9-10 березня о 18.30 в Черкаському драмтеатрі відбудеться наймасштабніша прем’єра року – постановка третьої частини драматичної поеми-тетралогії Богдана Стельмаха «Тарас. Слова».


Підготовка до прем’єри у розпалі. Актори та режисер знаходяться в театрі по 12 годин на добу. Щоправда, режисера Сергія Проскурню турбує те, що в черкаських акторів помітна певна прохолода у ставленні до роботи:

– Я трошки даю компліментів черкаським артистам, але я хотів би, щоб вони більш вимогливо до себе ставились і не приходили непідготовленими.

Раніше в коментарі «Прочерку» директор Черкаського обласного академічного драмтеатру Володимир Осипов говорив, що дитячий блок у спектаклі ще не заповнений. На запитання до режисера, чи були проблеми з вибором дітей, він, сміючись, відповів, що, навпаки, у них були проблеми з тим, як їм відмовити.

– У нас і сльози були. Ми зробили своєрідний кастинг у формі забавок: давали діткам завдання, етюди, співали разом з ними.

За словами Сергія Владиславовича, у дітей – дуже складне завдання:

– У них колективна роль: вони грають «Слова». Назва вистави складається з двох слів «Тарас. Слова», і головних героїв також два – Тарас і Слова, – розповідає режисер Сергій Проскурня. – Це фантазія автора тетралогії – Богдана Стельмаха – зробила проблему, тому що потрібно було знайти для спектаклю дітей.

– Діти, як і тварини, на сцені є дуже небезпечним моментом, тому що є абсолютно справжніми й абсолютно органічними.

У постановці бере участь 21 дитина.

Нагадаємо, що роль молодого Шевченка в  постановці третьої частини драматичної поеми-тетралогії Богдана Стельмаха «Тарас. Слова» зіграє заслужений артист України, актор театру і кіно, ведучий Євген Нищук.

Режисер Сергій Проскурня має намір до 200-річчя з дня народження Кобзаря поставити на черкаській сцені всі чотири частини тетралогії. Минулого року відбулася прем’єра четвертої частини «Тарас. Слава», цьогоріч – третьої. Таким чином, постановник рухається у зворотньому напрямку – від смерті до народження Шевченка. У 2014 глядач зможе побачити всю тетралогію загалом, яка триватиме 6 годин поспіль.


Довідка

Режисер постановки – Сергій Проскурня, сценограф – Сергій Ридванецький, художник костюмів – Наталка Ридванецька, балетмейстер – Володимир Татарінов.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100