реклама

реклама

Складний, психологічно важкий – так характеризують рік, що минає, в соціальних мережах. Два тури президентських виборів, розпуск Верховної Ради, парламентські вибори, продовження війни на Сході, вбивство черкаського журналіста і блогера Вадима Комарова – все це зробило 2019-ий роком гострих суспільних дискусій та політичних хвилювань. Але одночасно він став і роком нових надій на зміни в країні на краще. «Прочерк» підбиває підсумки 2019 року.

Ялинка

Подія року

Без сумніву, головною подією 2019 року на Черкащині й в усій Україні стали президентські вибори, в яких переміг «несистемний» кандидат, колишній шоумен і кіноактор Володимир Зеленський. Цікаво, що своє пам'ятне телевітання з початком нового 2019 року Володимир Олександрович записав під час концерту в Черкасах, який відбувся торік 28 грудня.

db6dc7352971033f81cb1e3174fad460

На Черкащині перемога Зеленського була навіть переконливішою, ніж у цілому по Україні. В області у другому турі 21 квітня він набрав 77,43% голосів виборців (по Україні – 73,22%), тоді як Петро Порошенко – 20,13 голосів (по Україні – 24,45%).  При цьому в першому турі 31 березня Зеленський набрав на Черкащині 30,06% голосів (в цілому по Україні – 30,24%). На Черкащині на другому місці опинилася Юлія Тимошенко з 16,70% (по Україні – 13,40%, на всеукраїнському рівні вона третя). Третю позицію в Черкаській області посів чинний Президент Петро Порошенко, який набрав 12,20% голосів (по Україні – 15,95%, друге місце).

Під час виборчого процесу Черкащина відзначилася кількома скандалами. Перший і найгучніший – це своєрідний "перформанс" Національного корпусу під час візиту Петра Порошенка в Черкаси.

3a8558c346f7b1ae246d797ddc0e1a05

Однодумці Дмитра Кухарчука влаштували ціле шоу із димовими шашками, наскоками на поліцейські машини та іншими спробами "поговорити з Порошенком" про факти корупції в оборонному комплексі України. За це Кухарчука було затримано, і він кілька місяців перебував під домашнім арештом.

39dc53d0406b1d5aca472a5f48daa5b8

Ще один скандал – це роздача коштів агітаторам за Порошенка, яку його опоненти і поліція розцінили як спробу підкупу виборців.

Тріумф року

Другим тріумфом Володимира Зеленського стала блискуча перемога його політичної сили на позачергових парламентських виборах 21 липня. За даними ЦВК, політична партія «Слуга народу» в Україні набрала 43,16 голосів виборців (по Черкащині – 51,03% голосів), «Опозиційна платформа – За життя» – 13,05% (по Черкащині – 6,28%), ВО «Батьківщина» – 8,18% (по Черкащині – 9,23%), «Європейська солідарність» – 8,10% (по Черкащині – 6,43%), «Голос» – 5,82% (по Черкащині – 3,75%).

У більшості мажоритарних округів Черкащини також перемогли "слуги народу". Особливо здивувала перемога "слуги" Андрія Стріхарського над багаторічним депутатом від 196-го округу Геннадієм Бобовим.

fe46ca229a3ef5142157a0e73186e858

А от досвідченому депутатові Сергію Рудику, який переміг "слугу народу" в 198-му окрузі, ще довго довелося виборювати в судах свою перемогу. Його було офіційно визнано переможцем лише наприкінці жовтня.

Відставки року

Вибори і недосформованість команди Володимира Зеленського спричинили справжню кадрову чехарду в керівництві Черкащини. Вперше за історію області за один рік нею керували аж троє очільників.

bc4709284f9a76dbca4d30c16ce0aca1

24 червня Указом Президента Володимира Зеленського було звільнено з посади голови Черкаської облдержадміністрації Олександра Вельбівця, якого попередній Президент Петро Порошенко поставив керувати областю 20 листопада 2018 року. На місце Олександра Івановича було призначено Ігоря Шевченка. Представляти нового керівника області приїхав сам Глава держави.

Але не встиг Ігор Юрійович призначити собі заступників, як і йому довелося пакувати речі. Новим головою ОДА 4 листопада було призначено Романа Боднара. Представив його черкащанам заступник керівника Офісу Президента Сергій Трофімов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтерв'ю Романа Боднара «Прочерку»

Кримінальні події року

Головною кримінальною подією року, яку досі обговорюють на міжнародному рівні, стало зухвале вбивство відомого черкаського журналіста, блогера і громадського діяча Вадима Комарова.

