реклама

реклама

Екс-керуючий справами Черкаського міськвиконкому Микола Кудрявцев порівнює зміну влади місті з рейдерським захопленням підприємства та готується через суд поновлюватися на роботі.


З Миколою Кудрявцевим ми зустрічаємося не в міськраді, де його було звично бачити з 2010 року, з часів коли він очолював міську територіальну виборчу комісію, а тоді став керуючим справами. Нині Микола Сергійович мимоволі занурюється в політику – наша розмова відбувається в офісі громадської приймальні Вільних демократів у двоповерховій будівлі за адресою Смілянська, 4. Молодий член команди мера у відставці не заперечує того, що його прізвище справді скоро більше асоціюватиметься з політикою. Більше того, говорячи про можливе «перезавантаження» міськради (перевибори), Микола Кудрявцев не стверджує, що може йти в депутати, але й не заперечує цього. Де місце в нинішньому політичному протистоянні самого Кудрявцева? Як він ставиться до старих колег та що каже на підтримку Сергія Одарича? Про це та інше – в інтерв’ю.

– Сергій Одарич – мер у відставці – сам не заперечував можливого проведення перевиборів міської влади. За таких умов його можуть не обрати знову на посаду. Ви думали над цим?

– Я однозначно визначився, що буду в команді Сергія Одарича, поки команда займається тим, чим займається, а вірніше – займалася. Я не жартую, коли кажу про те, що в нас є певні цінності, про що скажу згодом. Більше того, якщо мера не переоберуть, а оберуть іншого, я все рівно залишуся з цією командою. Переконаний, що зможу знайти себе як в мерії, так і на роботі в іншій сфері.

– Чим зараз займаєтеся?

– Я вперше за місяць знайшов час помити машину. А якщо серйозно, то я зараз активно підключаюся до тієї роботи, що готує Сергій Одарич. У мене буде два напрямки. Я не знаю, яка саме ділянка буде в новому штабі мені довірена, але в мене є і особисті справи – з виконавчим комітетом. Я однозначно буду судитися з приводу мого звільнення! Не знаю, чи будуть це робити інші звільнені заступники, але я буду.

– Ви зараз безробітні?

– Так. Я отримав рішення Черкаської міськради від 29 квітня про розпуск виконкому. Отримав і трудову книжку. Добре, що якраз вихідні і як казав Сергій Одарич «за каналізації голова не болить». А в мене не болітиме голова за організацію свят – 9 травня і 1 червня (Дня міста). Я спокійно займуся підготовкою позову, усіма зверненнями до прокуратури. Насправді роботи там дуже багато і я навіть не знаю з чого почати. Та вже підняв документи, копії рішень. Повертаюся до тієї роботи, якою займався до призначення на посаду. Моя суперечка з виконкомом безумовно буде пов’язана з численними порушеннями, які мали місце під час прийняття рішень про відставку виконкому. І, безумовно, це буде частково пов’язано з тим судовим позовом Одарича про поновлення його на роботі, бо це стосується легітимності скликання, проведення зібрання і голосування ради. Окремо зауважу, що я однозначно не проситиму і не стягуватиму кошти з міськради. Я ще коли не працював в міськраді, то для себе вирішив не робити цього в разі створення подібної ситуації. Для мене тоді ще було дивним бачити як люди, нібито не бідні, роками тягаються по судах за зарплату за час вимушеного прогулу, пишуть кляузи і так далі. Тож я і вирішив принципово таким не займатися. Для мене кінцевою метою буде встановлення юридичного факту порушень, які були під час звільнення, і поновлення на роботі. Я навіть припускаю, якщо буде досягнення тієї мети, яку ми ставимо перед собою – повне «перезавантаження» міськради, – то можу тоді вже не бути на вказаній посаді. Але хай це станеться завдяки волевиявленню громади, а не через якісь підкилимні ігри депутатів.

