ПАМ’ЯТАЙ! У виборчій кабініці ти один на один із власною совістю. І тільки ти вирішуватимеш кому віддати свій голос. І тільки ти відповідальний за свій вибір. Перед тим, як ставити «хрестик» у бюлетні, добре подумай, чи не ставиш ти цим самим «хрест» на своєму майбутньому та на долі України. В тебе є лише один день, коли влада в країні – це ти. У тебе є один єдиний день, щоб змінити долю України.

І цей день – день виборів - неділя 28 жовтня. Не прогав. Не продай. Не зрадь.

Ось і добігає кінця парламентська кампанія. Її фіналом має стати всенародне голосування, яке відбудеться вже у цю неділю. Але не факт. Бо ці парламентські перегони вже увійшли до новітньої історії України як найбрудніші і найбезчесніші. Порушення встановлених чинним законодавством правил ведення виборчої кампанії, фіксували і продовжують фіксувати і міжнародні й вітчизняні експерти. І їх вже в Україні і в області зафіксовано кілька сотень. Серед порушень: застосування адміністративного ресурсу, використання правоохоронних органів у політичній боротьбі плюс тотальний підкуп виборців. Мали місце і відверті бандитські напади із використанням бойових гранат.

Адмінресурс

Проявів адмінресурсу на Черкащині так багато, що якби хтось захотів опублікувати хоча б лаконічний опис аналогічних порушень, то навряд чи надрукована інформація влізла б в один том. Немає на сьогодні жодної із структур виконавчої влади, які б не займались виборами. Райдержадміністрації не криючись розробляли та організовували заходи для провладних кандидатів. Обласні і районні чиновники не криючись відкрито агітували за певну політичну силу та її кандидатів. Опозиційним, і навіть просто не провладним кандидатам відмовляли надавати приміщення для зустрічі із виборцями. Обласні і районні чиновники завзято використовували державні програми, щоб проагітувати за одну із партій. А чого варта поява на заходах у присутності вищих посадовців області тих чи інших провладних кандидатів?

Правоохоронці у виборах

Найбрутальнішим проявом використання правоохоронних структур у політичній боротьбі, був протиправний і протизаконний розгром загоном міліції наметового містечка, спорудженого на захист української мови. А прокуратура, тим часом, нічого «такого» у діях міліції не побачила. Тепер, мабуть, вже ніхто із пересічних громадян не сумнівається у доцільності повної люстрації всіх правоохоронних структур та органів правосуддя. І найганебніший факт – це перші в історії незалежної України вибори, участі у яких із волі владних політичних опонентів не беруть найвпливовіші представники опозиції. Юлія Тимошенко та Юрій Луценко на цих виборах не кандидати, а політв’язні. Вища українська влада відверто ігнорує будь-які заклики міжнародної спільноти припинити це неподобство.

Підкуп

Такого масштабного підкупу виборців не знала жодна виборча кампанія. Кандидати-олігархи засівають округи дорогими подарунками, концертами та грошима, як сіячі поля зерном. Одні дають сертифікати на отримання грошей, інші - готівку. За голос жителям області пропонують від 150 до 600 гривень. І дуже хочеться сподіватись на те, що люди не продадуть власну совість, навіть взявши гроші.

Втім, багато людей готові продати голос, не дивлячись на те, що це злочин, за який можна надовго сісти до в’язниці. Не раз чув подібні зізнання із вуст знайомих та колег по роботі. Мовляв, чому не брати, коли дають та й чи не все одно за кого голосувати? І скільки не кажи таким людям, що той, хто купує голоси, потрапивши у парламент намагатиметься якомога більше вкрасти, щоб «відбити» витрачене, і крастиме у всіх нас, та все байдуже. Окрім таких зрадників є і «страхополохи», які вважають, що взявши гроші просто мусять проголосувати за того, хто дав, бо «він дізнається». Насправді, не було і немає таких технологій, які б дозволили прослідкувати за процесом голосування. У кабінці для голосування виборець буде сам на сам зі своєю совістю. І ніхто, без допомоги самого виборця не зможе дізнатись того, хто як голосував.