2328740

Вадим Едуардович помер 20 червня після 46 днів перебування в комі. Уранці 4 травня невідомий кілька разів ударив його молотком по голові. Напад стався в самому центрі Черкас неподалік Центрального ринку. Незважаючи на зусилля поліції знайти вбивцю або вбивць, станом на сьогодні злочин проти журналіста залишається безкарним. Убивство Вадима Комарова стало одним із сюжетів цьогорічної доповіді міжнародної організації "Репортери без кордонів".

2019 рік відзначився в Черкасах ще декількома гучними вбивствами. Так, на початку березня у черкаському мікрорайоні Митниця було вбито бізнесмена Володимира Сотнікова. У вересні в Черкасах поблизу офісних приміщень по вулиці Гагаріна, 77, пострілом із пістолета вбили ще одного підприємця - 37-річного фахівця з ІТ Андрія Заканича. А в жовтні ножем було вбито працівника Черкаського обласного військкомату 32-річного Едуарда Станчука.

Скандал року

Без перебільшення, найгучніші скандали року спричинені діяльністю компанії "Нова якість" на чолі з підприємцем Андрієм Бортником, яка в травні стала єдиним управителем багатоквартирних будинків Черкас.

f8b7d78f14a34a212d8f0b3df2e80b27

Обурення черкащан викликали: збільшення цін на утримання будинків, яке сталося після ліквідації СУБів і передачі управительських функцій "Новій якості", відмова Бортника видавати документи на управління будинками новоствореним ОСББ, скандал із отруєнням людей нібито внаслідок знищення працівниками "Нової якості" комах у підвалі багатоквартирних будинків, робота снігоприбиральної техніки в безсніжний грудень 2019 року і запровадження плати на вивезення в Черкасах великогабаритного сміття (яку брали в тому числі й із малих дітей).

Внаслідок численних дискусій і перепалок результати конкурсу на вивезення великогабаритного сміття міськрада скасувала. А 27 грудня Черкаський міськвиконком достроково припинив деякі договори про надання послуги з управління багатоквартирним будинком з управителем.

Війна на Сході та конфлікт з Росією

Війна з російськими військами на Сході України принесла нові жертви.

Загиблі2

16 лютого в районі Операції об’єднаних сил під час бою з найманцями Російської Федерації загинув старший солдат 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади 28-річний Сергій Данілейченко, родом із Вербовця Катеринопільського району.

19 липня на Донбасі загинув старшина Олександр Бардалим із Корсунь-Шевченківського. 33-річний корсунчанин став жертвою кулі ворожого снайпера, коли рятував солдата Романа Джерелейка. В нього залишилась дружина та 7-річний син Денис.

30 серпня близько сьомої години вечора під час несення служби на кордоні в межах Харківської області у результаті вибуху невідомого вибухового предмету від отриманого поранення загинув 35-річний прикордонник з Черкащини Ігор Бакум.

1 вересня в Дніпропетровській обласній клінічній лікарні імені І.І.Мечникова від поранень, отриманих 25 серпня внаслідок ворожого обстрілу наших позицій в районі н.п. Мар’їнка, помер воїн 24 ОМБр імені короля Данила – сержант Олександр Грицаюк із Христинівки.

10 вересня на Сході поблизу Авдіївки загинув уродженець Чорнобаївщини, старший солдат Юрій Бурдейний. У свої 21 Юрій був старшим розвідником-оператором розвідувальної роти.

11 вересня від кулі снайпера загинув 21-річний стрілець-помічник гранатометника Олександр Лінчевський родом зі Шполянщини.

4 жовтня внаслідок ворожого обстрілу на одній із передових позицій загинув 33-річний старший солдат Олег Володимирович Ремінний, родом зі Шполи.

7 грудня внаслідок ворожого обстрілу обірвалося життя воїна бригади Чорних Запорожців, молодшого сержанта Дмитра Темного. Дмитро народився у Малому Бузукові Черкаського району. Проживав із дружиною і трирічною донькою в селі Хацьки.

Вічна пам'ять Героям!

Але, на щастя, цьогорічні новини про українсько-російське протистояння були не лише негативними.  7 вересня у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб було звільнено з російського полону трьох черкащан: двх моряків, захоплених торік росіянами у Керченській протоці, Олега Мельничука зі Сміли та Владислава Костишина із Христинівки, а також українського журналіста Романа Сущенка, який провів дитинство в Черкасах.

843858f83972acb661c08dec3f84393b

Політичний курйоз року

80094fd7e4ee4b3444ce526d2e212ea2
18 жовтня представники черкаського "Штабу спротиву капітуляції" на чолі з лідером Національного корпусу Черкащини Дмитром Кухарчуком прийшли на сесію обласної ради, щоб висловити протест проти позиції фракції "Відродження", яка на минулій сесії не проголосувала за звернення до керівництва держави проти "формули Штайнмаєра". На думку активістів, "Відродження" - це "сепаратисти і колабораціоністи". Активістів супроводжував "ведмідь" із балалайкою...

