реклама

реклама

Матраци, ковдри, продуктові набори. Черкащина активно готується до прийому внутрішньо переміщених осіб та облаштовує місця для їхнього  проживання усім необхідним. Про це йшлося ще в жовтні на засіданні штабу з питань ВПО під головуванням першої заступниці очільника області Наталії Кравченко.

А наприкінці жовтня в області зустріли евакуаційний потяг із Донеччини. Прибулі – переважно похилого віку. Про те, як облаштували вже їхнє життя на Черкащині, розповів начальник ОВА Ігор Табурець.

0bb-600x401

– Звичне життя цих людей зруйнували російські окупанти, – каже посадовець. – Тепер вони в безпеці, наскільки це можливо, коли у країні триває війна. Зустріли, психологічно підтримали і допомогли дістатися до нових домівок.

Сьогодні менеджер проекту «СпівДія: Шелтер» Максим завозить багатодітній родині, яка оселилася в Черкасах, гуманітарну допомогу, зокрема, продукти, речі першої необхідності, підгузки, деяку техніку. Яна і Віктор мають десять дітей. Частина – це рідні діти, а частина всиновлені. Також у цьому ж покинутому садочку сьогодні живе мама Яни, яка теж має 4 дітей під опікою. Тобто нині в шелтері проживає троє дорослих і всього 14 дітей.

– Ми евакуювалися з Донеччини з міста Білозерське 9 березня, спершу їхали в Західну Україну, багато де казали, що немає місць. Згодом нас додали в групу «Серце сиріт» і з’явилася нагода поїхати в Черкаси, де поселилися в пустому дитячому садочку. Приїхали сюди на початку червня. Звісно, з нами на зв’язку служба у справах дітей, також вдячна волонтерам, – каже Яна. – Отримую допомогу, а виплати на дітей не отримуємо ще через бюрократичну тяганину, лиш в листопаді маю отримати кошти.

photo_2022-11-02_19-03-20

Особливо діти радіють кулеру для води. Навіть при вимкненій електриці він зберігає теплу воду, що важливо нині в умовах можливого відключення енергопостачання.

СпівДія – це платформа країни яка об’єднує волонтерські та державні ініціативи для гуманітарної допомоги під час війни з Російською Федерацією. Платформа функціонує за підтримки Гуманітарного штабу з координації гуманітарної допомоги Офісу Президента України.

Запити можуть бути різні, від матраців до дитячого одягу. В організації чекають заявок за формою – ТУТ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Черкасах створюють інтеграційний хаб для внутрішньо переміщених осіб

Станом на 1 листопада в області обліковано 161 тисяча 398 внутрішньо переміщених осіб. З них з 24 лютого – 150494 особи. Про це інформують «Прочерку» в департаменті соціального захисту населення ОДА.

Щодо гуманітарної допомоги. Із 28.04.2022 по 10.10.2022 Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації було відповідальним за організацію отримання, обліку та видачі гуманітарних вантажів для потреб області, крім медикаментів та виробів медичного призначення.

За вказаний період Управлінням передано до територіальних громад області гуманітарну допомогу для потреб внутрішньо переміщених осіб, зокрема: 466338 кг продуктів харчування, 26591 кг засобів гігієни, 65697 кг іншого (одяг, рушники, взуття, ковдри, пледи, подушки, постільна білизна тощо).

313017483_170387818934075_2013312956711071174_n

Щодо міста Черкаси. За 4 місяці в обласний центр надійшло більш як на 6,8 мільйони гривень гуманітарної допомоги. Це засоби гігієни, продукти харчування, постільна білизна, матраци, ковдри, подушки, дитячі товари, комплекти посуду тощо. Їх видають для першочергових потреб внутрішніх переселенців, які знайшли прихисток  у нашому місті, лікарням Черкас та соціально незахищеним категоріям.

У Черкаси продовжує надходити гуманітарна допомога людям, які постраждали від війни в Україні. Серед найбільших донорів – представництва в Україні Міжнародної організації з Міграції, благодійного фонду «HELP НEROES OF UKRAINE», місто-побратим Сумгаїт республіки Азербайджан та Черкаська обласна організація Товариства Червоного Хреста.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Черкаської міської ради, отримувачем гуманітарної допомоги та відповідальним за її видачу всім, хто цього потребує, є Черкаський міський центр соціальних служб.

За словами директорки Центру Людмили Савранської, з червня цього року ними було обліковано товарів на суму 6 834 654 гривень. Частину з них вже передано низці установ і організацій у якості гуманітарної допомоги.

Зокрема, спрямували на потреби міських лікарень Черкас, пологового будинку «Центр матері та дитини», Територіального центру надання соціальних послуг,  Центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю «Жага життя», Черкаської ЗОШ №7, Гуманітарного центру ЧМР, Черкаського міського центру соціальних служб, для членів сімей загиблих учасників АТО/ООС, захисників та захисниць України та зниклих безвісти, Попаснянської міської ВЦА Луганської області.

ВПО, зареєстровані в Черкасах, можуть одноразово отримати продуктовий набір, засоби гігієни, памперси для дітей і дорослих, ліки в Черкаському міському Гуманітарному центрі за адресою: Благовісна, 170. У будні з 10.00 до 17.00.

Чемпіонат України...

 0bb-600x4018

Джерело: Черкаський обласний контактний центр

Нині гуманітарною допомогою в ОДА зайнялося управління культури та охорони культурної спадщини:

314337641_606311297988709_5971806853226608771_n

Продовження про інтеграцію ВПО на Черкащині в аспектах соцзахисту, роботи та місць проживання згодом на «Прочерку» у розділі ПРАВЦЕНТР, де ми збираємо наболілі питання і відповіді у форматі журналістики рішень. Звертатись з запитаннями до редакції по e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Текст: Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100