реклама

реклама

У Черкасах ходять чутки, що керівник Черкаської обласної організації «Громадський рух «Україна для людей» Олександр Чуприна може балотуватися до ВРУ від «Фронту Змін». Громадськості Олександр Чуприна більше відомий як орендар «дачі Андреєва» – колишньої дачі перших секретарів Черкаського обкому КПУ Олександра Андреєва та Івана Лутака, яка є частиною готельного комплексу комунальної власності. Торік навесні влада вирішила розірвати з ним договір оренди, звинувативши Чуприну у неналежному виконанні цього договору. У свою чергу пан Олександр перипетії навколо «дачі» називає рейдерством. Судова тяганина з цього питання триває досі.


З паном Олександром ми спілкувалися у кафе в центрі міста. Видзвонювали співрозмовника більше тижня. Життя у Олександра Чуприни досить активне: то він у Черкасах, то у Києві, то… в суді.

У розмові стає зрозуміло, що у чоловіка є амбітні плани, зокрема, і стосовно парламентських виборів.

У інтерв’ю читайте про ситуацію навколо «дачі Андреєва», про проблеми реєстрації у Києві громадської організації з до болю знайомою назвою «Україна для людей», про нинішню і колишню владу, можливий приїзд у Черкаси гравця лондонського «Челсі» Девіда Джонса, про допомогу міському голові Кам’янки Володимиру Гарназі, звинуваченому у хабарництві тощо.

«Луценку за 60 тисяч дали чотири роки. То на який термін напрацювали ці державні чиновники?»

– Яка зараз ситуація стосовно «дачі Андреєва»?

– Я підписав черговий позов до Вищого господарського суду України, який повинен розглянути заяву, подану нами за новими виявленими обставинами. Сподіваємося на те, що правда якась в Україні є. А взагалі історія ця – окрема розмова. І люди б читали її з не меншою цікавістю, ніж «Золотого теленка» чи «12 стільців». Стан на сьогодні такий: юридично об’єкт не прийнятий орендодавцем, а фактично переданий. Акт приймання-передачі об’єкту підприємством, яке називається «Управління по експлуатації будинку рад та об’єктів обласної комунальної власності», не підписаний. Управління прийняло цей об’єкт від державного виконавця, який без нашої участі передав його. За нашим позовом суд визнав дії державного виконавця по проникненню на «Дачу» незаконними. За нормальною логікою тепер держвиконавець повинен запросити нас та орендодавця і передати назад цей об’єкт. Ми б його перевірили, що там є, а чого немає. А за нашими даними у приміщенні вже немає нічого. Вивезені наші меблі і картини, а також майно, яке передавалося нам на зберігання третіми особами. Більше того, вже немає частини огорожі, яка також знаходиться в оренді. Усе це потрібно було повернути орендареві , підписати акт приймання-передачі, який з нашого боку підписаний, а іншою стороною – ні, а потім виконувати судове рішення у відповідності з чинним законодавством України. А не підписують вони акт з тих причин, що в ньому написано «передав з поліпшеннями», які були дійсно виконані на підставі дозволу власника майна.

Олександр Чуприна: «За нашими даними на «дачі Андреєва» вже немає нічого»

Олександр Чуприна: «За нашими даними на «дачі Андреєва» вже немає нічого»


– З чим можуть бути пов’язані проблеми, які у вас виникли з орендою об’єкта?

– З бажанням однієї людини заволодіти ним, «дача Андреєва» для мене як показник рейдерства. От дехто сказав, мовляв, хочу дачу, і все… Я пропонував: давайте говорити. А він каже, мовляв, на шматки порве… Я пропонував Сергію Тулубу вийти один на один і нехай попробує. Скільки протримається, цікаво? Оце такі у нас герої, які нападають, але не самі, а правоохоронні органи направляють. От вдумайтеся: приписали мені самозахоплення землі, нібито я огорожу поставив. Але ж та огорожа насправді від часів Андреєва стояла, і в договорі прописано, що я беру огорожу також в оренду!!! То що мені робити? Мовчати? Будівля нікому не потрібна була. Ми планували розвинути об’єкт, але… До речі, на дачі був колишній гравець лондонського «Челсі» Девід Джонс. Він приїздив по питанням бізнесу і запропонував нам на Євро-2012 привезти своїх колег – ветеранів лондонського «Челсі». Пропонував зупинитись на дачі. Каже, якщо треба, то ми в області шоу проведемо, майстер-класи і таке інше. З його фірмою ми навіть відповідний договір підписали.

– Не склалося?

– Та ще хтозна. Може і складеться. Постараємось виконати договірні зобов’язання, адже це престиж України перш за все, її інвестиційна привабливість.

– Чого вам коштував цей конфлікт з орендою будівлі?

– Якщо чесно, то я за час тяганини,яку влаштував державний виконавець, зекономив більше 200 тисяч гривень, які б пішли на обслуговування будівлі і як орендна плата в обласний бюджет. Виходить, що прокуратура, діючи нібито в інтересах держави, вже нанесла державі суттєві збитки. Адже у результаті дій прокуратури, суду та замовника торжества бюджет області втратив значні кошти. Юрію Луценку за 60 тисяч дали чотири роки. То на який термін напрацювали ці державні чиновники?

