реклама

реклама

 Восени цього року, перебуваючи на Черкащині, президент України Володимир Зеленський заявив, що у 2022 році в Черкаській області почнуть будувати Льодову арену, реставрувати три замки, а за два роки закінчать ремонт основних доріг області.

IMG_20211216_112308

IMG_20211216_112202 – Є три замки, які включені до програми "Великої реставрації". Туристичні магніти Черкащини, – зазначив тоді Зеленський.

Голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко уточнив, що йдеться про палаци Шувалових, Даховських (Леськівський палац) і Лопухіних.


Автор цих рядків побував у трьох палацах і може зауважити, що Леськівський палац чи не в найгіршому стані. Сьогодні до нього так просто не потрапити. За незалежності територія була підпорядкована військовому відомству.

Так, «Садибу Даховських» («Леськівський палац») включено в число 5 пам'яток Черкащини, які планується відновити в рамках програми "Великого будівництва" культурної сфери.

«Вивільнене військове містечко №1. Білоцерківська КЕВ», – повідомляє табличка на мурові, яким оточений територія палацу.

IMG_20211216_111951

Тут залишилася воєнізована охорона, садиба і замок нині знаходяться у власності Міністерства оборони України. Охоронець у камуфляжі з нашивкою «Збройні сили України – Герасименко» пропускає журналістів. Цьому передував ряд узгоджень між владою та військовими. Герасименко стежить за порядком. Каже, людям цікаво подивитися на палац, але оскільки це територія Міністерства оборони, то так просто ходити тут не можна.

Попри те, що відвідувачів так просто не пускають, тут зрідка ловлять блогерів, які самі потрапляють на територію, змушують їх стирати фотографії і відпускають. Можливо, така сувора охорона лиш на користь палацу, бо це дозволило його зберегти. Адже люди мають властивість брати на сувеніри все, навіть марковану цеглу, яка відпадає від стін палацу. Історія з палацом Шувалових, де раніше не було охорони і де багато чого позникало, тому підтвердження…

Мисливський замок графа Шувалова в Тальному – знана окраса Черкащини. На відміну від багатьох середньовічних замків, відомих в Україні, ця будівля має зовсім інакшу, затишну атмосферу. Попри історичні перипетії, багато в чому будівля зберегла свій оригінальний вигляд. Але всередині тут все кепсько…

Мисливський замок графа Шувалова в Тальному – знана окраса Черкащини. На відміну від багатьох середньовічних замків, відомих в Україні, ця будівля має зовсім інакшу, затишну атмосферу. Попри історичні перипетії, багато в чому будівля зберегла свій оригінальний вигляд. Але всередині тут все кепсько…


Ще за часів президента Віктора Ющенка на палац Шувалових виділяли близько 25 млн коштів. Освоєно було 5 мільйонів. Потім замок став фактично безгосподарчим...

– Водночас Леськівський замок має господаря. Він під охороною військових. Сьогодні архітектурно-ландшафтна пам’ятка "Садиба Даховських" займає 89 га землі. В її комплекс входить замок, територія з листяним парком на лівому березі річки Конелки і хвойною частиною парку на правому березі, гребля із ставом, «острів кохання», сад та орні землі, прилеглі будівлі, зокрема, будинок для прислуги, конюшні, навколо видно з землі льохи, біля палацу видніється провалля – підземний хід. Творцями цієї прекрасної садиби були 4 покоління польських поміщиків Даховських, які володіли Леськовим і навколишніми селами з 1770-х років до 1917 року. Творення палацу закінчилося перед Першою світовою війною, – розповідає директор Монастирищенського краєзнавчого музею Катерина Бульба.

IMG_20211216_112524

До слова, торік 1 липня тут відбулася толока. У парку вирубували чагарники, збирали сміття, косили траву. Таким чином, за кілька годин наполегливої роботи занедбаний парк перетворився на цілком пристойне місце для проведення екскурсій. Ініціаторами толоки виступили голова райдержадміністрації Ігор Миклащук та голова районної ради Микола Орендарчук.

Також нардеп від округу Антон Яценко, відомий тим, що сприяв розвитку парку "Софіївка" в Умані, разом із колегами по депутатському корпусу подав проєкт постанови №3581 від 03.06.2020 «Про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо необхідності збереження унікального ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» та створення на його базі державного ландшафтно-паркового музею Історії Українського Війська». На засіданні в парламенті проголосували за проєкт.

