реклама

реклама

Тривога, втрати, біль, гроші, відбудова – такі останні підсумки року, що минає. У час війни, опитавши людей з якими спілкуюся, дізнався, що найбільше їм у цьому році запам’яталися влучання ракет по Черкащині – мова про Умань і Черкаси. Також люди пам’ятають про втрати безпосередньо захисників. Тож багато хто згадував Алею Героїв на черкаському кладовищі №4, де поховані наші полеглі воїни. На превеликий жаль, такі алеї доводиться облаштовувати в багатьох містах нашого краю…

У Смілу ворог цьогоріч влучив двічі. Удруге було пошкоджено 51 домоволодіння...

У Смілу ворог цьогоріч влучив двічі. Удруге було пошкоджено 51 домоволодіння...


Цей рік завершується на хвилюючій ноті. В останній його декаді рідні полонених почали більше виходити на мітинги, привертаючи увагу до проблем, які уповільнюють обмін полоненими. Також люди ходили на мітинги «Гроші на ЗСУ», вимагаючи спрямовувати на армію більше коштів з місцевих бюджетів. Протягом усього року судили митрополита УПЦ МП Феодосія. 20 лютого керівникові єпархії УПЦ МП повідомили про підозру у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. А от справа по Олександрові Замирайлу завершилася. У справі цього ексдепутата від ОПЗЖ, який планував бути так званим гауляйтером Черкащини у випадку окупації області Росією, оголосили вирок: п’ять років за гратами.

Під кінець року силовики ліквідували потужну злочинну організацію. Так, на Черкащині затримали понад 40 членів злочинної організації за збут наркотиків по всьому регіону, що викликало неабиякий резонанс.

Хоча рік на Черкащині почався з водопілля. Найпроблемніше було в Черкаському і Золотоніському районах.

630x354-images-news-042023-.thumbs-c42ac8ded7ed0c49470e31991035901b_930_0_0

Між іншим, уже цими днями на Черкащині розпочинають штабну підготовку до весняних льодоходу, повені та паводків у 2024 році. Відповідний план дій затвердили на засіданні комісії з ТЕБ та НС під головуванням заступника очільника Черкащини Антона Царюка.

До слова, негода і наприкінці року попсувала життя черкащан. Так, раптовий снігопад на самому початку зими призвів до незначного колапсу на дорогах області. Найбільше снігу випало в Чигирині, Смілі і Золотоноші. У Чигирині – висота снігового покрову склала до 20 сантиметрів. А ще восени Сміла відмітилася тим, що місто потрапило до четвірки найбільш дощових міст України.

Але, підбиваючи підсумки року, назвемо і позитивні моменти, які мали місце, зокрема, у спорті, культурі…. Однак, про все детальніше.

Російські ракети

На Черкащині ракети влучали, зокрема, по Умані, Черкасах та Смілі (двічі). Якщо в Умані були жертви, то у Черкасах та Смілі, на щастя, обійшло без них. Сьогодні в Умані будинок, у який влучила ракета, відбудовують, у Черкасах готель «Центральний» так і стоїть поки зруйнований, а у Смілі влучення просто в землю, окупанти пошкодили тепломережу, комунікації, тож там довелося ремонтувати мережі.

Ракетний удар держави-агресора по готелю у центрі Черкас

Ракетний удар держави-агресора по готелю у центрі Черкас


Влучання в будинок в Умані було чи не найтрагічнішою подією в році, бо загинуло багато людей.

Згодом правоохоронці з’ясували, хто давав такий злочинний наказ. Служба безпеки зібрала доказову базу на російського генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша – командувача дальньої авіації військово-повітряних сил рф, який причетний до воєнних злочинів в Україні. Посадовець віддав наказ на проведення ракетних ударів по житловому багатоповерховому будинку та автостоянці в Умані на Черкащині 28 квітня.