– Як проходив судовий процес?

Нам відомо, як чиновники від влади вигравали суди. Суддя в першій інстанції так старався догодити, що навіть сам вигадав докази нецільового використання орендованого майна, доповнивши таким чином позовну заяву прокуратури. Знаємо, як до Києва їздили гінці, зокрема, колишній заступник голови обласної ради. Як йому робили зауваження через ті розмови, які він там вів. Та до остаточної перевірки фактів їх тіньового впливу на рішення Вищого господарського суду, не хотів би про все це говорити. На сьогодні стан такий, що суд розірвав договір оренди.

Провівши торік для журналістів екскурсію «дачею», Анатолій Рибак запевняв, що орендар не виконував умов договору, у приміщенні «все цвіте і пахне». Проте обласна влада досі не пояснила, для чого їй разом з дачею потрібно і 5,4 га землі над Дніпром?

Провівши торік для журналістів екскурсію «дачею», Анатолій Рибак запевняв, що орендар не виконував умов договору, у приміщенні «все цвіте і пахне». Проте обласна влада досі не пояснила, для чого їй разом з дачею потрібно і 5,4 га землі над Дніпром?

– Нині вже екс-заступник голови обласної ради Анатолій Рибак коли торік водив журналістів по «дачі», то розповідав, що ваше підприємство, обслуговуючи приміщення, економило на опаленні. Через що, зокрема, деякі кімнати були вражені грибком.

Можливо, коли він повів журналістів, то там вже і був грибок. Але при нас невеликий грибок був лише в підвальній кімнаті, де встановлено пральну машину. Звичайно, ми економили, бо приміщення мало суттєві проектні недоліки, і опалювати його було дуже дорого. Коли платиш власні кошти, то не дозволяєш того, що зараз дозволяють собі господарі за гроші бюджету. Але при нас приміщення було в доброму стані. Це вам може підтвердити і перший президент України Леонід Кравчук, і нинішній Міністр енергетики Юрій Бойко, і заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, і головний тренер Збірної України з футболу Олег Блохін, і багато інших шанованих громадян України.

– Все-таки до чого зводилася функція дачі? Приймати почесних гостей?

Я вам міг би показати книгу почесних гостей. Там були і вищі чини держави, міністри, колишні голови адміністрації. До речі, в списку почесних гостей був і Сергій Тулуб, керівники донецьких та луганських шахт, що приїздили поздоровляти його з призначенням на пост губернатора. Були там і видатні вчені України і Росії. Частенько зупинялися представники іноземних фірм, бізнес-партнери черкаських підприємств. Оплата проводилася, як правило, у безготівковій формі. Платіжні документи нами надавалися як докази договірної діяльності до Черкаського Господарського суду, але їх не захотіли брати до уваги. Звичайно виконувалися і приватні замовлення.

– А ви чесно отримали в оренду «дачу Андреєва»?

– Підприємство «Гостинний двір» взяло її в оренду у 2005 році. Стосовно чесності, то за передачу об’єкта в оренду голосували депутати на сесії обласної ради. Цей процес відбувався без мене. Як може бути чесніше, не знаю? До речі, ми взяли тоді в оренду напівзруйновану будову. Коли вас водив там Анатолій Рибак, то ви повинні були бачити поряд з головною будівлею інші – без ремонту. «Дача» була такою ж самою. Раніше її орендарями були юридичні особи, що займалися торгівлею запасних частин, ремонтом автомобільних акумуляторів. Потім вони покинули це приміщення і пізніше його віддали в оренду нам. Відремонтувавши головне приміщення, я хотів поступово покращити стан й інших прилеглих. Звертався за відповідним дозволом до власника, але…

«Знані на Черкащині новоспечені члени Партії регіонів – це зайцевидна маса»

– З чого ви нині живете?

– «Гостинний двір» був для мене як хобі. У мене є інший бізнес – трудовий: пов'язаний з прибиранням, чисткою обладнання від фарби та утилізацією шкідливих відходів. У свій час мені доводилося займатися всім: і тютюн возити з Узбекистану, і газом торгувати, і електроенергією, і паливно-мастильними матеріалами. До речі, у мене було перше підприємство в Черкасах, яке мало ліцензію на оптову торгівлю природним газом. Тож тематику продажу газу, якою займалася Юлія Тимошенко, я дуже добре знаю. І вважаю, що її засуджено несправедливо. От хтось вирішив, що це погано – підписання відомих газових угод. А давайте повернемося до часів Л. Кравчука. Чи добре, що ми відмовилися від ядерної зброї? Хтось скаже, що добре, а хтось скаже, що була б у вас ядерна зброя, то з вами б по іншому розмовляли. Давайте далі підемо. При Л.Кучмі ваучерна приватизація державного майна – це добре чи погано? Майно ж все попало в одні руки. А його ж аграрна реформа, у результаті якої більшість селян відсторонена від сільськогосподарського виробництва? То може і їх судити? Щодо себе, то зараз мій бізнес пов'язаний з прибиранням, з чисткою обладнання від фарби, з утилізацією шкідливих відходів. Працюємо ми по усій Україні від Ужгороду до Сум.