Граната як аргумент проти опозиціонерів

Нинішні виборчі перегони вже повернули Україну у часи «бандитських» 90-х. Першою жертвою погроз та шантажу став опозиційний кандидат Леонід Даценко. Вбивчим «аргументом» проти кандидата, який ні за гроші ні через погрози не погодившись «знятись» із виборів, став запущений в Інтернет сфабрикований відеоролик. За задумом шантажистів, він мав скомпрометувати опозиціонера, відвернувши від нього симпатії виборців.

І дякуючи дивній пасивності правоохоронних органів, шантажистам все зійшло з рук.

Вчинено напад на сім’ю опозиційного кандидата по виборчому окрузі № 198 Сергія Рудика. Під час зустрічі із виборцями у одному із сіл Черкаського району, машину із його дітьми оточили невідомі особи, які погрожували не випустити членів родини Рудика живими.

У вікно спальної кімнати будинку учасника виборів – христинівського мера вкинули гранату Ф-1 (убивча сила осколків зберігається у радіусі 200 метрів). І тільки дякуючи диву теракт обійшовся без жертв. Пізніше хтось пожбурив гранату Ф-1 у двір будинку кандидата-опозиціонера, що йде по 199-му окрузі Анатолія Бондаренка. Теракт стався у Лисянці. Очевидно хтось хотів вбити одним ударом одразу двох опозиційних кандидатів, бо у момент вибуху в гостях у Бондаренка був ставленик опозиції на 196-му виборчому окрузі Олександр Сінгаєвський. І якщо б граната (боронь Боже) влетіла у двір трішки раніше, вибухом накрило б і Бондаренка і Сінгаєвського, які там смажили шашлик. Чомусь геть не сумніваюсь у тому, що нікого із нападників не знайдуть.

Політична активність виборців росте

Тим часом, у ході виборів відбувались і інші, явно позитивні зміни. Значно зросла політична свідомість виборців, яка створювала незручності для декого із кандидатів-олігархів. Мабуть, викладений у ютубі відео ролик, де уманьчани кричать «Ганьба» одному із найодіозніших кандидатів по 200-му окрузі, не бачив тільки ледачий. Виходить, гроші, які він давав, уманьчани взяли, на концерт, проплачений ним же, прийшли, але виступ самого кандидата затюкали. У таку ж халепу втрапив і ще один кандидат-мега-олігарх. Поки перед футбольним матчем у Черкасах він вручав форму юним спортсменам, із нього відверто глузував ледь не весь стадіон.

Найкращий приклад консолідації проти зла, області і Україні продемонстрували ті ж уманьчани. Вони викрили та жорстко придушили зухвалу спробу голови та кількох членів окружної виборчої комісії вчинити фальсифікацію. Активісти розбили під ОВК наметове містечко і взяли штурмом приміщення комісії. Потім взяли ОВК в облогу, яка тривала кілька днів і завершилась повною перемогою уманської революції. Запідозрені у «мухлюванні» голова та кілька членів ОВК позбулись своїх посад. Голова подав у відставку сам, а шістьох членів ОВК відкликали із посад ті партії, які подавали їхні кандидатури. І хто казав, що українці не готові вийти на вулицю у захисті власних громадянських прав? Ще й як готові. А вийдуть чи ні тоді, якщо у них вкрадуть результати виборів, ще побачимо.

***

Скоро ми знатимемо, чим завершаться чи до чого приведуть парламентські перегони 2012. Проте, вже зараз можна впевнено передбачити велику кількість порушень, що їх чинитимуть під час проведення голосування, спроби застосування тих чи інших методів фальшування результатів виборів, і, на підставі цього, подальшу ескалацію громадянського конфлікту. Втім, ще є крапля надії на те, що і у всіх сторін конфлікту вистачить розуму на те, щоб не перетворити країну у криваве місиво.

