реклама

реклама

Переселенка із Мерефи, що на Харківщині, Юліана, приїхала до Черкас з донькою та чоловіком ще перед літом.

– У соцмережах і серед людей в місті почалася паніка. Всі побоювалися, що на 9 травня росіяни візьмуть Мерефу в кільце, і будуть робити ті жахи з людьми, що в Бучі й в Ірпені. Тому ми вирішили поїхати в Черкаси. Добиралися сюди майже добу. Застали комендантську годину в дорозі, тому довелося ночувати колоною машин на заправці в Дніпропетровській області, — згадує Юліана.

Фото "Прочерку"

Фото "Прочерку"


Їхній знайомий знайшов для них безкоштовну квартиру. Там прожили декілька місяців. Квартира була практично в центрі міста. Поки Юліана доглядала маленьку донечкУ, чоловік намагався дистанційно працювати. У якийсь момент власник квартири вирішив її здавати в оренду, побачивши, що нині ринок оренди житла в Черкасах користується попитом. Кошти за оренду були завеликими для родини переселенців, тож вони вирішили не триматися за квартиру. Підшуковувати нове житло родина Юліани не стала. Адже виселення якраз співпало з бажанням повернутися додому, у Мерефу.

650d2bf66b157b29a6b1c65be85cf127 Наталію Карпенко у травні син вивіз з-під Бахмута буквально під ворожими обстрілами. Від її дому залишилась купа цегли. Про той час жінка не може згадувати без сліз.

Нині жінка працює у черкаському КП «Дирекція парків».

– Все знищено. Син – служить. Донька – також. Я сама. Тому я дуже вдячна колективу «Дирекції парків», майстру нашому в Долині троянд, що прийняли мене, що знайшли у гуртожитку кімнату, зробила ремонт – якось живу. У шістдесят один рік дуже тяжко починати все з початку, – розповідає жінка.

Уже два місяці у Черкасах працює автомагазин, де можна придбати запчастини на легкові авто, швидко замовити та отримати день в день завдяки тому, що у власника багато оптових партнерів як в Україні, так і за кордоном. У Бахмуті основним напрямком магазину був продаж деталей для вантажних автомобілів та тракторів. Обрали Черкаси, бо це місто в центрі України.

– Я формував базу і бізнес 20 років. Ми до останнього не хотіли виїжджати. І більшість наших друзів і знайомих також. Але у якийсь момент не витримали. Війна підійшла надто близько, – каже власник магазину Андрій Крилкін.

Родина переїхала багаточисельна: 25 травня до Черкас на бусику приїхали десять осіб – сам Андрій з дружиною, а також його мати, теща, його рідна сестра, племінник з дружиною і дітьми, теща племінника. Також родина привезла трьох собак і двох котів.

Фото "Прочерку"

Фото "Прочерку"


– У Черкасах, звісно, шукали насамперед приватний будинок, знайшли в Руській Поляні. Також шукали, щоб був поряд гараж, бо треба ж буде десь складати речі. Врешті стали наймати перевізників і перевозити з Бахмута з магазину все, що могли. Частину продали у Дніпрі, частину таки привезли сюди, знайшли ось приміщення і з племінником стали працювати, – каже Андрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Черкасах облаштували нові місця для переселенців

Загалом, подібних історій багато. Станом на 1 листопада в області обліковано 161 тисяча 398 внутрішньо переміщених осіб. Також станом на початок листопада в області налічується 6109 вільних місць для переселення ВПО. Переселенці живуть у будівлях садочків, школах, їх розміщують в санаторіях, гуртожитках. Вони живуть і в хасидських готелях, і у вагоничках…

Фото "Прочерку"

Фото "Прочерку"


У Черкасах визначили чотири загальноосвітні навчальні заклади, в яких готові розмістити близько двох тисяч внутрішньо переміщених осіб.

– Для цих людей ми намагаємося створити належні умови проживання, – говорить заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна.

Міська влада показує багато ящиків з гуманітарною допомогою, які привозять у ці школи для потреб ВПО.

723ef5447dfa8a5abfaf044c16239d5b

На місці занедбаного дитсадка будують житло для військовослужбовців та переселенців у Золотоноші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди звертатися людям, які приїхали до Черкас із місць активних бойових дій

– У нас в області створений штаб з питань ВПО. О роботи в ньому залучені всі структурні підрозділи ОВА. Співпрацюємо з Пенсійним фондом, центром зайнятості. Намагаємося розміщувати родини у приватному секторі, адже індивідуальність кожної родини має бути збережена. Аби забезпечити належне облаштування кожного переміщеного, співпрацюємо з багатьма міжнародними донорами та гуманітарними організаціями. Допомагають і самі територіальні громади. Зараз очікуємо на нову хвилю переселенців, тож на перший час готуємо для прийому близько 2,5 тисяч місць. Задля цього провели інвентаризацію мережі. Насамперед, готуємо комунальні заклади, виведені з мережі. Ці приміщення не використовувалися, але у нормальному стані, більшість мають альтернативне опалення. Тож зараз ми працюємо над матеріально-технічним облаштуванням цих приміщень, щоб людям було комфортно проживати, – каже перша заступниця голови ОВА Наталія Кравченко.