Чуприна: Я йтиму на вибори!

Чуприна: Я йтиму на вибори!

– А чи займалися політикою?

– Останнім часом – ні. А в свій час я працював в КПРС, в апараті райкому, потім в Черкаському міськкомі. До речі, з відомим нині депутатом Верховної Ради ми на одному бюро обкому партії затверджувалися. Потім я був секретарем парткому НВО «Ротор».

– Ходять чутки, що ви балотуватися в народні депутати…

– Я вам розповім історію. Я вже казав вам, що в НВО «Ротор» працював. Тоді, мабуть, були найцікавіші часи в моїй політичній кар’єрі. В області у мене не було начальників, був прямий вихід на ЦК КПРС і ЦК Компартії України, що не дуже подобалося керівникам обласної партійної організації. Але ми тоді багато чого цікавого робили. Чи знаєте ви історію закриття будівництва атомної станції під Чигирином? У ті часи в Черкасах почала діяти громадська організація «Екологія». Вони порушували багато актуальних питань, у тому числі і це. Активісти прийшли до нас на «Ротор» і  кажуть, що станцію будувати не можна, вона розташована на геотектонічному розломі.  У той час генеральний директор «Ротора» Алім Чабанов виявив бажання балотуватися у Верховну Раду Союзу РСР. Питання закриття будівництва атомної станції в Чигирині ми включили в його передвиборну програму.

Створили ініціативну групу, проводили конференції, мітинги, висловили недовіру Чигиринському райкому, Черкаському обкому партії, ЦК Компартії України, прийняли резолюцію, і її таки закрили. Були й інші приклади моєї участі в вирішенні актуальних проблем трудового колективу та регіону політичними методами. Тож досвід політичної діяльності маю. Сьогодні я в собі відчуваю сили і потребу в тому, щоб щось в нашому житті змінити. Для себе я визначився. Я йтиму на вибори. Особливо після того, як мої  двоє синів сказали, що вони не хочуть жити в цій країні. Мовляв, багато наших друзів вже виїхали, почувають себе вільними людьми,тож і нам треба їхати на постійне місце проживання в одну з європейських країн. І це при тому, яке вони виховання отримали! Оце ми дожилися, думаю. Так тут вже будь-який батько замислиться, що треба щось змінювати. Тож принаймні сказати те, що я відчуваю, людям зможу. А говорити є про що!

– Щось поки не відчувається активності команди…

– А як вона має проявлятись? Ось ви зараз спостерігаєте за роботою депутата багатьох скликань Богдана Губського. Є в нього наїжджений округ, методи роботи. Він багато робить, на мою думку, для людей, підкуповуючи їх своїми подачками. Цього робити я не збираюсь. А що в Черкасах? Привезли сюди жіночку і хочуть її обрати (мається на увазі Голова Правління банку «Надра» Валентина Жуковська - Ред.). Розповідають про величезну роль банку «Надра», обирають почесним Президентом «Азоту». Людям же видно, як штучно це робиться. А для чого соромитися? От і  у вас на «Прочерку» було фото двох молодих депутатів міської ради, які раніше збирали багато сміття, а зараз побачили, що є кращий збирач цього ж сміття – ця сама жіночка – і підтримали її. Якби про мене таке написали, я б вже давав спростування. То може краще команді нічого не робити, ніж робити так. Інша сторона справи, нещодавно голова фракції ПР у Верховній Раді Олександр Єфремов заявив, щоб вести кампанію на мажоритарному окрузі, треба витратити близько 750 тисяч доларів. Нехай викидають. Куди вони їх витратять? На підкуп, телебачення, біг-борди, яскраву друковану продукцію. Та судитиму по собі: те, що мені в поштову скриньку потрапляє, я не читаю, а викидаю. Якщо кандидат не сходить з екрана, значить має дармові гроші, а безпосередньо до людей іти боїться. Тож у мене є свій підхід.

– Можете балотуватися від «Фронту Змін»?

– Переговори з цією політичною силою велись, але поки що немає результатів.

Чуприна про Олійника (на фото): «Говорити з ним про щось можна буде лише тоді, коли з’ясується, що всі його дії в даний час пов’язані з виконанням таємного завдання в тилу ворога»

Чуприна про Олійника (на фото): «Говорити з ним про щось можна буде лише тоді, коли з’ясується, що всі його дії в даний час пов’язані з виконанням таємного завдання в тилу ворога»

– З ким з відомих політиків нині спілкуєтеся? Чи можете сказати декілька слів за черкаську опозицію?