У жовтні став відомий переможець тендеру на відбудову знищеного під'їзду будинку в Умані – уманська організації «Уманьрембуд-2». На демонтаж конструкцій виділили 6 мільйонів гривень, за умови впоратися до грудня. Втім, станом на сьогодні роботи виконані не були. Також стало відомо, що уманська організації ще не працювала на такому відновленні житлових будинків. Тож можливо тендер будуть перегравати, зазначав голова ОВА Ігор Табурець.

У Черкасах у свою чергу компенсували з міського бюджету завдані людям збитки, коли вибуховою хвилею від потраплянні ракети в готель Центральний їм повибивало вікна, пошкодило майно.

А от в Смілі частина мешканців після потрапляння ракети на територію одного з закладів довго сиділа без води, бо вибухом було пошкоджений водогін та теплотраса і довелося проводити ремонті роботи.

Нагадаємо, в області коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії реалізують два проекти: відновлення будинку в Умані та реконструкція Паланського ліцею, який постраждав торік.

У СБУ поінформували, що за матеріалами кримінальних проваджень, досудове розслідування яких здійснюють слідчі Управління за ст. 438 КК України «Порушення законів та звичаїв війни», на території Черкаської області внаслідок протиправних дій держави-агресора станом на 25 жовтня загинуло 28 цивільних осіб, з них 6 дітей, 34 особи отримали поранення.

Але на самий кінець 2023 року трапилася ще одна трагічна подія.

Фото Прочерку. Сміла

Фото Прочерку. Сміла


Знову ворожа російська ракета потрапила в Смілу. Унаслідок обстрілу Сміли вдень 29 грудня травмовані дев’ятеро людей, серед яких дитина. Також пошкоджений 51 приватний будинок, десять з яких — відновленню не підлягають. Усі профільні служби на місці. Кожен чітко знає свою зону відповідальності. При місцевій школі діє штаб підтримки. Серед завдань на найближчі дні: розбір руїн, проведення демонтажу, вивіз всього будівельного сміття. Для тих, хто хоче допомогти потерпілим, відкрито благодійний рахунок. За процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).


У контексті цього хочеться пригадати скандальну подію в Смілі, коли там раптом порізали 70 дерев... Мовляв, ремонт є ремонт. Згодом обласна влада закцентувала увагу на тому, що до ремонтів та реконструкцій в містах та селах області слід ставитися відповідально і обережно, намагаючись таки зважати на доцільність і насамперед спрямовувати кошти на ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Виділили гроші на ремонт: влада Сміли пояснила, чому не можуть зупинити скандальну реконструкцію

Мітинги, акції

Активісти мітингували в Черкасах і не лише, вимагаючи від місцевих рад спрямувати більше коштів на потреби армії. Акції і отримали таку назву «Гроші на ЗСУ». Мітингарі навіть приходили на сесії місцевих рад та на засідання виконкомів.


Водночас влада Черкас інформувала, що місто увійшло до п’ятірки міст, які найбільше витратили зі свого бюджету на оборону та допомогу ЗСУ.

Поряд з тим, уперше за 8 років у мера Черкас не стало премії. Черкаські депутати не підтримали преміювання міського голови у розмірі 400%

"Друзі, хотів розставити всі крапки стосовно премії в 400 відсотків. Премія міського голови обласного центру – це приблизно 42 тис. гривень в місяць, так, це багато, але в родині ми вирішили, що ці кошти та інші прибутки з підприємницької діяльності йдуть на допомогу ЗСУ та інші проєкти. Наша родина спільно відправила на фронт 17 автомобілів, три автомобілі коштують більше, ніж вся премія на рік. Щоб усі заспокоїлися, ось моя заява, але допомагав і буду допомагати далі. Слава Україні!" – написав пізніше мер в інтернеті.

Окрім мітингів щодо передачі коштів на ЗСУ, на площі міста проходили й мітинги щодо нагадування про наших захисників, які в полоні.


