Днями минув місяць з початку роботи в Черкасах нової владної команди. Нагадаємо, що після відставки Сергія Одарича Черкаси очолив комуніст Віктор Білоусов, а своє плече йому підставили регіонал, перший заступник міського голови Віктор Беззубенко, заступники Борис Євмина та Павло Карась. Керуючим справами виконкому призначили Валерія Герасименка. Членами виконкому стали Анатолій Бондаренко, Станіслав Овчаренко, Олег Кашко та Борис Райков. Усі вони були затверджені новою депутатською більшістю Черкаської міської ради. То що ж змінилося в Черкасах за місяць?


Насамперед не сталося колапсу, яким лякали громадян прихильники відставленого міського голови Сергія Одарича. До речі, щодо прихильників. Пригадуючи слова соратника екс-мера, колишнього керуючого справами Миколи Кудрявцева, найближчі тижні мали показати, яка реальна підтримка мера і його команди в Черкасах. Проте крім невеликої групи з прапорами вільних демократів під стінами суду, де Одарич оскаржував своє звільнення, і поширення в місті газети «Справедливість», серйозного громадського руху на захист екс-мера в Черкасах не було помічено. Чому?

Пригадується 2010-й рік. Вибори мера Черкас. Доводилося не раз чути думку громадян, які йшли голосувати не за Сергія Одарича, а проти такої собі темної конячки Євгена Влізла. Саме агресивна реклама регіоналів тоді зіграла на користь Одарича.

Нині на місце відставленого екс-мера депутатська більшість поставила комуніста Віктора Білоусова. Він має авторитет у місті, а як депутат ніколи не був замішаний в якихось скандалах. Таким кадровим рішенням противники Сергія Одарича ще більше його обеззброїли. Адже тепер не можна зіграти хоч і на умовному, але на такому завжди ефектному протиставленні «хороший – поганий».

До речі, сам Віктор Білоусов повинен дуже радіти. Адже тричі він програвав на виборах мера. Аж раптом фортуна йому усміхнулася. Пригадуються його слова в інтерв’ю «Прочерку», сказані ще три роки тому напередодні місцевих виборів: «Якби я був мером, то однозначно, що ні один би мій підлеглий по виконкому не був би підібраний за партійною ознакою. Всі вони були б підібрані за трьома «п» – це професійність, патріотизм і порядність».

З останнім «п» Білоусов схибив вже в перший місяць роботи. Хамство його радника Валерія Воротника не залишилося непоміченим серед місцевих та всеукраїнських ЗМІ. До слова, доводилося в неформальній розмові чути, що Білоусов не схвалює такої поведінки Воротника…

Розходження в поглядах у нової владної команди є не лише на рівні культури. Вже кілька разів журналісти, дивлячись трансляцію засідань виконкому, були свідками суперечок між першим заступником в .о. мера Віктором Беззубенком та заступником мера Павлом Карасем. Неофіційно ж в мерії кажуть, що розбіжностей в поглядах на розвиток міста у владної команди більш ніж достатньо.

Та про все це можна буде говорити з новою черкаською владою після відновлення нею традиції проведення прес-конференцій. Поки що ж за місяць роботи нового виконкому жодної проведено не було.

«Прочерк» визначив десять помітних кроків нової влади.

1. Ліфти співфінансуватимуть за «кращих часів»


Ліфти у Черкасах, як і раніше, фінансуватимуть лише за бюджетні кошти. Принаймні цього року… Ідею екс-мера Черкас Сергія Одарича про співфінансування вирішили відкласти до січня 2014 року. Для цього вже створюють «грунт». Зокрема, тиждень тому нова влада звернулися до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з проханням включити до тарифу черкащан капітальний ремонт ліфтів. Очевидно, від планів екс-мера «нова мерія» не відмовилася, а просто відклала їх до «кращих часів»…

2. Частина грошей Хрещатика – на купівлю нового колеса огляду


17 мільйонів гривень, які колишня влада планувала витратити на реконструкцію центральної вулиці міста Хрещатик, на наступній сесії депутати мають перерозподілити. Частина з них – 1,5 мільйона – підуть на придбання колеса огляду для парку «Ювілейний». Ще 250 тисяч гривень депутати планують спрямувати на проектно-кошторисну документацію для ремонту літнього театру у цьому ж парку. Депутат Черкаської міської ради, директор КП «Дирекція парків» Олександр Радуцькими такими змінами задоволений. Він переконаний: проект реконструкції Хрещатика не мав шансу на успіх.