– З Миколою Булатецьким познайомились в кінці 90-х років. Разом рятували від вильоту з першої ліги ФК «Дніпро». Довгий час спілкувалися дуже рідко. Зараз частіше. З’явились спільні політичні інтереси. Його політичну діяльність вважаю корисною для області та суспільства. З Любов Майбородою познайомились в середині 80-х. Розбудовуючи Демплатформу в КПРС, разом створювали міський партійний клуб «Комуністи за перебудову». Були його співголовами. Після довгої перерви почали спілкуватися в зв’язку з проблемами пов’язаними «дачею». З паном Олійником – нинішнім нардепом від ПР – працювали разом в Черкаському міськкомі партії. Я завідував промислово-транспортним відділом, а він - відділом адміністративних та торгово-фінансових органів. Коли мене питають,чим ви там займалися, відповідаю: «Я сприяв тому, щоб в місті був хліб та молоко, щоб вчасно на лінію вийшов міський транспорт. Чистив від снігу під’їзді залізничні колії та штовхав вагони на «Азоті». А Володимир розподіляв дефіцит в торговій мережі». У нас різні життєві цінності. Говорити з ним про щось можна буде лише тоді, коли з’ясується, що всі його дії в даний час пов’язані з виконанням таємного завдання в тилу ворога. Знаю більше 30-ти років ректора Черкаського національного університету і нинішнього голову фракції ПР в облраді Анатолія Івановича Кузьмінського як хорошого організатора освіти, цікавого співрозмовника, веселу людину. Останній раз бачилися 2 роки тому на дні народження у Вадима Льошенка. Анатолій був тамадою. А після відходу Вадима від «зіркової команди» Анатолій Іванович забув друзів… Відчувається,що йому далеко не все по душі в діяльності однопартійців,але він чомусь мовчить. Можливо вибирає зручний час? З Петром Душейком майже не знайомі. Його боротьбу за свої права я схвалюю. Водночас вдячний йому за декілька слів підтримки, сказані мені в залі засідань обласної ради під час розгляду питання по «дачі». Відомих київських політиків знаю багатьох. Раніше спілкувалися часто в т. ч. і на «дачі». Останній, з ким спілкувався недавно, - це Олексій Кучеренко, колишній Міністр ЖКГ.

– Бачите в Черкасах чи хоча б в державі якусь політичну еліту, яка може щось змінити?

– Серед відомих політиків є сміливі, грамотні і чесні люди. Я можу тільки добре сказати про нашого земляка Анатолія Гриценка, про того ж  Юрія Кармазіна, Арсенія Яценюка, Олександру Кужель. Також про Віталія Кличка, хоч він ще молодий політик. Україна багата чесними, порядними та сміливими людьми, які поки що мало відомі. Що стосується Черкас, то тут я поки що не бачу яскраво вираженої та дієвої політичної еліти. Багато хто з потенційно сильних людей відійшли від політики, займають очікувальну позицію. Що ж стосується знаних на Черкащині новоспечених членів Партії регіонів, нічого про них доброго сьогодні говорити не можу, бо, як я писав в одному з коментарів, – це зайцевидна маса. Вони просто боягузи. Своєї думки не мають, живуть та голосують по вказівці однієї особи. На одній з сесій обласної ради, коли мені, не депутату, було надане слово, я звернувся до депутатів з такими словами: «Не гоже нам, черкащанам, одягати на себе шкури героїв відомої дитячої казки «Пан Коцький». Тоді всі зрозуміли, про що йде мова, але сміливості, щоб стати самими собою, не знайшли.

Чуприна про Льошенка (на фото): «Він міг і покричати, але ніколи нікого не принижував»

Чуприна про Льошенка (на фото): «Він міг і покричати, але ніколи нікого не принижував»

– Чи можна очікувати, що на виборах будуть засвічені нові обличчя або старі, які досі не проявляли амбіцій? Наприклад, Вадим Льошенко, з яким ви знайомі?

– У мене з Вадимом Льошенком дружні стосунки. У нас спільний спортивний інтерес. Відпочиваємо інколи разом. Взагалі Вадим Льошенко заслуговує на те , щоб про нього говорили з вдячністю за зроблене для області. Може за всю її історію він і не найкращий був губернатор, але при ньому людям хотілося йти на роботу. Він міг і покричати, але й допомагав. І він ніколи нікого не принижував. Про свої політичні амбіції він не заявляв. Хоча я йому казав: «Вадим, а хто як не ти?! Понавозять нам сюди з Києва, наче ми без роду племені. Наче ми гірше за них». Я на виборах буду  говорити наступне: «Люди добрі, дорогі черкащани, ось вам пам’ятка: по-перше, не голосуйте за представників Партії регіонів, по-друге, не голосуйте за колишніх народних депутатів, за деяким виключенням,в мажоритарних округах обирайте тільки представників Черкащини». Дуже хочеться, щоб на наступних виборах з’явились і зовсім нові черкаські обличчя. Ті люди, які вважають, що нам потрібно змінювати суспільно-політичний лад в країні, що толку від того, що ми маємо, не буде. Що президентської гілки влади в такому вигляді Україна не винесе. Що парламент такий, який є, – це не парламент,а з шаленими очима махати рукою і давити  кнопки сусідів, – це не нормально. І якщо у нас є виконавча гілка влади у вигляді Кабінету Міністрів, то її чиновники повинні займатися ділом, а не цитувати Президента.

– Але Вадим Льошенко є депутатом облради від Партії регіонів…

– Так, але наскільки мені відомо, він не член партії. І особливо не співпрацює з більшістю.