У Черкасах рідні полонених «азовців» виходили на Соборну площу, щоб долучитися до Всеукраїнської акції «Не мовчи! Полон вбиває!». Понад сотня людей тримали плакати з надписами «Поверніть героїв додому», «Боріться за них так, як вони боролись за нас», «Другий рік полону – другий рік болю».

565x423-images-news-112023-.thumbs-89a4074218a4bf38ae0065ce5c783b94_930_0_0

Як уже рік живуть рідні полонених з «Азовсталі» можна прочитати, зокрема, тут.

З міркувань економіки в Черкасах та ряді міст відмовилися й від ялинок на центральних площах. Але у Черкасах таки поставили ялинку своїми зусиллями комунальники «Дирекції парків». Тож малечі таки буде де сфотографуватись.

Загалом, у 2023 році витрати найбільших міст на новорічні свята рекордно низькі.

Безпека

Про бомбосховища, як і допомогу ЗСУ, і про реабілітацію ветеранів, говорили на Черкащині протягом року. Адже наявність бомбосховища – одна з важливих умов проведення очного навчання в учбових закладах. Кошти спрямовувалися, бомбосховища облаштовувалися, комісії їх перевіряли, влада звітувала.

У Черкасах перед 1 вересня говорили про те, чи готові навчальні заклади міста убезпечити дітей під час повітряних тривог, в умовах навчання офлайн. Влітку мер Черкас говорив про фактично 100 відсоткове забезпечення бомбосховищами шкіл.

391739256_6561084973946485_7024030749162975492_n

Питання безпеки розглядали в Каневі на Черкаському обласному засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. У 2023 році захисних споруд стало 1672. Відсоток охоплення населення зріс на 36.6 відсотка, зазначалося на засіданні.

Щоби більше захистити наш край і Україну в цілому, в області проводилися кампанії по набору в штурмові бригади. Так, про те, яку з бригад можна обрати, ми писали тут

До слова, у Черкасах бійці бригади «Лють» завершили первинну професійну підготовку...

Економіка

Чи не найбільшим резонансом серед економічних новин стало повідомлення про те, що у Черкаській області розпочав свою роботу завод із виробництва пшона

«Інвестиції під час війни не лише можливі, а й реальні в нас на Черкащині. Цей проект – практичне підтвердження. Зараз із бізнесом ми багато спілкуємось на тему переробки. Як ви знаєте, наша Черкащина – аграрний регіон. Але ми не повинні бути лише сировинною базою. Війна показала, наскільки це нестійкий шлях», - зазначив голова ОВА Ігор Табурець.

начальниця Черкаської РВА Валерія Бандурко відвідала єдине в Україні підприємство, яке вирощує ерінги в таких промислових масштабах.

начальниця Черкаської РВА Валерія Бандурко відвідала єдине в Україні підприємство, яке вирощує ерінги в таких промислових масштабах.


Сучасну доїльну залу відкрили в тваринницькому господарстві на Черкащині. Як розповідає виконавчий директор СТОВ «Ломовате» Едуард Козін, тепер їх підприємство зможе збільшити на 40% виробництво молока.

Загалом про бізнес і економіку видання писало влітку. Так, найбільше Черкащина з початку року експортувала продукцію рослинного походження, а імпортувала хімію

Здобутки

Важливим на Черкащині був і процес переходу церковних громад до ПЦУ. Як зазначав митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан, «жодному священику не було відмовлено в прийнятті в лоно ПЦУ»

Є й інші позитиви. Якраз наприкінці року наш спортсмен Сергій Куліш здобув срібло Міжнародного турніру з кульової стрільби Polish Open Kaliber 2023. Змагання проходили у місті Білосток, у Польщі. Тривали вони з 30 листопада  по 3 грудня.

600x547-images-news-092023-.thumbs-52a09e4f2f6771f86cd38cb634e689b8_930_0_0

А ще ж із перемогою після Ігор нескорених, які відбулися в Дюсельдорфі,  повернулися черкасці Вадим Мазніченко та Максим Дмитраш. У Вадима – золото у складі збірної команди зі стрільби з лука та дві бронзові медалі (у самостійних змаганнях із цього ж виду спорту) та зі штовхання ядра. Максим здобув два «срібла» зі стрибків у довжину та веслування на тренажерах. На черкаському вокзалі переможців зустріли очільники міста, спортсмени, побратими та друзі.