– Коли ми висловили міському голові недовіру, ще навіть не було ніяких ескізних проектів, – аргументує в коментарі «Прочерку» Олександр Романович.

Щодо колеса огляду, то Радуцький вважає, що воно обов’язково має бути у власності міста, адже так його прибутки йтимуть на розвиток парків. Також він запевняє, що половину коштів (ще 1,5 мільйони гривень) на «чортове колесо» докине місту область.

Натомість голова депутатської групи «Партії вільних демократів» Олег Ліходькін у привабливість такого «туристичного об’єкту» не вірить.

– Смішно чути від одного із членів виконкому, що для туристичної привабливості колесо огляду важливіше за реконструкцію Хрещатика. Яка ж далека від міста людина. Невже він справді думає, що туристи будуть приїздити до Черкас на колесо огляду? – написав він у соцмережі «Фейсбук».

Однак повністю від Хрещатика депутати вирішили не «відхрещуватися». Принаймні кілька тижнів тому перший заступник міського голови Віктор Беззубенко запевнив, що розпочаті роботи із реконструкції фасадів завершать.

3. Черкаську «яму-музей» засипали піском

Фото з сайту ''Кропива''

Фото з сайту ''Кропива''


Що для колишнього міського голови Черкас Сергія Одарича «цікавинка», те для його наступників – «красномовна ілюстрація дій екс-мера». «Археологічну знахідку» – знайдену аптеку у підземеллі – екс-мер хотів перетворити у музей під склом. За часів мерства Сергія Одарича його соратники мліли перед його креативом, проте після його відставки дружно взяли участь у демонстрації зневаги до Одарича.


Після того, як у яму впала вантажівка, нова влада її спочатку засипала піском, а потім (для надійності) – заасфальтувала.

4. Кадрові призначення


Тодішній мер Черкас Сергій Одарич оприлюднив документ з прізвищами представників різних політичних сил та їхніми майбутніми посадами. Щоправда збіглися з реальністю далеко не всі призначення. Так, із усіх заступників Сергій Одарич правдиво «поцілив» лише у двох – у Павла Карася та Віктора Беззубенка. Натомість повернулися до своєї роботи Микола Кушнір, який знову очолив КП «Черкаситеплокомуненерго», та Наталія Джуган, яка знову керує бюджетною політикою у мерії. Встигли за місяць працевлаштувати у комунальні підприємства і двох депутатів, що голосували за відставку Сергія Одарича. Відтак Володимир Мамалига став заступником директора КП «Туристично-інформаційний центр», а його колега Валерій Воротник очолив КП «МІА «Черкаси».

Читайте також: Павло Карась – про кадри: «Дехто не тільки піде, а й сяде!» (ВІДЕО)

«Прославилася» нова влада і звільненнями – кілька тижнів тому з мерії за 40 хвилин звільнили радника міського голови Віктора Чубенка. Нова влада вирішила підібрати для себе і нову команду.

5. Ремонт доріг. Помилки «папєреєдніків»


«Головною помилкою Сергія Одарича є те, що він не робив ямковий ремонт доріг», – заявив нещодавно один із заступників в. о. мера Павло Карась. Саме на поточний, а не капітальний, ремонт і витрачають поки що свої зусилля нові можновладці. Серед перших перемог – ямковий ремонт вулиці 30 років Перемоги. Роботи щось більш глобальне поки що їм заважають «папєрєднікі»: нові чиновники з верхівки знайшли купу помилок у проектно-кошторисній документації. Щоправда за місяць стан дещо нормалізувався: новим владцям навіть вдалося запустити черкаський асфальтний завод.