Володимир Лимаренко, журналіст газети «Черкаський край»

* пост на персональному блозі на сайті ТРК «ВІККА»

реклама

Коментарі  

 
+4 #10 Володимир Лимаренко 30.10.2012 11:22
Лесь 28.10.2012 09:00Цитую Лесь:
Діалог двох....страшним хрипким голосом "Так от слухай, Боря" "Слухаю, Валодя". "Так от. Оті таполі пішли на Італію, пух-на матраци, а з листя зробили агтіки для...." "Та ти шо?" "От шоб я впав, на ...я мнє п...ь" :D :D :D

Оксана Колісник, Борис Юхно і я - колеги, тому ми маємо право так спілкуватись між собою. На відміну від вас ми маємо прізвища, і не ховаємо від людей власні погляди і позицію. А хто ви? Безфамільний плебей, якого бісить усе, що не таке, як йому хочеться?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #9 Лесь 28.10.2012 10:00
Діалог двох....страшним хрипким голосом "Так от слухай, Боря" "Слухаю, Валодя". "Так от. Оті таполі пішли на Італію, пух-на матраци, а з листя зробили агтіки для...." "Та ти шо?" "От шоб я впав, на ...я мнє п...ь" :D :D :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #8 Майор 27.10.2012 21:27
ПРОЛЕТІЛА ВРАЖА КУЛЯ, ВПАВ ОБІСРАНИЙ КАСТРЮЛЯ, ДУМАВ КИЛУЛИ ГРАНАТУ, ПРОКЛИНАВ ГОДИНУ КЛЯТУ, ВПАВ, БОЛІЛА ГЛОВА,НЕ КАНТУЗИЛО БУВА? ЧИ ШАШЛИК НЕ ЗІПСУВАЛИ? ЧИ ШТАНИ НЕРОЗІРВАЛИ? ОГЛЯНУВСЯ, ДЕ ГРАНАТА? ДЕ ПОДІЛАСЬ ВОНА КЛЯТА? ТА "ПІТАРДОЧКА" МАЛА -ТОЛІ РЕЙТИНГ ПІДНЯЛА!!! ....ГАНЬБА АФЕРИСТУ!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #7 Володимир Лимаренко 26.10.2012 16:42
Оксані Колісник.

Привіт. Дякую за розуміння і підтримку.Звичайно, з'ясування обставин інцидентів - міліцейська парафія. Однак, нині, в силу різних причин довіри їи немає. Йдеться про те, що вони наврядчи знайдуть винуватців інцидентів із вибухами. А щодо ужасті, повністю погоджуюсь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #6 Ужасть 26.10.2012 16:27
Цитую Володимир Лимаренко:
Ужасти
:lol: :lol:

Вы что, эксперт-взрывотехник, Если Вы такой "грамотей",советую прогуглить Ф-1, тогда Вы узнаете, что боевого вещества в эфке всего 60 грам - это меньше чем в наступательной РГД-5. От и подумайте, какой тип гранат из указанных создает большую ударную волну. А если Вас смешат чьи ни-будь попытки когото убить или покалечить, то мне Вас искренне жаль. Проблемы с психикой?
Любезный :-) У наступательной гранаты разлет осколков в радиусе 10 метров и когда солдат бросает ее он наклоняет голову вперед а прикладом автомата прикрывает интимные места. Ранение в остальные места не смертельные и большого вреда наступающему не приносят :-) А у Ф-1..разлет осколков и убойная сила в радиусе 100 метров... а что касется колличества тротила..то 100гр. прикрепленая тротиловая шашка и не заключеная в какую либо оболочку перебивает ж.д. релсь :-) И училище заканчивал с инженерным уклоном.. в просторечье саперное :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 Володимир Лимаренко 26.10.2012 15:51
Цитую Б.Юхно:
Володя, не нагнітай психоз. Що далі?- це питання звучало в 90-ті, і всі боялися, бо й справді мочили. Потім- у першу десятирічку 2000-х,але боялися вже менше.Тепер ніхто вже ні на що не реагує- не до театру.Погрози , бруд, гранати...Що нового? Ти добре знаєш, що нічого. Було, є і буде.Не переймайся.Он в Дитячому парку дерева валять- оце правда біда.