– Пройшовши до Верховної Ради, ви б самі натискали кнопку?

– Більше того, я вніс би пропозиції щодо зміни законодавства, які б передбачали ті ж обов’язки народних депутатів, як і в простого смертного. Є трудове законодавство. Прогуляв ти робочий день, можеш бути звільнений. Якщо не хочеш ходити на роботу, то звільни місце. І не буде тоді бажання сидіти на Мальдівах у той час, коли приймається кримінально-процесуальний кодекс.

«Думали провести громадські слухання на тему «Ганебна брехня про Сергія Тулуба»

– Чому ви створили громадську організацію «Україна для людей» саме з такою назвою? Адже це передвиборне гасло нинішнього Президента?

– Насамперед зауважу, що створення громадської організації не пов’язане з темою «Андрєєвської дачі». За останні роки з тих лозунгів, що ми чули, цей мені найбільше сподобався. Адже все в нас повинно бути для людей і як в людей. До програми президента «Україна для людей» у мене є тільки одне питання: щодо державної двомовності. Тут можна вести дискусії. Решту програмних положень не підтримувати просто не можливо. Хто проти того,щоб в 2020 році українців було 50 мільйонів,чи проти входження України в двадцятку найбільш економічно розвинених країн світу?

– А ви прихильник однієї державної мови?

– Так, схиляюся до того, що державна мова в нашій державі повинна бути одна. Хоч я і виріс в той час, коли ми спілкувалися російською. І в армії (я служив в Ленінграді) спілкувався російською. У мене багато родичів живе в Росії. Проблеми виникали лише в університеті, коли вивчав математичні дисципліни і одні лекції читалися російською, інші українською. Знаю, що є країни, де декілька державних мов. Але в нас не та ситуація.

– Повертаючись до вашого громадського руху «Україна для людей». Для чого це вам?

– Сама назва організації дає відповідь на ваше питання. А для перетворення цього лозунгу в реальну дійсність потрібно об’єднувати людей доброї волі, разом атакувати і разом захищатись. Може ми й мало що зробили на сьогодні, але ми напрацьовуємо методологію. Я вам скажу, що коли звертаємося на бланку громадської організації у ту чи іншу інстанцію, чи то в Адміністрацію Президента, міністерство, то відповідають. Навіть наша обласна прокуратура відповіла. Лише така установа, як Золотоніська районна адміністрація, не хоче цього робити. Мабуть, там законів не читають…

– У коментарях на «Прочерку» ви, зокрема, писали про захоплення берегів Дніпра в Золотоніському районі. З допомогою вашої організації вдалося щось вирішити?

– Проблема незаконної забудови берегів Дніпра є дуже наболілою для нашого регіону. Інакше, як екологічний бандитизм, ситуацію коротко не охарактеризуєш. Потрібно віддати належне обласним органам влади, наведення порядку у цій справі хоч і теоретично, але почалося. Комісія на чолі з колишнім заступником голови облради працювала, про щось рапортувала. А в цей час в Коробівці неподалік від бази УТМР побудували двохметровий паркан і закрили те місце, де історично збиралися мисливці, рибалки. Тепер тин стоїть. Ми звернулися до начальника екологічної інспекції Миколи Клименка. Він організував перевірку та дав нам відповідь, що там знайдені порушення і відповідні матеріали направлені до прокуратури. Обласна прокуратура відреагувала, дала нам відповідь про те, що звернення надіслані в райдержадміністрацію. А що ж там відбувається? Колишні землевпорядники вирішили відхватити собі кусок берега і все гаразд. Ми тут у Черкасах про боротьбу з забудовниками Дніпра говоримо. А в цей час з Золотоноші будують. От, до речі, через вас звертаюся до нардепів Губського і Томенка. Допоможіть, панове, і ви вирішити ситуацію!

ГО «Україна для людей» має намір провести громадські слухання на тему «Ганебна брехня про Сергія Тулуба»

ГО «Україна для людей» має намір провести громадські слухання на тему «Ганебна брехня про Сергія Тулуба»

– Є перемоги у вашої організації?

– Є, але ми й проблеми мали через це. Одному з підприємств міста Черкаси наш шановний заїжджий менеджер Сергій Тулуб сказав, що вони персона нон-грата. Ми звернулися до ЗМІ, до Президента, і після цього я мав певні проблеми. Мовляв, я лізу не в свої справи. А як можна терпіти, коли посадова особа каже (є ж аудіо в інтернеті), що треба задіювати екскаватори проти підприємців. Ми навіть думали провести громадські слухання на тему «Ганебна брехня про Сергія Тулуба». А перед цим надіслати йому список запитань, на які він повинен відповісти. Чи правда, зокрема, те, що пише Леся Лесик, колишній начальник управління бухгалтерського обліку міністерства, яким керував наш губернатор. Чи правду пишуть про різні крупномасштабні зловживання, чи дійсно це голос Сергія Тулуба гуляє в інтернері. Якщо це неправда, то треба спростувати, а якщо правда, то така людина не може очолювати область і не має морального права вести Партію регіонів на вибори, які будуть восени. Якщо члени правління нашої організації підтримають, то зробимо це. У нас навіть в статуті записано, що наше завдання інформувати центральні органи держуправління і широку громадськість про дії місцевої влади чи представництв державної влади на місцях, які стримують виконання передвиборної програми Президента Віктора Януковича.