– Як зараз у вас складаються стосунки з колишніми колегами? Ви ж і деякі дні народження святкували разом…

– Але тісних обіймів ні з ким не було. Просто була елементарна ввічливість. Бо це ж все-таки колеги і треба разом працювати. З деякими залишаються нормальні стосунки і зараз. Наприклад, особистих претензій в мене до Віктора Беззубенка немає. Ми з ним і не дуже по роботі стикалися. А в цих подіях я його негативної ролі не бачу. Йому так само загрожувала відставка як і нам.

– А як щодо нині звільненого секретаря міськради Віктора Горкуна?

– Він сам обрав собі роль, як кажуть, повна свобода особистості… Чи можна казати, що якісь непереборні обставини змушували його раптово повертатися з відрядження чи з відпустки з Кубані? Потім терміново вийти на роботу вдруге?! Це при тому, що людина просила крім відпустки ще два дні відпочинку. І раптом все кидає, приїжджає і заявляє, що виконує обов’язки міського голови ще при не відставленому Одаричу. Скликає сесії і проводить засідання…

– А тоді і його звільняють. Можна сказати, що людину використали і вона цьому не опиралася?

– Очевидно, якщо використали - то не противилася. Я сумніваюся, що могли когось придушувати під дулом пістолета. Я особисто пережив 2010 рік (рік виборів мера Черкас і міськради – ред.) і розумію, що таке команда навпроти через площу (облдержадміністрація – ред.). Я тоді пам’ятаю, що це було. Тим не менше мені якось вдалося просто виконувати свою роботу. Я уявив цей сором, коли всі знають, що людину використовують, бо вона просто зламалася. Для мене це неприпустимо!

Пройшовши вибори 2010-го, Микола Кудрявцев знає, що таке «команда навпроти через площу». Фото з архіву «Прочерку»

Пройшовши вибори 2010-го, Микола Кудрявцев знає, що таке «команда навпроти через площу». Фото з архіву «Прочерку»


Дивує, коли людина тиждень тому віталася з тобою, а тоді робить таке, що йде в розріз не лише юридичним нормам, а й простій етиці. Зокрема, кажу про той епізод з приватною охороною, яку залучали, щоб не пустити Сергія Одарича в свій кабінет. Знаєте, колись дотично я працював у справах, де йшлося про входження на підприємство рейдерів. Пам’ятаю 2007 рік, коли в «Черкасигаз» заходили рейдери, було там декілька гучних подій. То, як правило, є певна низка фактів, які свідчать, що це типове рейдерство: це якісь ліві юридично необґрунтовані рішення. Вони скріпляються печатками і попри все підписуються. Це, наприклад, рішення ради про те, що не вистачило одного голосу і плюс один депутат не був введений у склад депутатів, інші численні порушення. Та лічильна комісія все підписує! Все нормально!!! Це типова ознака рейдерства. Плюс типовою ознакою є використання приватних охоронних фірм. Люди, що несповна розуму, щоб кабінет захоплювати? Так, я розумію, що раніше була в Черкасах така традиція, та на Одарича з самого початку як він прийшов це не було схоже. І надалі були якісь нібито угоди, які не можуть в принципі з’явитися. У мене є документи. Це угоди з державною службою охорони, яка виграла на тендері послугу і в нас виключно з цією фірмою укладені угоди, кошти проплачені. І ця охорона стоїть кліпає очима, бо якісь там хлопці зайшли. За якою угодою вони могли там діяти? Про це одному Богу відомо. І це також буде предметом розгляду прокуратури. Не сьогодні, так через рік чи два. Обов’язково до цього справа дійде!

Читайте також: Мер у відставці формує групу адвокатів. Позов до Соснівського суду подано

– А що з іншими членами команди? От, наприклад, приїжджа Людмила Зарічна додому поїхала, в Цюрупинськ?