Здобутки має і медична галузь. У Черкаській обласній лікарні звітують про все більші можливості щодо порятунку людей та поліпшення їхнього здоров’я.

Так, там цьогоріч вперше провели складну операцію на венах стравоходу та шлунка.

565x423-images-news-082023-.thumbs-275c87ee004a892ea51afe9377389655_930_0_0

Триває робота і щодо облаштування жител для ВПО. Зокрема в Черкасах наприкінці року із закинутого дитсадка у Черкасах зробили житло для ВПО

Загалом про Черкащину як хаб для ВПО можна прочитати тут

Якщо ж вести мову про культуру, то у нас попри все проходили і такі заходи. Так, до Черкас приїздив поет та прозаїк Юрій Андрухович.

4 листопада в міському Будинку культури відбувся благодійний концерт відомого українського військовослужбовця, лідера рок-гурту „Тінь Сонця”. Розпочав він його піснею „Ой, у лузі червона калина”, яка вважається народною, хоча написана на початку 1914 року в Галичині Степаном Чар­нецьким. Понад дві години співак тримав увагу повної залі не лише гучною рок-музикою чи танцями дівчат, а й змістовною розмовою. Цим виступом він продовжив збір на підтримку 130-го батальйону територіяльної оборони, в якому служить мінометником.

Наприкінці року цікаву акцію провів Черкаський краєзнавчий музей. Ярмарок «Різдво благодійності» у ТРЦ «Любава» організували, щоб зібрати кошти і придбати пікап на Авдіївський напрямок, він стане в нагоді винищувачам танків 53 ОМБр.

20 грудня  у Черкаському академічному обласному театрі імені Т. Г. Шевченка відбувся святковий концерт «В очікуванні Різдва» за участі вихованців Черкаська дитяча музична школа № 1 ім. М.В.Лисенка.

FB_IMG_1703234433170

Цей концерт також став благодійним заходом, на якому глядачі разом із учасниками зібрали близько 20 000 гривень на придбання бойового дрону для військових, які стоять на захисті нашої країни.

Смолоскипною ходою пройшли в Холодному Яру на Черкащині і відкрили там меморіальний комплекс загиблим військовим. Це сталося на 28-х вшануваннях героїв Холодного Яру всіх часів. Отже, традиційні вшанування героїв Холодного Яру відбулися. Вони зібрали велику кількість патріотів. Тепер очікуємо на Холодноярські події у новому році. Також, попри все, вітаємо одне одного з прийдешнім роком, бажаємо тепла і світла рідним. Віримо у перемогу! Слава ЗСУ!


І насамкінець фото наших військових черкащан з фронту, який у нас, як відомо, один. Ось в яких умовах наші захисники виборюють перемогу. Попри все, вони стоять і захищають нас. Тож не забуваємо про це ні на мить і робимо все задля перемоги!

403406962_1044763360077814_9033125601499337273_n

407146609_882820129904890_8443219233742481630_n

реклама

Коментарі  

 
+3 #4 Владислав 09.01.2024 22:00
Меня зовут Владислав из компании Web Hero. Мы обнаружили технические недочеты на вашем сайте, которые могут стать причиной ухода клиентов.
Наша команда готова оперативно устранить эти проблемы и гарантировать бесперебойную работу вашего сайта.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Любов Майборода 02.01.2024 18:10
Дякую "Прочерку", що завжди тримали руку на пульсі. Ваше видання-частина нашого життя. Будьте!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Іван 01.01.2024 12:03
А мер сміли дерева викорчував, облаштовував бульвар..... а тепер от каже, треба скидктись людям помагати, в яких зруйнувало хати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #1 правда 31.12.2023 19:50
останнє фото дуже сильне
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100