314405182_1128063127833579_1070575449286860822_n

За її словами, Черкащина продовжує приймати нових переселенців щодня. Найбільше з Донеччини, Харківщини, Маріуполя. Нещодавно область прийняла декілька десятків осіб літнього віку. Їх зустріли, супроводили до лікарні, після огляду розселяли.

Нещодавно поселили на нове місце дитячий будинок сімейного типу. Заступниця визнає, що уже не всіх можна влаштувати у містах, адже місця тут обмежені. Тож нині розселяють людей і по територіальних громадах області.

Варіант будівництва модульних будинків поки в області не розглядають. Для створення житла в регіоні можна перебудувати чимало будівель бюджетної сфери, де підведені всі комунікації, і де вклавши невеликі кошти, можна облаштувати комфортне житло.

Місце тимчасового перебування переселенців в одній з черкаських шкіл. Влада міста готова говорити про наявність житла, але радить не вказувати публічно перелік адрес, бо це може бути небезпечно – інформація про місце скупчення людей.

Місце тимчасового перебування переселенців в одній з черкаських шкіл. Влада міста готова говорити про наявність житла, але радить не вказувати публічно перелік адрес, бо це може бути небезпечно – інформація про місце скупчення людей.


Якщо ж переселенці самі планують шукати житло в оренду, то тут вони мають бути уважними. Як зазначає черкаський ріелтор Сергій Ситник, важливо, щоб людина не втратила кошти і не лишилася ні з чим.

– Завжди перевіряйте документи на житло, щоб не втрапити в аферу, коли проводиться угода по здачі в оренду житла, власники якого і не здогадуються, що їх житло здають в оренду. Якщо власник за кордоном і його інтереси хтось представляє, то завжди можна зв’язатися з власником і перепитати, чи дійсно він здає в оренду житло. Також має викликати підозру низька ціна орендованого житла, водночас, людину можуть просити зробити велику передоплату (наприклад, на рік). Та насправді не треба скидати завдатки наперед на картку, або давати в руки. Спершу треба переглянути документи, зустрітися з людиною, подивитися житло і тоді оформлювати договір оренди, – радить черкаський ріелтор.

Він зауважує, що нині житла в оренду у Черкасах практично немає. А якщо і є, то це досить дороге житло. Водночас, по продажу ситуація інша: є об’єкти, але немає покупця….

При оренді дізнавайтесь якомога більше деталей про об'єкт:

точну адресу об’єкта, вулицю та номер будинка;

поцікавтесь інфраструктурою, що там поблизу є, які магазини, кафе та інше (шахраї зазвичай вагаються з відповіддю, коли запитуєте подробиці);

перевірте отриману інформацію на Google карті, чи дійсно там є цей будинок та об'єкти поблизу, подивіться вигляд місцевості на панорамі;

обов'язково попросіть надіслати свіжі, “сьогоднішні” додаткові фотографії житла, наприклад через Viber чи Telegram, бо це свідчить, що власник дійсно має доступ до житла;

зовсім не зайвим буде попросити документи, що засвідчують особу власника - фото паспорта та водійських прав (шахрая зазвичай таке прохання змусить нервувати, скоріше за все, він відмовить, що стане застереженням для вас). І так, якщо шахрай все-таки надіслав скан-копію/фото паспорта, перевірте його через Google-пошук по картинкам так само, як і фото самої квартири. Буває, що шахраї видають себе за людей, чиї копії документів вже є в мережі.

Для додаткової безпеки, особливо при бронюванні квартири подобово, попросіть надіслати документи на житло:

свідоцтво про право власності (інший документ, що дозволяє здавати квартиру в оренду — свідоцтво про право на спадщину і т.п.);

технічний паспорт БТІ;

квитанції про оплату комунальних послуг (для довгострокової оренди).

Поради-фрагменти з дорожньої карти, розробленої Черкаським обласним контактним центром:

7665

89 

ГАРЯЧІ НОМЕРИ

4

Департамент соціальної політики Черкаської міської ради

Адреса: бульвар Шевченка, 307
Графік роботи: понеділок-четвер – з 8.00 до 17.15, п’ятниця – з 8.00 до 16.00
перерва з 13.00 до 14.00

Телефони громадської приймальні департаменту соціальної політики:
095 200 16 45,  067 509 50 26,   093 296 54 58.

Продовження про інтеграцію ВПО на Черкащині в аспектах соцзахисту, роботи та місць проживання згодом на «Прочерку» у розділі ПРАВЦЕНТР, де ми збираємо наболілі питання і відповіді у форматі журналістики рішень. Звертатись з запитаннями до редакції по e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Текст: Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 правда 07.11.2022 10:57
Чому не можна забудувати колишній танкодром в Черкасах?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100