– Проблем з назвою організації не виникало?

– Єдина була проблема, коли в Києві хотіли зареєструвати подібну організацію. Адже зараз ця організація обласна. Ми хотіли зробити її Всеукраїнською. Нам запропонували закрити організацію в Черкасах  і тоді відкрити в Києві.  Ми не захотіли ризикувати. Зараз ведемо роботу по створенню організацій в більшості регіонів країни. Будуть проблеми, першому про них стане відомо «Прочерку».

– Чи можливі, на вашу думку, у нинішніх умовах чесні вибори?

– По-перше, треба формалізувати поняття чесні вибори. Абсолютно чесних не буває. Будуть спроби підкупу виборців,залучатиметься адмінресурс як в процесі агітації так і підрахунку голосів. Державним чиновникам будуть поставлені конкретні завдання, і вони намагатимуться їх виконувати. З цим ми стикалися на місцевих виборах. Товариші, які в цьому брали участь, розповідали, як давалися команди переписувати протоколи, який був грубий адміністративний тиск на окремих кандидатів. Не всі піддалися. От той же мер Кам’янки Володимир Васильович Гарнага не піддався, пішов самовисуванцем і виграв.  Зараз вони влаштували йому грубу, нічим не прикриту провокацію. А потім ще й фізично знущалися над хворою людиною. (Як повідомляли в обласній прокуратурі, Володимир Гарнага 15 березня попався на хабарі у своєму службовому кабінеті. Посадовець нібито вимагав від підприємця 50 тис. грн. Нині мер Кам’янки звільнений з-під варти під підписку про невиїзд – Ред.)

– Те, що він нині на волі – заслуга і вашої організації?

– Формування громадської думки з цього приводу дійсно нами здійснювалося. Але те, що його випустили з-під варти, то не думаю, що вплинула насамперед наша робота. Основна робота була проведена юристами й адвокатами, з якими я знайомий і співпрацюю. До речі, про Володимира Гарнагу. У нього були руки чорні від наручників. За збігом обставин, коли відбувалися ці перипетії, його прооперували в лікарні. То в туалет його водили в наручниках. Суддя районного суду тричі перевищила термін, дозволений їй для направлення справи до апеляційного суду! І про все це треба говорити!

Чуприна про Одарича (на фото): «Вважаю, що з новітніх мерів Сергій Одарич для Черкас приніс найменше шкоди»

Чуприна про Одарича (на фото): «Вважаю, що з новітніх мерів Сергій Одарич для Черкас приніс найменше шкоди»

– Як ви можете охарактеризувати нинішню владу?

– А що таке влада? Питання філософське.  В Конституції  сказано, що єдиним джерелом влади є український народ. До нього відношуся зі співчуттям та повагою. Ті ж, кого ми помилково називаємо владою, є  тимчасово найняті нами здійснювати делеговані їм функції державного управління. Відношення до більшості з них зовсім інше і характеристика відповідна. Ви питали про Одарича і Тулуба ? Стосовно Одарича. Я багатьох черкаських міських голів бачив, всіх знав особисто. З новітніх мерів вважаю, що Сергій Одарич для Черкас приніс найменше шкоди. Заслуговує на повагу те, як він вистояв під шаленим тиском під час минулих виборів. А турнікети з першого поверху міської ради я б на його місці демонтував. Кажу як думаю, хоч у мене з ним відносини і не складалися, бо я в свій час був ініціатором банкрутства Черкаського меблевого комбінату, який він очолював. Керівників області також пам’ятаю всіх, починаючи з Олександра Микитовича Андрєєва. Скажу дуже м’яко, але відповідально, нинішній варіант найбільш невдалий. Повертаючись до питання про владу. Кого ми обрали такі ми і є. Ми живемо в незалежній Україні більше 20 років. Що ми за цей час створили? Пригадайте Рим, де були плебеї і патриції. Плебеї були безправні, а патриції мали всі права. За останні два роки підсилилися тенденції до диференціювання нашого суспільства на ці категорії. А у сучасних патриціїв є ще обслуговуючий персонал у вигляді державних органів, які працюють в основному на них та на себе. Ми ж, маючи конституційні права, фактично їх не маємо. Сьогодні можна невинній людині влаштувати провокацію і кинути за грати. Завтра прийти до будь-кого з бізнесменів і забрати бізнес. Післязавтра відібрати у чорнобильців пільги, а у селян землю. Потім ввести ще декілька податків, за кількістю яких ми і так «попереду планети всієї».

– Тобто попередня влада була більш демократична?

