лікування послуги. Борг обласної влади перед «Фрезеніусом» за 2014 рік – більше шести мільйонів боргів.

– Остання вартість, яку ми почули, нас здивувала. Виявляється, ми надаємо послуги нижче, ніж у обласній лікарні. Та не маючи надії на співпрацю німецький центр клініки вже повідомив можливе закриття «Фрезеніусу» в Черкасах з 1 квітня, якщо не буде сплачено коштів за лікування. Нині нам залишається незрозумілою схема співробітництва та оплати послуг на 2015-й рік. Хто ж має обирати лікування: чиновники чи пацієнт?

У свою чергу, нирочники дивуються, чому влада досі не оголосить тендер на закупівлю процедури гемодіалізу, щоб всі були в рівних умовах.

– Конкурентний відбір постачальників послуг наразі неможливий, тому що законодавство не передбачає обласну лікарню одним з гравців ринку надання послуг! Вона надає лікування, медичну допомогу хворим. Тому вона не може вийти на тендер. Якщо відбудеться реформа в законодавстві і охорона здоров’я фінансуватиметься за вартістю наданих послуг, тоді дійсно ми будемо конкурентами! Щодо вартості процедури і мови про те, нібито у «Фрезеніусі» вартість гемодіалізу менша. «Фрезеніус» робив розрахунок за вартістю матеріалів і витратних частин за 2014 рік. Зараз зі значним зростанням вартості матеріалів ми побачимо зовсім інші ціни! – каже виконуючий обов’язки заступника головного лікаря обласної лікарні з економічних питань Олена Кардецька.

За словами громадського діяча Сергія Варича, проблему хворих на ниркову недостатність можна вирішити дуже швидко. Достатньо лише визначити, скільки є в області таких хворих і яка кількість коштів потрібна для лікування одного хворого. А потім виділити ці кошти й нехай кожен окремо вирішує, де лікуватися: в обласній лікарні чи у «Фрезеніусі».

Сьогодні в.о. директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Найдан запевняє, що кредиторську заборгованість, яка ще залишається перед «Фрезеніусом» за 2014 рік, буде погашено. Крім того, з обласного бюджету буде виділено 8 мільйонів, які підуть місцевим бюджетам, що будуть перенаправлені в подальшому з районів на «Фрезеніус». (Хоча, цього також недостатньо, бо у цьому році, враховуючи значне зростання вартості витратних матеріалів та лікарських засобів, а також збільшення кількості осіб, які потребують лікування методом гемодіалізу, потреба у коштах в області, за попередніми розрахунками, становить близько 60 млн. грн.)

Головлікар обласної лікарні (зліва) каже, що процедура діалізу робиться на тих самих апаратах, що і у «Фрезеніусі» (справа)

Головлікар обласної лікарні (зліва) каже, що процедура діалізу робиться на тих самих апаратах, що і у «Фрезеніусі» (справа)

 

Кошти потрібні і на лікування нирочників, що лікуються в обласній лікарні, тому не можна зосереджувати увагу лише на пацієнтах «Фрезеніусу», адже всі мають однакове право на лікування, вважає головний лікар Черкаської обласної лікарні Олександр Дудник.

– Добре, що в нас «Фрезеніус», бо це конкуренція. Але ж іншого боку мене дивує, чому говорять лише про проблеми «Фрезеніусу» і не говорять про проблеми комунального закладу? – дивується лікар.

На прохання «Прочерку» Олександр Миколайович показує відділення обласної лікарні, де лікується 150 з 229 нирочників Черкащини. Візуально складається враження, що тут хворі лікуються в тих самих умовах, як і в «Фрезеніусі». То чому ж пацієнти «Фрезеніусу» весь час кажуть про кращу якість лікування?

– У нас все продумано! Ось роздягальня, кімната очікувань, коли одна група чекає, поки завершиться сеанс лікування в інших. Хворі роблять процедуру тричі на тиждень по чотири години. Все так само безкоштовно, – розповідає завідувачка відділення гемодіалізу обласної лікарні Оксана Королевич. – Щодо якості конкретніше. Ми працюємо з часу Незалежності. І ми були єдиною областю, де не було черги на лікування (списку очікування). Чому? Бо ми брали всіх на діаліз. А оскільки в нас не було можливостей і засобів для цього, то ми урізали діаліз – замість 4 годин процедура тривала 3 години. І ми продовжували людям життя! А коли після такого діалізу вони пішли у «Фрезеніус», то їх самопочуття покращилося. Звичайно в той період роботи «Фрезеніус» певним чином нас розвантажив. Зараз в нас хворі лікуються чітко за протоколом по 4 години. Проте у когось, мабуть, діє генетична пам'ять і люди кажуть про погану якість. Нині ж у нас бувають і іноземці, і пацієнти з «Фрезеніусу». І вони не бачать різниці.