– Наскільки мені відомо, вона зараз перебуває на лікарняному. Але на лікарняний вона пішла ще до усіх цих подій. У неї справді проблеми зі здоров’ям. І тепер, до речі, враховуючи, що вона на лікарняному, я не знаю як юридично її будуть звільняти. Бо повноваження то припинені, але розрахунок має відбуватися тоді, коли людина не перебуває на лікарняному.

– Після всіх цих подій чи немає в вас розчарування в Одаричі? От, наприклад, «батьківщинівець» Анатолій Бондаренко заявив, що вже щось спливає про розтрату коштів при ремонті доріг…

– Немає розчарування. Я вам скажу, під яким пресом ми працювали. Під пресом обласної державної адміністрації, прокуратури, міліції, податкової протягом місяця перебував виконавчий комітет і люди, пов’язані з Одаричем. Я давав інформацію на сайті міськради скільки запитів почало надходити перед цими подіями в міськраді. І можете поцікавитися скільки зараз приходить запитів – 0! Типова робота міліції – це коли приходить один-два в день. Але коли запити надходили десятками, а документи мали надаватися сотнями аркушів, то це просто тиск. Це очевидно! За результатами всіх цих перевірок з’являються просто висмоктані з пальця кримінальні провадження. І от за таких умов, коли на ремонті доріг при задіюванні всіх контролюючих органів знаходять лише незначні порушення в межах статистичної похибки, то я спокійно ставлюся до заяв Анатолія Бондаренка про знайдені ним порушення під час асфальтування. Вектор його заяв був очевидним вже за декілька тижнів до того, як зняли мера і виконком. Дуже підозріло він опонує Сергію Борисовичу (Тулубу – голові Черкаської ОДА – ред.), аж полегшує йому життя.

– Ви прийшли в політику як юрист у 2010 році. Зараз ви в політику просто таки занурюєтеся. Чи зацікавило це вас? Можливо, за умови «перезавантаження» міськради ви підете в депутати?

– Я сказав би, що приєднався до команди Сергія Одарича ще в 2006 році, але просто не був представлений в органах влади, не працював на виконавчий комітет. Я декілька разів по роботі спілкувався з мером. Захищав епізодично його інтереси. Я навіть судився з виконавчим комітетом, були такі справи. А вже більш публічною особою я став в 2010 році. Так, тепер моє ім’я буде асоціюватися з політикою. Я не готовий сказати, чи буду йти в депутати. Я знаю, що кожен має працювати на своєму місці. Я знайшов свої сильні сторони, там де я працював. Я знаю, які проекти можу організовувати і реалізовувати. Можливо, в майбутньому це буде політична чи громадська діяльність. Не виключаю, що паралельно я буду займатися якоюсь юридичною роботою. Це – те, що я вмію робити. Без зайвого сорому скажу, що я розбираюся на тих самих адміністративних послугах. До речі, адмінцентр – це те, що область не спромоглася зробити в жодному з районних центрів і міст області. Це є лише в Черкасах. Хоча співмірно з розмірами тих містечок і районів, то на організацію подібного там не потрібні б були великі витрати. Я б міг консультувати з цих питань. Тобто, я маю доволі серйозний багаж знань, який я тут отримав з досвіду управління персоналом, з досвіду управління проектами. Думаю, що я не пропаду. Щодо політики, то ще не знаю. Однозначно я буду залишатися в команді Одарича. Так, в нас бувають протиріччя і в середині команди; але те, що ми абсолютно не сприймаємо всі – так це ті картини, які ми нині спостерігаємо в міськраді.

– На нещодавній обласній колегії Сергій Тулуб представив весь новий склад виконкому, хоч депутатському корпусу міськради вони ще не були представлені…

Майже у повному складі новий виконком прийшов на обласну колегію до Сергія Тулуба (на першому ряді зліва направо – Борис Євмина, Валерій Герасименко, Павло Карась та Віктор Беззубенко).