«Завдяки цьому ми зможемо зберегти та відродити унікальну пам’ятку архітектури XIX століття – «Садибу Даховських». Проєкт, за задумом нардепа, має реалізуватися за три роки.

DSC_0620

DSC_0631  

– Родина Даховських була прихильниками англійського стилю. Тут в околиці вони збудували цегельний завод, і тепер можемо помітити марковану буквами цеглу. Сам палац має центральну вежу, зроблений в стилі неоготики, ззаду кругла вежа, восьмигранні вежі по кутах. До центрального входу вела алея. Над входом до палацу бачимо темну пляму – там був тюльпан, очевидно, герб Даховський, бо це старовинний польський рід. Даховські захоплювалися конями, тому побудували в садибі і стайні. А ось тут була їдальня, звідки нагору підйомником подавали їжу. На жаль, зараз замок руйнує негода, частина даху зруйнована, тож до середини потрапляє волога. Також бачимо на фасаді тріщину, та ми всі вболіваємо, щоб його таки відреставрували, бо це може бути потужна окраса нашого краю, – каже Катерина Бульба.

Музейниця на фото показує, яким палац був раніше.

Тадеуш Даховський був видатним жокеєм

Тадеуш Даховський був видатним жокеєм

 

З часом замок і помістя використовувались як будинок відпочинку для працівників цукротресту, а влітку як піонерський табір. У післявоєнний час тут розміщувався санаторій для хворих на туберкульоз закритого типу. В 1970 році тут розмістили майно польового госпіталю. Зали замку перетворили в склади для ліків. Пізніше тут були і військові склади. Зникли алеї, доріжки, причал для човнів, місток, що вів до острова. Зберігання ліків особливо негативно плинуло на стіни замку.

Про те, що тут може розташовуватися музей історії українського війська, говорив ще попередній голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Сергійчук. Він проводив тут нараду з нардепами і Міністерством оборони. Планував розділення музею на дві зони – історичну та паркову. В історичній частині розмістилися б зали для демонстрації музейних колекцій. У парковій – заповідна та виставково-рекреаційна зони, зокрема виставки техніки, зброї, тут є чудовий майданчик для реконструкції боїв, проведення культурно-освітніх івентів.

Але основним і ключовим є реставрація будівлі, захист її від негоди.

DSC_0647

– Пам'ятка архітектури «Замок Даховських» — унікальна пам'ятка архітектури 19 століття в селі Леськове Монастирищенської територіальної громади. Леськівський замок – у ТОП-10 найкрасивіших замків та фортець України. Палац збудований в 50-х роках ХІХ ст. на зразок замку Казимиром Даховським на місці давньої резиденції його діда – також Казимира Даховського. В палаці була колекція старовинних тканин, на які була виділена спеціальна кімната. Крім того, тут містилося кілька десятків картин, колекції східної та європейської порцеляни. Торік після толоки палац став проглядатися краще. Сьогодні ведуться роботи, щоб завдяки програмі «Велике будівництво» тут почалися роботи. Сподіваємося дуже на збереження парку і палацу, адже це дійсно унікальна пам’ятка, сюди приїздять і з-за кордону, проте доступ до палацу сьогодні лише за перепустками, – каже голова Уманської РДА Ігор Миклащук.

За словами керівника району, у палаці треба насамперед укріпити несучі конструкції, бо він просто валиться. Окрім того, слід зробити лицювальні роботи, щоб він не був аварійним, адже зараз перебувати всередині фактично небезпечно. Важливо зберегти мозаїку того часу. Водночас оживити палац буде коштувати дуже дорого, і тут дійсно приватними ініціативами не обійтися. Потрібна державна програма, щоб зробити з цієї території і палацу щось на зразок Качанівки. Та виготовлення лиш проектно-кошторисної документації може коштувати мільйони. Проте процес реставрації запущений і влада сподівається, що наступного року почнуться якісь роботи.

DSC_0669

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Шляхами вічності: кістки козака, романтичні руїни і зачарована річка (ФОТО)

У палаці Даховських у Леськовому створять музей Історії українського війська

Мандрівка бузковим Корсунем

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1 Blythe 24.12.2021 13:20
Я не мог удержаться комментариев.

Очень хорошо написано!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100