Надзвичайні ситуації року

5c3f4c15fdd34852a8109768cf15ac81

Починаючи з 17 травня, Черкаси буквально атакують зловмисники, які регулярно повідомляють про замінування освітніх, медичних, торговельних та інших об'єктів. Поліція, спеціальні служби, рятувальники, працівники екстреної медичної допомоги змушені витрачати час і величезні гроші на перевірку фальшивих повідомлень. На жаль, станом на зараз злочинців покарати не вдалося. При цьому вимоги авторів повідомлень про можливі вибухи - відверто абсурдні.

У Черкаській виправній колонії №62 (поблизу с. Хутори) 28 квітня, на свято Великодня, стався п’яний бунт. У бунті, що виник під час нічного перерахунку засуджених, постраждали працівники колонії. Згодом ситуація із ув'язненими ускладнилася. У травні декілька із них, протестуючи проти умов утримання, порізали собі вени на руках...

640x391-images-news-052019-632f2e75b7e63e8691bfbe3d6e6d80d5

На жаль, чимало черкащан продовжують гинути й травмуватися внаслідок дорожньо-транспортних пригод. Наймасштабнішим з погляду кількості учасників ДТП стало зіткнення 26 листопада 11 автомобілів на трасі Київ-Одеса поблизу села Фурманка Уманського району. В результаті ДТП пошкоджено 10 автомобілів та 1 рейсовий автобус, в якому було 16 пасажирів. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди травмовано 3 особи, одну особу госпіталізовано.

a753c1fed6204ed31f375d4ee0fd141b

Новинки року

В Умані оновили історичну частину унікальної пам’ятки садово-паркового мистецтва – Національного дендрологічного парку «Софіївка». Тут відкрили нову «Сучасну Софіївку» в стилі  фентезі-парку. Це єдиний у Східній Європі такий парк. Світломузична арт-інсталяція з портретом Софії Потоцької, інноваційне 3D-мапінгшоу «Душа лісу», стилізована вхідна група, поряд з якою представлені картини з періодами розвитку «Софіївки», оглядовий майданчик, водоспад «Дракони», традиційна Українська садиба з символічною атрибутикою та найяскравішими представниками української міфології, японський сад з озером, альтанками, садом каменів, багатофункціональний дитячий майданчик. Усе це та ще безліч іншого зможуть відтепер побачити містяни й гості міста.

718f73d3ad7d8bffb849a8e6c17617af

А в Черкасах цьогоріч - одразу дві помітних новинки.

У вересні в Черкаському зоопарку, який на честь головного спонсора отримав назву "Roshen", відкрили нову експозицію копитних тварин.

– В плані комфортабельності – це крок вперед. Подібних експозицій в українських зоопарках ще немає. Ми орієнтувалися на останні тренди сучасних зоопарків Європи, – зазначив під час відкриття директор зоопарку Євгеній Ван.

640x296-images-news-112019-.thumbs-b340b67a67bbe96f05be73872d5f7f45_930_0_0

Тим часом, 2 листопада в черкаському парку "Сосновий бір" відкрили довгоочікуваний атракціон "Колесо огляду". Час роботи атракціону в теплу пору року - з 10 до 17 години. Вартість квитка для дорослих 50 гривень, для дітей – 30 гривень.

93c75c2b0165a505f9895190cc239970

Спортивна перемога року

Чинна чемпіонка світу серед професіоналів Elite Pro, заслужений майстер спорту України Оксана Оробець підтвердила реноме, здобувши 21 вересня впевнену перемогу на «Arnold Classic Europe IFBB Elite Pro Show 2019». Головний трофей та чек на 5000 доларів США на сцені у Барселоні українка отримала з рук легендарного Арнольда Шварценеггера.

6d3607dc609559bb518fc1cb07449dc8

Фільм року

А кінофільмом року на Черкащині став містичний трилер "Злакров", який зняли й уперше продемонстрували на Черкащині. Літературною основою фільму стала художня книжка відповідального редактора "Прочерку" Назарія Вівчарика "Те, що серед нас". Режисером виступив редактор телеканалу "UA: Черкаси" Максим Дубінський. Усі ролі зіграли, написали і виконали пісню в роковому стилі, також черкащани.

«Прочерк» вітає своїх читачів із прийдешніми святами Нового Року та Різдва! Зичимо добра і миру, любові й удачі, здоров’я і доброго гумору, а головне – позитивних новин!

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100