– Так! Тоді жевріла надія, що ми будемо рухатись до громадянського суспільства. А зараз ніяких ілюзій. Тенденції до розшарування суспільства підсилилися. У той час, коли на посаду Президента балотувалося два Віктори – Ющенко і Янукович, я (скажу відверто) активно працював проти Ющенка, хоч і не агітував  за Януковича. Бо я бачив, що у Віктора Андрійовича немає чоловічого стержня. Що він просто не має сили, та ще в парі з Тимошенко, щось толкове зробити. Так і вийшло. Чвари, свари, взаємні звинувачення та повна втрата довіри людей. Прийшла нова команда. В економіці та соціальній сфері поліпшень нуль, а демократичні процеси помітно згортаються. Пам’ятаєте з шкільної програми: «Ось тобі бабцю і Юр’їв день». Останні 20 років країною правили два Леоніди, два Віктори та Юлія. Під їх керівництвом ми прийшли до того, що зараз маємо. Але ж українська мова багата на людські імена. Абсолютно впевнений, що нам потрібні нові.

«Коли читаю єхидні і образливі коментарі, які, я думаю, в більшості пишуть недосвічені люди, то хочеться їм показати, що можна впливати на формування громадської думки, поважаючи один одного»

«Коли читаю єхидні і образливі коментарі, які, я думаю, в більшості пишуть недосвічені люди, то хочеться їм показати, що можна впливати на формування громадської думки, поважаючи один одного»


– У вас як активного коментатора «Прочерку» хотілося б запитати про вплив ЗМІ на вибори. Чи можливий такий вплив?

– Взагалі вплив преси переоцінити дуже важко. При веденні виборчої кампанії особистий контакт з людьми плюс преса – це основні форми роботи. Інші допоміжні. Я  останнім часом саме з інтернету черпаю новини. І коли читаю єхидні і образливі коментарі, які, я думаю, в більшості пишуть недосвічені люди, то хочеться їм показати, що можна впливати на формування громадської думки, поважаючи один одного. Ноутбук завжди зі мною. Через нього, зокрема, і «Прочерк» читаю.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #307 Москаль Чарівник 23.12.2015 09:57
Прочерк, прибирай такі матеріали за терміном давнини, бо комусь не ліньки їх в стонадцяте звідкілясь витягати, аби про нього не забували. Задрав цей баян нафталіновий
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #306 О.ЧУПРИНА 22.12.2015 23:01
Цитую Василь:
Цитую О.ЧУПРИНА:
Сергію Тулубе,тобі краще здатися добровільно.


Яка ганьба, ЧуПРина, так ось ради чого тим почав загравати з сепаратистами... :-x

Ти що, вирішив віддати кінці в тій поганій комуністичній хаті?

Я бачу,що ти Василю не в своєму розумі.Почитай якісь книжки,послухай українські пісні.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #305 Василь 16.02.2015 01:42
Цитую О.ЧУПРИНА:
Сергію Тулубе,тобі краще здатися добровільно.


Яка ганьба, ЧуПРина, так ось ради чого тим почав загравати з сепаратистами... :-x

Ти що, вирішив віддати кінці в тій поганій комуністичній хаті?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #304 адекватний 02.01.2015 02:51
Цитую О.ЧУПРИНА:
Цитую Юрьїв день:
Що скажете зараз пане Чуприна?Чим Порошенко кращий ніж попередники?

Порошенко ще має шанс,попередник и-ні.Дуже наддіюсь на його швидкі та ефективні дії.Війна війною,а реформи чекати не можуть.

Дуті базікання для чергового обдурювання народу який чомусь швидко забуває дії попередньої влади вслухаючись тільки в одне що вона була погана і злочинна а зараз прийшла добра. Кожна влада починаючі від першого позора України Ющенка і (або скоріше проти) Тимошенко. Почали з криків про реформи. Результат відомий. Такого дерибана підприємств , та землі як в період 2005-2010 не перевершили ні до ні після. До речі цих патрійотів чомусь в асоціацію з европою не звали. Прийшов Янукович та ж пісня про реформи, хоча европа оцінила і настойчиво запросила підписати асоціацію. Результат ганебний - революція гИдності та знищення України як єдиної держави, люди за межою виживання. Знову пісня про реформи і деребан того що залишилось.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #303 О.ЧУПРИНА 01.01.2015 23:24
Сергію Тулубе,тобі краще здатися добровільно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #302 О.ЧУПРИНА 20.08.2014 21:33
Цитую Юрьїв день:
Що скажете зараз пане Чуприна?Чим Порошенко кращий ніж попередники?

Порошенко ще має шанс,попередник и-ні.Дуже наддіюсь на його швидкі та ефективні дії.Війна війною,а реформи чекати не можуть.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #301 Юрьїв день 20.08.2014 14:00
Що скажете зараз пане Чуприна?Чим Порошенко кращий ніж попередники?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #300 Читайте 21.03.2014 09:37
Читайте панове!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #299 Василий 26.10.2013 11:01
После неудачных переговоров с Турчиновым Бондаренко хотел зарегистрироват ься по 194 округу как самовыдвиженец, но боится гнева Булатецкого.Н.И. пригрозил "кончить" того кто будет мешать.Об остальных ничего не знаю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #298 Виталий 25.10.2013 20:17
Цитую ЗА БУЛАТЕЦЬКОГО !!!:
Чув розмови,що Толя Бондаренко хоче балотуватися як самовисуванець.То чому Чуприні не піти на 197-й округ.