Майже у повному складі новий виконком прийшов на обласну колегію до Сергія Тулуба (на першому ряді зліва направо – Борис Євмина, Валерій Герасименко, Павло Карась та Віктор Беззубенко).


– Я, наприклад, після подібного рейдерства бачу: якщо поєднати хоч і дуже толкових людей, але за неприроднім принципом і нелегітимно, то користі місту це не дасть. Неможливо буде працювати. Самі принципи роботи повинні нормально закладатися. Це та сама відкритість і прозорість. Ми виполоскали язиками це словосполучення. Але просто неможливо пояснити, чого нових заступників міського голови і керуючого справами не представили депутатам, хоча б тій більшості, яка має за них голосувати. Якщо ви пам’ятаєте, коли мене й інших заступників представляли в залі Будинку рад, то всі в залі могли нас бачити. А те, що відбувається зараз в міськраді, то це просто неможливо пояснити! Коли сидять депутати і починають говорити: «Та ти що, його не знаєш?!». А колеги запитують: «Хто це?». Крім того, кричущі моменти: люди не пройшли спецперевірку, а стають заступниками міського голови. А в рішенні міської ради чітко прописано, що воно набуває чинності в частині призначення заступників, коли кандидати проходять певну перевірку. А люди просто фізично не мали часу зібрати за ніч довідки про освіту, стан здоров’я і відсутність судимості. Їх призначили в понеділок. А вранці у вівторок вони вже проводять наради, дають доручення, вимагають чогось, «покращують»... Потім цих новопризначених заступників в незрозуміло якому статусі вже представляють на обласній колегії. Тобто місту не треба знати хто ним керує? Головне області представити!

– Ви зі своїм наступником зустрічалися?

– Коли я заходив на посаду керуючого справами, то зі своєю попередницею працював ще десь з півроку, щоб ввійти в курс справ. Я знаю лише прізвище свого наступника і знаю, що колеги десь з ним зустрічалися по роботі. Отже, мені свого часу досвід передавали, а як ця людина буде працювати – не знаю.

– Чому так мало прихильників прийшло на підтримку мера Сергія Одарича, коли сесія проголосувала за його відставку?

– Думаю, якщо мітинги не збираються партійними організаціями і не привозяться з районів, то вони не збираються за ніч. Найближчі тижні покажуть, яка реально підтримка мера і його команди в місті. Я переконаний, що підтримка набагато потужніша, ніж та кількість  людей, що прийшли підтримати мера на сесію міськради. Я не агітую, але я дійсно отримую багато повідомлень на підтримку мера. Я не про соцмережі кажу. Їх я не беру до уваги, бо це специфічна ніша. Так от, поза межами соцмереж й інтернету коли люди дізнаються про організовану відставку Одарича, то починають обурюватися. Їх не так обурює те, що не Одарич мер, а те, що раніше відбулися вибори і вони обрали мера, а тут раптом хтось захотів щось без участі громади змінити. Просто так хтось захотів і посунули особу.

– Щодо тих-таки соцмереж. Нещодавно Сергій Одарич виставив в Фейсбуці фото своєї команди. Щось небагато…

– Те фото було щире. То ядро команди. Просто у всіх був піднесений настрій і сфотографувалися. Насправді нас не мало! Зрозуміло, що прихильників у нас більше. Мені приємно чути, коли люди задають питання: «А що нам робити? Куди йти?». Я впевнений, що це не обмежиться бунтом в соцмережах. Буде створений потужний громадський рух і ми повернемо новообраного міського голову.

Фото з Фейсбуку Сергія Одарича

Фото з Фейсбуку Сергія Одарича


– Як ваша родина все це сприймає?

– Дружина підтримує, беззаперечно. У нас були певні непорозуміння під час виборів-2010: «а навіщо ти туди пішов» і все таке. Але я це зробив, виконав свої професійні обов’язки. Тоді я не повівся на пропозиції, пресинг, таке інше. Цього разу також не став ховатися і з кимось домовлятися за посади.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100