реклама

реклама

Секретар Національної спілки журналістів України Валерій Макеєв під час сьогоднішніх парламентських слухань «Проблеми безпеки журналістів в Україні» закликав правоохоронців захистити свою честь і все-таки розкрити справу про вбивство черкаського журналіста Вадима Комарова.

bed5f2e0ca199d0c387f71e9368e4c32_930_0_0

– Безкарність вбиває. Давайте запитаємо себе, чи все ми, суспільство зробили, щоб не допустити нападів на журналістів? Чи все зробили правоохоронці, щоб покарати зловмисників, в тому числі й убивць мого колеги з Черкас Вадима Комарова? Ні. І нападники, і замовники вбивства Вадима не встановлені, – констатував Валерій Макеєв.

Він зазначив, що українське законодавство про захист журналістів і попередження перешкоджання їхній професійній діяльності досить жорстке – працівників ЗМІ воно захищає на рівні правоохоронців. Але це законодавство, на жаль, не виконується. Зокрема, у справі про вбивство Вадима Комарова слідство так і не обрало спеціалізовану статтю про злочин саме щодо журналіста.

Валерій Макеєв нагадав, що вбивство журналіста Павла Шермета, попри суспільний резонанс, так і не розкрито. Правоохоронці лише рапортують про кипучу діяльність щодо його розслідування, але без жодного результату. Таку само тактику поліція обрала й у справі про вбивство Вадима Комарова – рапортує про роботу, про опитування, подвірні обходи, але без жодних результатів.

– Лише розводять руками – «не змогли», – зазначив Валерій Макеєв, який є не лише журналістом, а й професійним юристом і адвокатом. – Й це при тому, що вбивство Вадима Комарова скоєно в самому центрі, неподалік ринку, у самий, як кажуть, базарний час. Вбивця переслідував Вадима по жвавій міській вулиці. Якщо нападників не можна було встановити в цьому випадку, то коли тоді їх узагалі можна встановити?

Валерій Макеєв зазначив, що правоохоронці зазвичай звітують про свою активність напередодні роковин гучних злочинів. Так, у справі про вбивство херсонської громадської активістки Катерини Гандзюк до перших роковин її смерті розпочали справу про недбалість правоохоронних органів. Валерій Макеєв закликав, не чекаючи річниці вбивства Комарова, вже зараз перевірити причини низької ефективності розслідування цієї справи. Цьому, на його думку, має сприяти призначення новим головою Черкаської ОДА (вже друге за кілька останніх місяців) колишнього працівника СБУ Романа Боднара.

– Відомо, які справи розслідував Вадим Комаров. Відомо, що він велику увагу приділяв корупції у міській владі... Минула весна, пролетіло літо, настала осінь. Коли саджати винних будемо? – запитав Валерій Макеєв у правоохоронців.

Він констатував, що вчасне і ефективне розслідування вбивства Вадима Комарова по гарячих слідах «уже, на жаль, бездарно змарновано». Але в правоохоронців усе ще є час і можливість захистити свою честь і все-таки розкрити цю справу.

Нагадаємо, сьогодні у Верховній Раді проходять парламентські слухання, присвячені безпеці журналістів. Учасники слухань зазначають, що на сьогодні в Україні відсутні прецеденти покарання будь-кого за злочини проти журналістів. Зокрема, голова Національної спілки журналістів, член виконкому Європейської федерації журналістів Сергій Томіленко зазначив, що Україна в питанні захисту прав і безпеки журналістів входить в одну групу з такими країнами як Філіппіни, Перу, Палестина і Сомалі.

Макеєв1

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+4 #3 меморі 06.11.2019 16:28
А Васін ще живий?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #2 Маруся 06.11.2019 15:48
Черкаська толока... Покричать, посвіщать і піти пить пиво :lol: Така робота
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #1 Олег 06.11.2019 15:39
"Випускати пар" наші журналісти вміють. :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100