У этих аппазиционеров вообще нихр*на не понятно.Бондаренко идет в депутаты не смотря на решение съезда.Не исключено что скоро выдвинется очень активная Старикова.Ходят слухи что УДАРовец Чуприна нацелился на Каневский округ откуда он родом.Во-о-о-о дела.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #297 ЗА БУЛАТЕЦЬКОГО !!! 25.10.2013 16:55
Чув розмови,що Толя Бондаренко хоче балотуватися як самовисуванець.То чому Чуприні не піти на 197-й округ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #296 Старший опозиціонер 25.10.2013 16:42
Цитую О.ЧУПРИНА:
Цитую СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА:
Сан-Саныч 9 ноября не за горами,а ты молчиш.Это не по нашему.

Ще не вечір Вячеславе.

Що це значить?Чуприна думає поламати хатки Булатецькому чи Даценку?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #295 О.ЧУПРИНА 25.10.2013 15:10
Цитую СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА:
Сан-Саныч 9 ноября не за горами,а ты молчиш.Это не по нашему.

Ще не вечір Вячеславе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #294 СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА 25.10.2013 11:26
Сан-Саныч 9 ноября не за горами,а ты молчиш.Это не по нашему.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #293 КУТУЗОВ 23.08.2013 13:32
Цитую СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА:
Цитую А тема интересная:
Все-таки интересно,что получили жители области от выдающегося решения властей. Бюджет области пострадал,значи т пострадали все мы.Дополнительно 5 гектаров леса от людей закрыли забором.За такие гениальные решения судить надо,а правосудию не до этого.

ЧТО ТУТ ВОЗМУЩАТЬСЯ.Как сказал великий Анатолий Кузьминский мы все должны быть счастливы,ведь наш областной лидер сделал для Черкасщины больше чем НАПОЛЕОН для Франции.

Уверен что рано или поздно "прийдет настоящий Кутузов".Дело времени!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #292 СЛАВА ИЗ ЧИГИРИНА 23.08.2013 12:03
Цитую А тема интересная:
Все-таки интересно,что получили жители области от выдающегося решения властей. Бюджет области пострадал,значи т пострадали все мы.Дополнительно 5 гектаров леса от людей закрыли забором.За такие гениальные решения судить надо,а правосудию не до этого.

ЧТО ТУТ ВОЗМУЩАТЬСЯ.Как сказал великий Анатолий Кузьминский мы все должны быть счастливы,ведь наш областной лидер сделал для Черкасщины больше чем НАПОЛЕОН для Франции.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #291 О.ЧУПРИНА 08.11.2012 22:07
Дивився прес-конференцію Сергія Тулуба по підсумках виборів.СКІЛЬКИ ТАМ БРЕХНІ ТА ЦИНІЗМУ. Якщо він не помилково носить чоловічі штани і не є повністю сформованим боягузом,нехай вийде перед журналістами разом зі мною. Журналістів прошу організувати такий захід.САМ-НА-САМ,ОДИН-НА-ОДИН!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #290 О.ЧУПРИНА 25.09.2012 20:01
Сьогодні 25 вересня о 16-30 на будівництві таємничого об"єкту зустрівся з 1-м заступником голови РДА та міським головою Чигирина,які інспектували роботу Райагробуду.Будівництво ведеться без проекту та землевідведення .Порушують закони нахабно та цинічно.Представник Райагробуду поскаржився,що об"єкт будує незаконно під страхом звільнення. Називає прізвища Цисаренка та Тулуба.Думайте люди хто нами керує.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #289 О.ЧУПРИНА 22.09.2012 14:34
Цитую Худоліївка:
Чому затихло питання по будівництву так званого інформаційного центру на землях сільськогоспода рського призначення в Худоліївці.Що відповіла РДА?

Отримав відповідь від Чигиринської РДА на мій запит з цього питання.Виявляється будівництво ведеться без проекту,земельн і відносини не врегульовані,за будовником є начеб-то Худоліївська сільська рада. Відбір піску з лісового масиву с.Худоліївка проводився незаконно. Одним словом усі стрілки переведено на сільраду.Кримінальну відповідальніст ь повинен нести сільський голова Худоліївки, РАЙОННІ КЕРМАНИЧІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ В СТОРОНІ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #288 О.ЧУПРИНА 20.09.2012 17:19
У вівторок 18.09.12 відбулися збори жителів Чигирина по обговоренню актуальних проблем міста.Місцеве керівництво поховалося в кущах і до людей не вийшло. Достойні послідовники "старшого товариша". Настав час УДАРУ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #287 О.ЧУПРИНА 08.09.2012 09:15
В цей час Кандидат у народні депутати від ПР Олексій Головко вручає ключі від шкільних автобусів в селі Бирлівка.Вчора на цих же автобусах робився ПІАР в районних центрах,а не так давно це робилося в Черкасах де на дві години було перекрито рух транспорту центральною частиною міста. Як це назвати? Моральне падіння нижче плінтуса.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100