Олександр Дудник каже, що всього в обласній лікарні близько 71% коштів йде на лікування «нирочників».

– Невже в нас так погано, якщо сюди й з інших областей дехто їде?! А щодо якості, то якість діалізу – це якість апаратів, які працюють в лікарні. У нас діаліз робиться на тих самих апаратах фірми «Фрезеніус» та на інших іноземних апаратах. Інше питання, що кажуть про більшу смертність в нашому закладі. Але ж треба враховувати, що до нас поступають і з ускладненнями, і в запущеному стані. У нас є і стаціонарний діаліз, тобто на ліжках знаходиться інколи до 20 хворих, які просто не доходять до амбулаторного лікування, – каже Олександр Дудник.

Зараз, за словами головлікаря, обласна лікарня справді може обслуговувати всіх хворих Черкащини, що потребують гемодіалізу. Адже відкриті центри в Умані і Звенигородці. У 2015 році передбачено відкриття двох відділень гемодіалізу на базі Золотоніської ЦРЛ та в м. Сміла, що дозволить наблизити надання медичної допомоги хворим цих та навколишніх регіонів.

– А в цілому треба знайти абсолютно законні механізми фінансування. І коли буде так, що гроші будуть ходити за пацієнтом, то не буде проблем, – підсумовує Олександр Дудник.

Зліва – палата обласної лікарні. Справа – палата «Фрезеніуса». І там, і там є телевізори. І там, і там запевняють про дотримання всіх стандартів надання послуги. Варто лише дати можливість пацієнтам обирати…

Зліва – палата обласної лікарні. Справа – палата «Фрезеніуса». І там, і там є телевізори. І там, і там запевняють про дотримання всіх стандартів надання послуги. Варто лише дати можливість пацієнтам обирати…


реклама

Коментарі  

 
+1 #7 Олена Бджола 02.04.2015 19:04
Насправді все дуже просто, повинна бути достовірна статистика хворих нирковою недостатністю, щоб двічі не бралися гроші з бюджету. А це можливо тільки тоді, коли гроші "ходитимуть за пацієнтом". Багато в чому новий міністр правий, хоч він і не має медичної освіти, але рахувати вміє.
Розкішні особняки в головних лікарів наших бідних медичних закладів побудовані на крові людей, в тому числі і гемодіалізній. Ще більше грошей відмивається в кардіоцентрі на кардіологічних операціях. А просто забираються гроші під час обстежень МРТ в державних закладах. Здирство набрало непристойних розмірів і потребує негайної відміни. Гроші мають право брати з пацієнтів тільки приватні медичні заклади.
Олена Бджола, бабуся кусюча і зла!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 Аліса 27.02.2015 19:22
Просто у Фрезеніусі все по-людському і лікування і відношення , а обласна тільки гроші відмивають. А та ПАДЛЮКА К//////// тварюка, нехай до людей навчиться ставитися. ГЕСТАПОВКА, а "Прочерк" продажній не зрозумієш в який бік
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #5   27.02.2015 12:26
На зміну розвитому феодалізму, в області закладаються основи гемодіалізму.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #4 Иван 26.02.2015 22:00
при чем здесь стадник?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 рекр 26.02.2015 14:08
хороша стаття ,яка показує інший бік медалі. Виявляється і за людей в обласній лікарні хтось має подумати, а не лише за пацієнтів "Фрезеніусу"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 Фотограф 26.02.2015 13:04
Понятно, статья заказная. А фото типа подтверждают, что в областной хуже чем в частной клинике. Мне кажется, что финансирование частной клиники не позволяет создать такие же условия в областной больнице
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 незнайка 26.02.2015 09:51
пока у одарича начальниками по медицине будут Стадник во главе своры ОТЛИЧНЫХ ЗАРОБИТЧАНОК типа участкового доктора Л... из 3 горполиклиники-никаких бюджетных денег не хватит
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100