Привіт, Боря! Де б ми з тобою ще подискутували. Певною мірою погоджуюсь, що, можливо, нічого страшного і не трапиться. Але ж знову, не факт. А про дерева, ти прямо в "десятку". Їх не просто валять. Куди дівають деревину? Одні джеерла, які не хочуть бути названими, повідомляли, що тополі, зрізані на Енгельса у минулому році, виїхали в Італію на виробництво мебелі. Якщо це правда, то здогадайся із трьох раз, хто за цим стоїть?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #4 Б.Юхно 26.10.2012 15:02
Володя, не нагнітай психоз. Що далі?- це питання звучало в 90-ті, і всі боялися, бо й справді мочили. Потім- у першу десятирічку 2000-х,але боялися вже менше.Тепер ніхто вже ні на що не реагує- не до театру.Погрози , бруд, гранати...Що нового? Ти добре знаєш, що нічого. Було, є і буде.Не переймайся.Он в Дитячому парку дерева валять- оце правда біда.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #3 Оксана Колісник 26.10.2012 14:23
Цитую Володимир Лимаренко:
Ужасти
Уважаемый!...Проблемы с психикой?
Перше - сумнівне. Останнє - дуже імовірно. Якщо не з психікою, то з совістю точно. Володю, ну він же ж "бивший", що з нього візьмеш. Один раз настало просвітлення, коли писав, що "всіх любить" і за "гарну державу Україна" (не поручуся за дослівність цимтат, але пафос був такий). Але стан цей не втримав. Діагноз - безнадійний. Слабак!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #2 Володимир Лимаренко 26.10.2012 13:11
Ужасти
Любезный, если бы в первом и втором случае была применена именно граната Ф-1, то родственики обоих давно бы уже заказывали панихиды и отмечали 9 дней по обоим покушаемым, а также искали строителей, чтобы достроить разрушенные взрывом полдома :cry: А тут даже окна не повыбивало.. :lol: :lol:

Уважаемый! Для того, чтобы Вы поверили, что опозиционеров пресуют, надо чтоб кого-то из них убили? Вы что, эксперт-взрывотехник, что по последствиях взрыва легко устанавливаете тип взрывного устройтсва? Тип гранаты определила милиция, я лишь использовал установленные ими факты. Если Вы такой "грамотей",советую прогуглить Ф-1, тогда Вы узнаете, что боевого вещества в эфке всего 60 грам - это меньше чем в наступательной РГД-5. От и подумайте, какой тип гранат из указанных создает большую ударную волну. А если Вас смешат чьи ни-будь попытки когото убить или покалечить, то мне Вас искренне жаль. Проблемы с психикой?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #1 Ужасть 26.10.2012 09:46
У вікно спальної кімнати будинку учасника виборів – христинівського мера вкинули гранату Ф-1 (убивча сила осколків зберігається у радіусі 200 метрів). І тільки дякуючи диву теракт обійшовся без жертв. Пізніше хтось пожбурив гранату Ф-1 у двір будинку кандидата-опозиціонера, що йде по 199-му окрузі Анатолія Бондаренка. Теракт стався у Лисянці.
--------
Я плакаль.. :lol: :lol:
Любезный, если бы в первом и втором случае была применена именно граната Ф-1, то родственики обоих давно бы уже заказывали панихиды и отмечали 9 дней по обоим покушаемым, а также искали строителей, чтобы достроить разрушенные взрывом полдома :cry: А тут даже окна не повыбивало.. :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100