Читайте також: Нова влада «виправляє помилки» попередньої: «по-справжньому» ремонтує дороги (ФОТО)

Під час вчорашньої прес-конференції мер у відставці Сергій Одарич запевнив, що днями дороги депутати хочуть передати на баланс КП «Черкаситеплокомуненерго», аби за рахунок коштів, що платить громада міста, ремонтувати автошляхи. Але грошей, вважає екс-мер, не вистачить і на місяць…

6. Алкоголь знову продаватимуть уночі?


Днями підприємці Черкас разом з представниками виконавчого комітету Черкаської міської ради та правоохоронцями обговорили можливість скасування рішення міської ради про заборону продажу алкоголю та тютюну у нічний час. Зокрема, серед яскравих активістів «за» виступив підприємець та депутат Роман Діскант. На його переконання, рішення варто переглянути, бо воно не дає нормально розвиватись малому та середньому бізнесу Черкас.

– Така заборона не вирішує проблеми і породжує тіньовий бізнес. Ми підготуємо свої пропозиції і подамо їх на розгляд виконавчого комітету та сесії міської ради, – наголосив Роман Діскант. – На моє переконання, влада має постійно проводити діалоги з бізнесом, а не займатись популізмом.

7. «Зняті» турнікети


Опоненти Сергія Одарича завжди мали можливість критикувати його за встановлені в міськраді турнікети. Зняти їх разом з опозиціонером Миколою Булатецьким намагалися свого часу афганці. Проте тоді турнікети не зняли, а Булатецький «заробив» кримінальну справу.

Нова черкаська влада поспішила вже з 1 червня видати розпорядження про зняття турнікетів. Проте не в прямому сенсі. Самі турнікети залишилися, але «відтепер правом вільного доступу до кабінетів посадовців мають інваліди усіх категорій (за посвідченням інваліда) та ветерани праці та громадяни похилого віку (за пенсійними посвідченнями)», – інформувала мерія.

На цю норму звернули увагу попередники.

«Тепер пропонують підніматися ВГОРУ до чиновника. Те, що під кабінетами будуть збирати черги людей, з яких висмикуватимуть по одному «потрібних», не хвилює? Ветерани праці, ліквідатори аварії на ЧАЕС, афганці, вагітні? Чи зручно це для них? А те, що інваліду-візочнику взагалі нагору піднятися немає як? Працівнику мерії потрібно йти до людини, і ЛИШЕ до неї, і ніякі абсурдні вибіркові «пільги» людям не допоможуть!» – висловився соратник Одарича Микола Кудрявцев.

8. Міська рада «подсобила» Тулуба трьома мільйонами. На перинатальний центр


Три мільйони 340 тисяч гривень субвенції для обласного бюджету спрямували депутати Черкаської міської ради на будівництво перинатального центру у Черкасах. Проти такого рішення виступили депутат міської ради від фракції «Батьківщина» Наталія Коваленко та депутат обласної ради Любов Майборода. Зокрема, остання назвала такий проект «відмиванням грошей». На їхнє переконання, будувати нову будівлю – недоцільно. Натомість директор департаменту охорони здоров’я, депутат міськради Олег Стадник запевнив, що такий центр допоможе врятувати чимало діток.

9. Посвяткували

Віктор Білоусов кружляє в танці з випускницею

Віктор Білоусов кружляє в танці з випускницею


За місяць нова влада змогла продемонструвати свої організаційні здібності. За цей короткий термін Черкаси встигли відзначити День перемоги та День міста. Обидва свята видалися традиційними. Зокрема, на День народження Черкас стартували фестивалі «Полуниця – насолода смаку», «Живий камінь» та «Бебі-бум». Обидва свята пройшли без інцидентів, хоча й особливих радощів місту не створили – зокрема, у суботу, на День міста, більшість черкащан працювали, бо був саме робочий день.

10. «Благодійна допомога» - тільки через банк


З поборами у школах та лікарнях вирішив боротися новий виконавчий комітет. І якщо у лікарнях кошти «на благодійну допомогу» можна перерахувати лише через банк, у школах, крім слів, справа далі не пішла… Заступник в. о. міського голови Павло Карась нещодавно прославився своєю заявою про те, що деяким вчителям «на подяку» вже навіть дарують автівки. Щоправда своїм висловленням викликав і чимало негативу. Зокрема, такі слова чиновника засудив підприємець-аграрій Олексій Душейко.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100